Szerzőportrék 1.: Timothy Zahn, Thrawn megalkotója

Új rovatot indítunk, melyben a Star Wars univerzum könyveinek, képregényeinek alkotóit vesszük sorra. Íróportréink egyben véleménycikkek, mellyel remélhetőleg mások figyelmét is felkelthetjük ezen írók és rajzolók munkái iránt. A cikk végén fellelhető vélemények a Star Wars Mythbusters és a Holocron Facebook-csoportok tagjaitól származnak, különböző rajongók benyomásait és véleményeit gyűjtjük csokorba.

Az első portré alanya nem is lehetne más, mint a Star Wars regényírók legismertebb és legemblematikusabb alakja: Timothy Zahn. A nyilvánvaló választáson felül évfordulós cikkről is beszélhetünk, ugyanis a Túlélők keresése című regénye éppen 15 éve jelent meg az Egyesült Államokban.

Kicsoda Timothy Zahn?

Zahn 1951.  szeptember 1-én született Chicagóban, Illinois államban. Az egyetemi tanulmányait a Michigan Állami Egyetemen végezte, ahol  1973-ban BA, 1975-ben MA diplomát szerzett fizika szakon.  Zahn később a Illinois Egyetemen fizikus doktori tanulmányokat folytatott, ám nem szerzett fokozatot, melyben közrejátszhatott témavezetője betegsége és halála is. 1975-ben hobbiként kezdett sci-fi művek írásába, majd profi író lett. Zahn házas, feleségével Annával az Oregon állambeli Bandonban élnek. Egy fiuk van, Corwin Zahn. Főhősünk hobbijai (klasszikus zene, keresztrejtvények, harcművészetek) a műveiben is érzékelhető szerepet kapnak.

Zahn írói karrierjének fontos állomása 1984, amikor a Cascade Point című novelláját Hugo díjjal jutalmazták. Művei közül a jelentősebb nem Star Wars tematikájú regényei közé tartozik a Blackcollar és a Conquerors’ trilógiák, valamint a Cobra sorozat. Legismertebb könyvei azonban minden bizonnyal a Star Wars univerzumon belül keresendők,  a Thrawn-trilógiája egyfajta robbanást okozott az Star Wars Bővített Univerzumában,  és gyakorlatilag felrázta A Jedi visszatért követő mély álmából a franchise-t.

A trilógia első kötete, A Birodalom örökösei 1991-ben jelent meg az Egyesült Államokban, és óriási siker lett.

25 éves lett a Star Wars „igazi” hetedik része

Sokak szerint jobb sztori volt A Birodalom örökösei, mint a későbbi hivatalos folytatás, Az ébredő Erő. „Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak.

Zahn könyve felkúszott a The New York Times bestseller listájának élére, és azóta is az egyik legolvasottabb Star Wars-regény. Érdekesség, hogy az író eredetileg nem ezt a címet szánta kultikussá vált regényének.  A könyv munkacíme először Wild Card volt, majd később az Emperor’s Hand címet javasolta.  A Bantam kiadó azonban mindkét ötletet elvetette, ahogyan a szintén Zahn által javasolt Warlord’s Gambit-ot is. Végül egy másik sci-fi író, Lou Aronica (Full Spectrum-sorozat) címötlete került a borítóra. Zahn munkájába a kiadó mellett természetesen a Lucasfilm is beleszólt,  a stúdió például megvétózta, a sötét jedi Obi-Wan Kenobi-klón ötletét, így született meg C’Baoth karaktere.

Birodalom örökösei később több kiadást is megélt, 1995-ben a Dark Horse képregényadaptációt készített belőle, míg az első hangoskönyv-változat narrálásában a Wedge Antillest alakító Denis Lawson is részt vett. A kötet 2011-ben a húsz éves évfordulóra külön ünnepi kiadást is kapott. Magyarországon először a rossz emlékű Valhalla Páholy jelentette meg még 1991-ben, azóta a Szukits is újra kiadta.

A könyvet a következő évben (1992) követte a Sötét erők ébredése, majd 1993-ban a trilógia befejező része, Az utolsó parancs. Természetesen ezt a két kötetet is hamar követte a képregény-feldolgozás és az audio-változat, utóbbin mindkét könyvnél maga C–3PO, Anthony Daniels dolgozott. Zahn a sorozatban számos mára ikonikussá vált karaktert hozott létre, Thrawn főadmirális, Mara Jade, Talon Karrde, Pellaeon, Rukh vagy a Solo-gyerekek neve ma is sokaknak ismerősként cseng. Némelyik ötlet – mint például a főváros Coruscant neve – Zahntól csepegett át Lucas filmes kánonjába (G-kánon), ami már csak azért is nagy szó mert az alkotó nem érezte saját Star Warsának a bővített univerzum történeteit (sőt állítólag Mara Jade karakterét különösen utálta, ahogy azt a koncepciót is, hogy Luke valaha megnősül).

Thrawn főadmirális halála vélhetően hatalmas űrt hagyott, melyet Zahn a Thrawn keze duológiával orvosolt (Múlt kísértése, 1997;  Jövő látomása, 1998), ahol tovább szőtte Luke Skywalker és Mara Jade románcát. 2004-ben ugyancsak Luke, Mara és a chissek kerültek középpontba a most 15 éves Túlélők keresése c. regényben (egy kis személyes adalék: emlékeim szerint ez volt az a könyv aminél elhatároztam, hogy mivel nálunk még nem adták ki, angolul is elolvasom valahogy, bár végül nem sikerült). A Túlélők keresése után két évvel érkezett a történet előzményének számító Kirajzás, mely egyike az egyik legkedvesebb Star Wars-regényemnek (ezt már ténylegesen angolul olvastam, igaz évekkel később).  Új lendületet és ötletet adott Zahnnak az 501-es légió,  akik a Hűség és a Válaszutak regényeket inspirálták, pontosabban az azokban nagy szerepet játszó, saját útra tért rohamosztagos csapatot, az Igazság kezét. A Bővitett Univerzumhoz tartozó eleddig utolsó regénye 2011-ben jelent meg, mely magyarul a Gazfickók címet viseli, s a Hant, Landot, Chewiet és számos új karaktert felsorakoztató könyv hangulata nemcsak az Ocean’s filmeket idézi, hanem nyomokban a Solo: Egy Star Wars-történet is emlékeztet rá.

Egy éve „derült ki”, miért söpörte el a Disney a Star Wars régi kánonját
Leland Chee, “A holokron őrzője” egy podkasztban mesélt arról, mi volt az ő személyes motivációja a Bővített Univerzum eltörlésére. RÉSZLETEK ITT.

Miután a Lucasfilm öt évvel ezelőtt (újabb évforduló!) a korábbi kánonrendszer eltörlésével egységes kánont hozott létre, sokan Zahnra és műveire tekintettek az egyik legnagyobb veszteségként. Éppen ezért csodálatos érzés volt 2016-ban, amikor a Celebration Europe keretében a Lázadók panel vendégserege élőben láthatta, ahogy a főadmirális visszatér.

Neki az igazi rajongók jobban örülnek, mint Vadernek | Magyar Nemzet

A londoni Star Wars Celebration első napján zajlott a Zsivány Egyes-panel, amelyről a közeljövőben bővebben is beszámolunk. A nézők elvileg láthatták az első önálló Star Wars-film – amelyet december 17-én vetítenek itthon – második előzetesét, amelyben állítólag egy képkocka erejéig Darth Vader is felbukkant. (Ez önmagában nem újdonság, az Entertainment Weekly-ből tudjuk, hogy benne lesz.)

Mi több megjelenik a képernyőn, ráadásul a karakter fejlesztéséhez magát Zahnt is felkérték, aki Thrawn címmel új, immár kánon könyvet írt kedvenc figuránkról.

A kötet 2017-ben jött ki, nem sokkal később képregényadaptációt is kapott. Zahn azonban nem csak egyetlen könyvben gondolkozott. Ahogy egyszer megjegyezte, írt már duológiát, trilógiát, de tetralógiát még nem, úgyhogy négy könyves sorozat lett a cél. A második könyvet, Thrawn: Szövetségeket tavaly olvashattuk, mellyel A Birodalom örököseihez hasonlóan Zahn ismét felkapaszkodott a Times bestseller listájának élére.  A két könyv – kéz a kézben a Lázadók animációs sorozattal – a Thrawn-trilógia számos részletét és karakterét emelte azóta kánonná.  A sorozat harmadik része – mely a Thrawn: Árulás címet viseli – júliusban várható az Egyesült Államokban, míg nálunk a Szukits kiadó gondozásában jelenik meg, valószínűleg az év őszén.

7-8 Star Wars-regénnyel és 10-12 képregénnyel készül a Szukits 2019-re
Átlagosan minden hónapra jut majd egy gyűjteményes képregénykötet a Szukits Kiadó jóvoltából a 2019-es esztendőben. Már most érdemes félretenni, mert remek címekkel készül a szegedi könyvkiadó. RÉSZLETEK ITT.

Zahn mindemellett több rövid történetet is írt, valamint Mara Jade-ről szóló képregények tervezésében is részt vett, munkássága a Wookieepedia oldalán olvasható. Zahn emellett több egyéb tervekkel is rendelkezik. A Bővített Univerzumba tervezett írni Ben Skywalkerről és a Luke–Mara–Ben-családról, míg a kánonbéli tervei között említette korábban, hogy szívesen írna például Kenobiról is. Sokat faggatták már a kánonról és a Legendákról alkotott véleményéről, The Verge számára adott interjújáról mi is beszámoltunk. Engem például nagyon megfogott a Robin Hood hasonlata. A Legendák és a kánon kapcsolatát ugyanis úgy képzeli el, mint a Robin Hood-történetek kapcsolatát a valós történelemmel. Bár Robin Hood története egy monda, „legenda”, a fikció mögött vannak valós történelmi események, ehhez hasonlóan Thrawn főadmirálisról is megvannak a tábortűz mellett mesélt legendák, és a „valós” kánonkarakter.  Mara Jade kanonizálásáról pedig a következőket mondta egyszer: „Ha lesz egy generikus, vagy organikus pont, ahol beleillik egy történetbe… Ígérem emberek, bedobom a Lucasfilm story groupnak, és utána, az ő döntésük, hogy engedélyezik-e majd vagy sem.”


Vélemények Timothy Zahnról

Hosszas írásomat zárva ígéretemhez híven következzék néhány vélemény.

„Mint olyan sokan másoknak is, nekem is a Birodalom örökösei volt az első papìralapú ismerkedésem az SW világával és azonnal beszippantott. Az eredeti trilógia főhőseinek »jövője« egy addig ismeretlen, ám zseniális és felejthetetlen ellenséggel megspékelve elindított a lejtőn.
Szerintem vitán felül áll, hogy Zahn nagyon jó író.  Az általa elmondott történetek bármelyik általam olvasott könyvében fordulatosak, pörgősek, végig izgulni lehet a karakterekért és mindezt érthető és fantasztikus stílusban tálalja  (egy hatalmas kalapemelés természetesen a fordítóknak is jár). Saját karakterei mélyen kidolgozottak és nagyon sok esetben meghatározó alakok lettek a SW világában (pl.: Thrawn, Mara Jade). Mások karaktereit is megfelelően kezeli, nekem például nagyon tetszett Pryce háttértörténete és ahogy megváltozott azzá a törtető nővé, akit a Lázadókban megismerhették a nézők.
Természetesen Zahn sem tökéletes, így jött létre például a meglehetősen fantáziátlan Luuke Skywalker, de ide sorolható az a kényszeressége, hogy a Luke–Leia–Han triót olyan könyvekben is szerepelteti, amelyek önmagukban is megállnák a helyüket és semmi hasznuk ezeknek a karaktereknek bennük (Válaszutak/Hűség). Ezektől eltekintve javaslom mindenkinek, hogy olvassanak Zahnt, mert az jó :)”

Jégh Attila, Star Wars Mythbusters csoport  tagja

„Timothy Zahn volt az első – rajta keresztül találkoztam először a Bővített Univerzummal! A 90-es évek elején ugyanis elkezdődött Magyarországon is a SW-könyvek kiadása, hirtelen elárasztottak bennünket a jobb–rosszabb, hivatalos és nemhivatalos könyvek, de nálam messze a Zahn-féle Thrawn-trilógia vette a prímet! Addig csak az eredeti filmek voltak elérhetőek – amik lássuk be sok-sok kínzó kérdést hagytak megválaszolatlanul…  A Birodalom örökösei és a következő két kötet a kiváló történet mellett rengeteg háttérinformációt is adott  (pl. a Birodalom vagy a Lázadás működéséről) és olyan karaktereket köszönhetünk neki mint Mara Jade vagy Talon Karrde. Ezzel a trilógiával gyakorlatilag megalapozta a teljes Bővített Univerzumot, a további könyvei szintén az erősebb címek közé tartoznak számomra. És Zahn zsenialitását mutatja, hogy majd 25 évvel később a fő karakterét nemcsak hogy sikerült átmentenie a kánonba, hanem Thrawn népszerűsége egyre csak növekszik!  Szerintem Timothy Zahn bírt és bír továbbra is a legnagyobb hatással az írók közül a Star Wars univerzumára,  és bízom benne, hogy sok sok könyvet olvashatunk még tőle!”

Füle Miklós, Holocron csoport alapító tagja

„Ha egy könyvet kell mondanom akkor az új Thrawn, mert minden lapja izgalmas és zseniális iromány. Ha többet, akkor egyértelműen a régi Thrawn-trilógia, ezzel kellett volna folytatni a Star Wars-trilógiát a vásznon is.  Nincs még egy olyan író, aki ennyire izgalmasan tud írni bármilyen haláleset nélkül.  Thrawn egyértelműen megnyerő, zseniális stratéga, mégsem kegyetlen és öntelt. Mara is nagyon jól kitalált karakter, akinek talán a legnagyobb jellemfejlődése volt. Az elején – még egy nagyon gonosz birodalmi ügynökként – semmi más gondolata nem volt csak hűen szolgálni az Uralkodót még annak halála után is. Mara a későbbiekben már-már szelíd nővé alakult át.
Hogy mennyire adják vissza a kánonkönyvek a régi Thrawn-trilógia hangulatát? Az első kánonregénye, a Thrawn nagyon, a második számomra már kevésbé. Zahn általánosságban mindenkit jól formál meg (Leia, Han, Luke), de Vader/Anakinnal nálam mellé lőtt. Thrawn mellett Vader kb. egy agresszív durcis tökfilkó. Anakin is túl pimasz és gyanakvó, de ez még változhat a 3. kötetben.”

Attila, Star Wars Mythbusters csoport tagja

„Bevallom őszintén, hogy nem minden eddig megjelent regényét sikerült még elolvasnom, egyelőre a Thrawn-trilógiát, valamint az új kánonregényeit sikerült. Ám ezen könyvek alapján azt szerettem meg benne, hogy mindig próbálja olyan helyzetekbe hozni Thrawn-t, ami kiemeli a chiss zsenialitását és személyiségét a körülötte lévőkkel szemben.”

Máté, Star Wars Mythbusters csoport tagja


És ti bírjátok Timothy Zahnt? Írjátok meg kommentben itt, vagy a Facebookon!

Nyitókép: Timothy Zahn a Chicago Comic & Entertainment Expón 2017-ben (Kristen Norman / Chicago Tribune)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink