Snoke budoárjától karabastozáson át Jango Fett fejeséig

(Saját fotó)

Egészen remek könyvek jelennek meg folyamatosan a magyar Star Wars-rajongók legnagyobb örömére, ezúttal négy meglehetősen különböző kötetet volt szerencsém elolvasni.

(Saját fotó)

Ne keresd Snoke budoárját

A Csillagok háborúja esetében sokak szerint nem sci-firől, hanem űrben játszódó fantasyről beszélhetünk, mindezek ellenére a filmek, animációs sorozatok és könyvek alkotói mindig igyekeznek kidolgozni minden apró részletet – így az űrhajók működését is. Éppen ezért a Star Wars-könyvek világának egyik legizgalmasabb darabjai azok, amelyek a különféle járművek keresztmetszeteit tárják az olvasók elé.

Nincs ez másként a legutóbbi filmhez készített, Fantasztikus keresztmetszetek címet viselő kötet esetében sem. Már a bevezetés izgalmas, ugyanis

e rövid tartalmi összefoglaló sokkal jobban képes vázolni a galaktikus politikai viszonyokat, mint azt Az utolsó Jedik tette.

De a hajókról is rengeteg olyan részlet megtudható, amely információk szétfeszítették volna az egyébként is meglehetősen hosszúra nyúlt, Rian Johnson rendezte alkotás kereteit.

Így például a sok vitát kiváltott, film elején látott bombázók működéséről is teljesebb képet kaphatunk a Fantasztikus keresztmetszetek révén. A könyvnek nagy erénye, hogy tartalmaz egy óriási, kihajtható ábrát is, amelyen négy egybefüggő oldalon szemlélhetjük meg az Első Rend hatalmas csatahajóját, a „Snoke budoárját is magába foglaló” Fennsőbbséget. (Az NT karaktere által megemlített budoárt azért ne keressük, de mosodára rálelhetünk a hajóról készült rajzon.)

A Fantasztikus keresztmetszeteknek minden olyan Star Wars-geek polcán ott a helye, akik szeretik a legújabb trilógiát.

Jason Fry–Kemp Remillard: Star Wars – Az utolsó Jedik: Fantasztikus keresztmetszetek. Kolibri Kiadó, 2017. 3499 Ft.

(Saját fotó)

Kamaszoknak, padavanokról

Bevallom, hosszú ideig szkeptikus voltam a Jedi Akadémia-könyvekkel. Az első két részről tavaly júniusban írtam hosszabban, sokat bosszankodva azon, hogy „elképesztő blődségek” szerepeltek azokban a Jedi-képzéssel kapcsolatban, ráadásul Yoda mester A Birodalom visszavágból ismert infantilis énje köszönt vissza a lapokról.

A harmadik kötetre azonban megenyhült a bennem élő hardcore rajongó és somolygósan tudtam végigolvasni Roan Novachez padavanképzés során átélt kalandjait.

A kötet kiskamaszoknak ajánlott leginkább, hiszen szó van benne arról, milyen az, ha az embert szekálják az osztálytársai, illetve az első szerelem élménye is felbukkan.

Volt azonban negatívum is a Baljós árnyékban: az előző két kötet legnagyobb erénye, az Ewok-pilóta című, történet a történetben módjára fel-felbukkanó képregény a harmadik könyvben nem volt átütő erejű. Mindazonáltal a könyvet csak ajánlani tudom, és már én is várom, hogyan folytatódnak Roan – a Luke Skywalkerhez hasonlóan a Tatuniról származó, pilótának készülő főszereplő – megpróbáltatásai a következő tanévben.

Jeffrey Brown: Jedi Akadémia 3. – Baljós árnyék. Kolibri Kiadó, 2017. 2499 Ft.

Nem könyv, hanem makett

Be kell vallanom, sosem voltam nagy makettépítő. Mindössze két szivacsos makettet építettem eddig életemben: az egyik a magyar Parlament épülete volt, a másik a Sydney-i Harbour Bridge volt. Egészen mostanáig, ugyanis lehetőségem nyílt összerakni egy nem túl bonyolult szerkezetet, egy TIE-lopakodót.

Mármint az űrhajó maga nyilván bonyolult, de maga a belőle készült makett nem volt kifejezetten komoly kihívás. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy bizonyos pontokon úgymond „meg kellett törni” az egyes lapokat a jobb összeilleszthetőség érdekében, ám ezt sok esetben nem sikerült maradéktalanul – azaz egyenesen – kiviteleznem. Ettől függetlenül

kb. háromnegyed óra alatt össze is állt az űrhajó, ami ma már nappalink légvédelmét látja el.

(Saját fotó)

A mellé adott kis kézikönyv természetesen segített a makett összeállításában, de a tervek és instrukciók előtti lapokon felsorakoztatott információbonbonok között nem sok olyan akadt, amelyről máshonnan nem szereztem volna tudomást – főleg a Fantasztikus keresztmetszetek után. Összességében mégis remek kiadványról van szó, hiszen egy egész korrekt méretű szobadíszt kapunk a végén, amelynek összeállításával – némi szentségelés („Karabast!”) közepette – jól el is lehet ütni az időt.

Katrina Pallant–Maddox Philpot–Neal Manning–Rob Ball: Star Wars: Az utolsó Jedik kézikönyv és makett – TIE-lopakodó. Kolibri Kiadó, 2018. 2999 Ft.

(Saját fotó)

Klónoktól az Első Rend rohamosztagosaiig

Biztosan sokan ismerik a jelenetet, amikor az Egy új reményben egy rohamosztagos bevágja a fejét az ajtófélfába a Halálcsillagon. Azt viszont már némileg kevesebben, hogy a jelenetnek emléket állítottak az előzménytrilógiában is, ahol Jango Fett fejelte meg hajóját, a Slave–I-et.

Ehhez hasonló sztorik derülnek ki a Rohamosztagosok című kötetből, amely azt járja végig, hogyan alakították ki a filmek készítése során a rohamosztagosok dizájnjait, alfajtáit. John Boyega előszava meglepően jó lett, összességében pedig a kötet egy lapon említhető az Évről évre c. könyvvel. A Rohamosztagosok mind alaposságában, mind kinézetében, mind pedig az információk mennyiségében felér nagytestvéréhez, amelyről tavaly júniusban írtam.

A Star Wars ehető, és még fürdeni is lehet vele

Van azonban egy igen komoly erénye és előnye a Rohamosztagosoknak: külön keretes írásokban

a kánonon kívülre helyezett Legendák-történetek rohamosztagosokkal kapcsolatos fejleményeit is bemutatja.

Így például arról is hosszasan olvashatunk, hogy a Cartoon Networkön futott Klónok háborúja rajzfilmsorozatban felbukkant különleges egységeket hogyan emelték be később a filmvásznon is a kánonba.

Egészen remek történetek és funfactek sorát tartalmazza a Rohamosztagosok, amely nem hiányozhat egyetlen magát komoly rajongónak nevező személy könyvecspolcáról sem. Még annak ellenére sem, hogy a mellékletként a kötet végén elhelyezett apró ajándékoktól nem esett le az állam.

Ryder Windham–Adam Bray: Star Wars: Rohamosztagosok – A páncél mögött. Kolibri Kiadó, 2017. 7999 Ft.

Katt a képre és lájk!


Snoke budoárjától karabastozáson át Jango Fett fejeséig was originally published in Ziro, a hutt holoüzenetei on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink