Szerzőportrék 2.: Claudia Gray, aki magát nevezte el

Április 16-án jelenik meg az amerikai könyvesboltok polcain Claudia Gray új regénye, a Master & Apprentice, mely Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi közös kalandját meséli el. Ennek apropóján nézzük meg, mit is érdemes tudni az írónőről.

Timothy Zahnt követően legújabb szerzőportrénk Claudia Grayt mutatja be, akinek ebben a hónapban várható la legfrissebb kötete. Claudia Gray személyéről keveset tudhatunk meg, a saját szerzői honlapja is titokzatos. A Claudia Gray sem a valódi neve, csupán írói álnév, a valóságban Amy Vincentnek hívják. Az álnév használatát azzal indokolja, hogy szeretett volna saját magának nevet adni, hiszen az mókás. Gray New Orleansban lakik egy több mint száz éves lila házban, és ideje nagy részét regényírással tölti. Amikor épp nem ír, hobbijai közé tartozik az olvasás, utazás, túrázás, főzés és a zenehallgatás. Az írónő emellett kifejezetten aktív a közösségi média különböző fórumain is.

Claudia Gray írói karrierje az Örökéj (Evernight) című regénnyel kezdődött, mely 2008-ban jelent meg a Harper Collins kiadó gondozásában. A romantikus ifjúsági vámpírtörténet már a következő évben folytatást kapott, s a Balthasar című spin-off kötettel együtt már egy ötkönyves szériát alkot.

Örökéj (Evernight 1.)
Bianca szökni akar. Bianca új diák az Evernight Akadémián, egy háborzongató, gótikus bentlakásos iskolában, ahol az osztálytársak valahogy mind túlságosan tökéletesek: okosak, elegánsak, jófomán olyanok, mint a ragadozók. Bianca tisztában van vele, hogy nem illik közéjük. Ekkor találkozik Jareddel, aki szintén kilóg a sorból, s aki szemmel láthatólag mindent megtesz azért, hogy ne legyen olyan, mint a többi evernightos. Kettejük között tagadhatatlanul van valamiféle vonzalom. Bianca minden veszélyt vállalna, hogy a fiúval lehessen, de sötét, régesrégi titkok elszakítják őket egymástól. Bianca ekkor megkérdőjelez mindent, amit eddig igaznak hitt. RÉSZLETEK ITT.

Claudia Gray  további munkásságában ugyancsak fontos szerpet kapott a mágia és tinédzserlét. Ebbe a tematikába sorolható a Spellcaster-sorozat, míg a Firebird-regények a párhuzamos dimenziók izgalmas misztikumát mutatja be. Gray a fantasy mellett tehát a tudományos–fantasztikus műfajban is előszeretettel gondolkozik és alkot, friss története például a Constellation-sorozat, mely egy fiatal katona életét követi végig a Genesis nevű bolygón, ami egykoron földi kolónia volt, ám a könyvek idején kemény háborúknak ad otthont az emberek és a robotseregek között. A három nagy sorozat mellett az írónő egyéb, egy-egy kötetetes regényeket is írt, na és persze ott a Star Wars.

Gray első Star Wars kötete a nagysikerű Elveszett csillagok volt, mely 2015-ben jelent meg Az ébredő Erő felvezetéseként. A lebilincselő történetben Gray egyesítette mindazt, amiben tehetséges – ifjúsági történet, szerelmi szál, fantasy és sci-fi – hogy a kánon egyik legérdekesebb regényét alkossa meg. A könyv két, a peremvidéki Jelucan-bolygóról származó fiatal, Thane Kyrell és Ciena Ree történet mutatja be, akik életében jelentős fordulópontot jelentett első találkozásuk Tarkin kormányzóval és egymással. A Jelucan két eltérő társadalmi rétegéből származott ifjút a közös cél – hogy a birodalmi akadémiára kerüljenek – hamar barátokká tette. Együtt tanultak repülni, s együtt kerültek be a  coruscanti akadémiára, oda ahol néhány hónapig Thrawn is tanult. A barátokból később szerelmesek lettek, ám kapcsolatuk súlyos válságon ment át az Alderaan pusztulása miatt.

A történelmi fordulópontot követően Ciena a Birodalomban maradt, míg Thane egy kis kitérőt követően a Lázadók Szövetségéhez csatlakozott.

A szerelmesek így a polgárháború két oldalára kerültek, és ellentétes oldalon harcolták azt végig egészen a jakkui csatáig. Történetük ezen időszaka a legizgalmasabb, kettejük meséjén keresztül új látószögekből követhetjük végig az olyan jól ismert eseményeket, mint például a hothi vagy az endori ütközet.  Különösen a Birodalom szolgálatában maradó Ciena perspektívája érdekes, felvillantva a birodalmi tisztek emberi arcát, s a lojalitás meghatározó szerepét döntéseikben.  Kiemelhetem még az alderaan-i Nash Windrider karakterét, akinek szülőbolygója elpusztítása épp ellenkező hatást váltott ki, mint a legtöbb ismert alderaaniban: még jobban elköteleződött a Birodalom mellett, saját bolygója árulását hibáztatva a pusztulásért. A kötet mellettük számos remek karakterrel és érdekes pillanattal, easter egg-el ajándékozza meg az olvasókat, s felvillantja a Birodalom Endor utáni rövid történetének egy-egy szeletét is.   Az Elveszett csillagok sikerét mi sem világítja meg jobban, mint hogy azóta manga-adaptáció is készül belőle, Yusaku Komiyama rajzolásában. 

No Title

No Description

A manga borítója (Wookieepedia)

Talán az Elveszett csillagok sikerének is köszönhető, hogy Claudia Gray a következő évben újabb regénnyel jelentkezett, mely a sequel-trilógia egyik legfontosabb előzménytörténetének számít.  A Vérvonal című, immár felnőtteket megcélzó regény néhány évvel Az ébredő Erő cselekménye előtt játszódik, melyből megismerhetjük az Új Köztársaság működését és válságait.  A könyv alapján az is jobb megvilágításba kerül, hogy hogyan is tudott az Első Rend annyi ideig rejtekben maradni és gyarapodni, valamint hogy több mint húsz évvel a Birodalom bukását követően, hogyan is gondolkozott a korábbi polgárháborúról a fiatalabb generáció. A könyv főhőse Leia Organa szenátor, akinek politikai karrierjét komolyan kikezdni a napvilágra kerülő kegyetlen igazság: a vérvonala, az édesapjának kiléte. A regény tehát ezúttal is egy olyan személyes történet, mely az egész világ bővítésére szolgál. Ráadásul a Leia gondolkodásába, személyiségébe is jobban belepillanthattunk.

Gray Az ébredő Erő mellett Az utolsó Jedik felvezetésében is komoly szerepet kapott.

A filmet felvezető multimédiás projektnek ugyanis fontos darabja volt újabb ifjúsági regénye, a Leia: Az Alderaan hercegnője című kötet, mely a későbbi szenátor és tábornok fiatal éveit ismerteti meg velünk. Erről már mi is írtunk.

Flúgos Holdo és a méltóságos Organa királynő
A Szukits Kiadó jóvoltából már magyarul is olvasható Claudia Gray új könyve, a Leia, az Alderaan hercegnője. Akik szerették az írónő korábbi Star Wars-regényeit (az Elveszett csillagokat és a Vérvonalat), azok ebben a kötetben sem fognak csalódni. De azoknak is ajánlott, akik először olvasnának az írónőtől! RÉSZLETEK ITT.

Leia karekterének bemutatását követően Gray azonban egy új „könyvalany” után nézett, amelyet Qui-Gon Jinn személyében, pontosabban Qui-Gon és Obi-Wan kapcsolatában talált meg. Ennek az első darabja már a Bizonyos szemszögből című novelláskötetben is olvasható. Gray Mester és tanítvány című novellája a tatuini magányát töltő Obi-Wan és az őt remeteségében tanító és segítő Erő-szellem, Qui-Gon párbeszédét mutatja be. Az írónő már 2017-ben tervei között sorolta fel egy Qui-Gon és Obi-Wan regény írását, amit hamarosan végre mi is olvashatunk. Sőt a könyvből immár két részlet is felkerült a hivatalos honlapra, melyekből kiderül, hogy Qui-Gonnak a Tanácstagságot is felajánlották, hogy nem egyszerű a mester és a tanítvány viszonya, és hogy Dookut már akkor megkísérelhette a sötét oldal, amikor még az ifjú Qui-Gont tanította!

Ziro.hu

Dookuról és tanítványáról, Qui-Gon Jinnről szól a második megjelentetett részlet Claudia Gray regényéből, a Master & Apprentice-ből (https://pos.li/2bm9ej). Korábban Qui-Gon és Obi-Wan kapcsolatát,…

És ez csupán két rövid részlet! Mi jöhet még?

Zárásként nézzünk két rajongói véleményt az írónőről!

„Személyes meglátásom az, hogy ha annak idején Lucas vele dolgoztatta volna ki a Padmé–Anakin románc részleteit akkor a mai napig pozitívan emlékeznék vissza A klónok támadása ezen részeire. Gray ugyanis – legyen szó bármilyen történetről – mindig képes olyan szerelmi szálat írni a könyveiben a szereplők köré, amelyek gyakran ellopják a showt a fő történetszáltól (így volt nálam az Elvesztett csillagok illetve az Alderaan hercegnője esetében). Remélem, hogy még sok általa írt Star Wars regény fog elkészülni a jövőben, ugyanis nálam egyértelműen ő áll jelenleg a képzeletbeli rangsor csúcsán, ami a kánon szerzőket illeti!”

Máté, Star Wars Mythbusters csoport tagja

„Claudia Gray tényleg jól ír, körülbelül úgy, mint Rowling – lehet, azért gondolom így, mert nő.  Nekem az ugrott be, mintha egy Potter-könyvet olvasnék. Kifejezetten nem szeretem a kánon regényeket, de a hölgy mégis érdekessé tette ezt a könyvet.”

Attila, Star Wars Mythbusters csoport tagja

„Engem sose érdekelt a vámpírvonal, de Star Warson belül tökéletes műveket tett le az asztalra. Profi nagyon, kedvenc kánon író(nő)m.”

Norbert, Magyar Star Wars Rajongói Csoport tagja


És ti bírjátok Claudia Grayt? Írjátok meg kommentben itt, vagy a Facebookon!

Nyitókép: Claudia Gray (StarWars.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink