Solo: 5 érdekesség, amelyek csak a Képes útmutatóból derülnek ki

Megtudtuk azt is, miért „késett” a Solo: Egy Star Wars-történet hátteréről szóló kötet megjelenése. Vigyázat, spoilerveszély!

Sok rajongó tanakodott azon, hogy vajon mikor érkezik a Solo: Egy Star Wars-történet hátteréről mesélő Képes útmutató c. kötet, ugyanis korábban mindig az amerikai megjelenéshez időzítve jelentek meg e típusú könyvek a magyar boltok polcain. Nos, kicsit utánajártam a dolognak, a Kolibri Kiadó pedig az alábbiakat közölte velem:

  • A könyvek már régen készen voltak, de a Lucasfilm és a Disney üzletpolitikája miatt nem lehet piacra dobni a köteteket az amerikai bemutató előtt. Azaz hiába volt készen minden és hiába mutatták be nálunk csütörtökön a Solo: Egy Star Wars-történetet, a kiadó csak 25-én reggel indíthatta a teherautóját a szlovákiai Besztercebányán működő nyomdába.
  • Fontos, hogy ez az embargó érvényes mindenhol, tehát ugyan velünk egy időben több nyugati országban is bemutatták a filmet, ott is csak 25-én pénteken lehetett átvenni (majd bevételezni, kiszórni) a könyveket. Bizonyos helyekre így eljutott már pénteken, de a legtöbb országban csak szombaton, vagy hétfőn került a polcokra a Képes útmutató.
  • „Még mindig jobban jártunk, mint a horvátok vagy a bosnyákok, ők még nem is látták a filmet, csak 31-én fogják bemutatni ebben a két országban” – közölte a Kolibri.

No de végül szerdán én is kezembe foghattam a könyvet, amelyből afféle ajánlás gyanánt be is mutatok öt különböző érdekességet. Természetesen spoileres lesz a tartalom – másként ezt nem is lehetne.

1.) Kikkel csatázott a Birodalom a Mimbanon?

A Solóban a Mimbanon derül ki számunkra egyértelműen először, hogy címszereplőnk szíve a helyén van, hiszen azt firtatta, a Birodalom az agresszor a bolygón. Ő is kérdezte – és a film megtekintése közben a néző is – hogy mi a cél és vajon ki ellen harcolnak, ám utóbbi felvetésre csak a Képes útmutató ad nem túl frappáns választ: a mimbaniak ellen.

A kötet szerint ez az intelligens nép a föld alól mászik elő, hogy szembeszálljon a felszínt elpusztító Birodalommal.  Korábban senki nem próbálkozott a túl vadnak tartott őslakosok kolonizálásával, ám kiderült, hogy a bolygó – amely a Legendákban is felbukkant korábban – felszíne alatt hiperbarid ásványok rejtőznek, így ezt elkezdték kibányászni, elpusztítva a bolygó erdőségeit.

A mimbaniakat először a szeparatisták próbálták leigázni, ám a klónok segítségével sikerült visszaverni őket. Modern fegyvereket is e Klónháborúk idején kaptak a Galaktikus Köztársaságtól, a Solo idején is ezeket használták. A klónok azt ígérték, ha a helyiek legyőzik a szeparatistákat, visszanyerik szabadságukat – ehhez képest újabb elnyomó hatalom (a Birodalom) ellen voltak kénytelenek megalapítani a Mimbani Felszabadítósereget.

2.) A purrgilek miatt ismerik a koaxiumot

A Disney egészen elképesztő szintre fejlesztette azt, hogy különböző „termékeit” összekapcsolja egymással. A Solóban volt utalás a Legendákra, régmúlt idők számítógépes játékára, A Klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozatokra is. A Képes útmutató szintetizálja a Solóból megismert hiperűrüzemanyagot és a Lázadókban felbukkant furcsa lényeket, a purrgileket.

Kiderül ugyanis, hogy az Ezrát és Thrawnt a messzeségbe magukkal rántó, egyszerre bálna- és polipszerű lényeknek közük volt a koaxium felfedezéséhez. A Képes útmutató egészen pontosan így fogalmaz:

„Az ősi űrjárók a purrgil szerveiben találtak rá a koaxiumra; ez a hatalmas, űrutazó lény űrbéli gázokat szív be, köztük a Clouzon–36 gázt, amelyet az anyagcseréje hiperűrüzemanyaggá alakít át, ezáltal képessé válik átlépni a hiperűrbe.”

A purrgilekről a Wookieepedián lehet hosszabban olvasni:

Purrgil

Purrgil were a species of massive, whale-like creatures that lived in deep space, traveling from star system to star system. It was their natural ability to fly through hyperspace that inspired sentients to develop the hyperdrive technology.

3.) Levitézlett galaktikus szupersztár szórakoztatta Dryden Vos vendégeit

A legritkább esetben találkozunk kultúrafogyasztással a Csillagok háborúja-sztorikban, ami persze nem is meglepő, hiszen egy vonatrablás csak izgalmasabb, mintha valaki holokönyvet olvas a budin. Így azonban a pezsgő kulturális életről sem tudunk meg sokat, csupán a Kées útmutatóhoz hasonló könyvekből szerezhetünk némi háttérinformációt.

A Star Wars-filmekben már megszokottá vált zenés jelenet a Solóból sem maradhatott ki, ezúttal Dryden Vos jachtján hallhattuk Aurodia Ventafoli és Luleo Primoc duettjét:

John Powell – Chicken in the Pot (From “Solo: A Star Wars Story”/Audio Only)

Get tickets now: http://www.Fandango.com/Solo #HanSolo Solo: A Star Wars Story (Original Motion Picture Soundtrack) is available here: Download: http://disneymusic.co/SWSoloDL Streaming: http://disneymusic.co/SWSolo Visit Star Wars at http://www.starwars.com Subscribe to Star Wars on YouTube at http://www.youtube.com/starwars Like Star Wars on Facebook at http://www.facebook.com/starwars Follow Star Wars on Twitter at http://www.twitter.com/starwars Follow Star Wars on Instagram at http://www.instagram.com/starwars Follow Star Wars on Tumblr at http://starwars.tumblr.com Follow Disney Music: Instagram: http://instagram.com/disneymusic Twitter: http://twitter.com/disneymusic Facebook: http://facebook.com/disneymusic Music video by John Powell performing Chicken in the Pot.

A Képes útmutató a két zenészről is ad némi hátteret. Aurodia a jelenkor szupersztárja, a „Csillagok Hangja” névvel illetik, Vos pedig komoly pénzt fizetett neki azért, hogy nála énekeljen egy darabig. Itt állt össze a régmúlt szupersztárjával, Luleóval.

Az aprócska zöld lény a Klónháborúk előtti időkben listavezető volt, sőt, humanoid droidruhát viselve még holofilmekben is szerepelt akkoriban. „Bár már lejárt az ideje, de még jócskán akadnak rajongói, és a retrógyűjtők is kedvelik” – áll a kötetben.

4.) Mitől lett L3 droidjogi harcos?

Az egész filmben L3–37 karaktere volt számomra a legkevésbé szimpatikus: nem tudtam eldönteni, hogy a készítők által K–2SO mintájára megalkotott öntudatos droid SJW-ként (társadalmi igazsásossági harcosként) való megjelenése inkább irónia, vagy tényleg véresen komolyan gondolták. A kötet alapján inkább utóbbi, de megvan a magyarázata annak, miért lett ilyen L3.

Happy Han Solo GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

L3 ugyanis több különböző droidból lett házilag összetákolva, programozása során asztro-, kém- és protokolldroid modulokat használtak fel, kalózkodással kiegészítve. Közvetlenül képes lett rácsatlakozni a Millennium Falcon navigációs számítógépére, együtt húzták ki Landót többször is a slamasztikából.

„A szokatlan felépítése mellékhatásaként az agymodulja mélyen öntudatos viselkedést generál, minek következtében L3 arra vágyakozik, hogy galaxisszerte megossza saját függetlenségét más droidokkal. A gépek elnyomása mélyen felháborítja, és néha még egy droidforradalom kirobbantásának lehetősége is megfordul a fejében. Szeretné, ha a mechanikus lények kiszabadulnának a szervesek uralma alól, és dönthetnének a saját jövőjükről”

– áll a Képes útmutatóban. Ez nekem korrekt magyarázat.

5.) Miért néznek ki a vukik úgy a Kesselen, mintha a Majmok bolygójából érkeztek volna a messzi-messzi galaxisba?

A Képes útmutató rengeteg érdekességet tartogat a kesseli fűszerbányákkal kapcsolatban is. Ott van például Baxin Winstoll karaktere, aki igazi politikai fogoly: korábban a Galaktikus Szenátusban dolgozott, majd a Birodalom elfogta mint a potenciális ellenzék egyik lehetséges tagját. Meglepő volt látni egy ugyanolyan mamlasz fehér lényt a Kesselen, amilyen Saw Gerrera csapatában is harcolt a Jedhán, de a két antológiafilm képes enciklopédiáit összevetve kiderült, nem azonos „személyről” van szó.

Anthony Daniels is szerepelt a Solóban, méghozzá egy Tak nevű embert alapított (és nem vukit, mint ahogy arról korábban szóltak a Jon Kasdan szavait félreértelmező híradások). Róla a Képes enciklopédia annyit közöl, hogyállítólag Coruscanton rabolt ki időseket, és akkor fogták el, amikor a kesseli hercegnőt szemelte ki áldozatául. Még a Kesselen is trükközik, hogy jobb beosztást kapjon bányászként.

A legérdekesebb mellékszereplő az a vuki volt, akiről először kezdték híresztelni, hogy Daniels játssza (később kiderült, hogy egy székely exkosárlabdázó volt, de erről később bővebben is írok majd, ha minden igaz). Sagwa a kötet szerint Rwookrrorro favárosából származik, birodalmi járőröktől próbálta megvédeni társait, amikor elfogták. Bundája azért fest így, mert évek óta rabszolgaként dolgozik a bányákban, szervezete pedig legyengült. Szenvedései ellenére ma is segíti fajtársait a Kesselen, a gyengébbektől igyekszik átvállalni a munkát.

Chewbacca és Sagwa a Solo egyik előzetesében (Forrás: Elite Daily)

Pro és kontra érvek

Pablo Hidalgo: Solo: Egy Star Wars-történet – Képes útmutató. Kolibri Kiadó, Budapest, 2018. 128. o., 4999 ft.

A Képes enciklopédia ellen mindössze egyetlen érvet tudok felhozni: sajnos nem szerepel benne semmilyen információ az utolsó jelenetről – Solo itt nyerte el a Falcont Calrissiantól. Pedig izgalmas lenne némi információt olvasni arról a bolygóról, megtudni, hogy pontosan mennyi idő is telt el a savareeni események és a sorsdöntő Sabacc-parti között.

Ettől eltekintve azonban az egyik legjobb képes enciklopédia jellegű kötet lett ez. Dizájnjában mindenképpen kiemelkedő – az egyetlen zavaró elem a különböző oldalakra dőlő szövegek túlhasználata –, emellett a magyar fordítás is igen jól sikerült a feltehetően rövid határidő ellenére.

Ami a korábbiakhoz képes újdonságnak tűnik, az az, hogy az utolsó oldalakat a filmkészítési háttérnek szentelték. (Frissítés: drága olvasóim egyike szólt, hogy már a Zsiványhoz készült kötetben is így volt. My bad, elfelejtettem.) Igaz, ezt kissé propagandista stílusban sikerült megtenni, hiszen a Solo kreátorai sok nehézségen mentek keresztül, mire elkészült az alkotás, ezekről azonban szót sem ejtenek a kötetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink