Románc és kaland a Batuu bolygón – Elolvastuk A sors keze regényt

A kötet angol borítója (The Roarbots)

Zoraida Cordóva: A sors keze DEALS

SPOILERVESZÉLY A cikk enyhén spoileres Zoraida Córdova: A sors keze c. regényének cselekményével kapcsolatban.

Amióta megnyitott a Galaxy’s Edge élménypark, rajongók tömegei keresik fel (vagy legalábbis a vírus előtt keresték fel) a Batuu bolygót, ahol egy napra valóban beléphettek a messzi-messzi galaxis világába. Másoknak, így a legtöbb magyar rajongónak egyelőre csupán vágyálom a Star Wars park, ám legalább az ahhoz kapcsolódó könyvek – mint A sors keze, valamint a hamarosan szintén magyarul is megjelenő Fekete torony – számunkra is közelebb hozzák ezt a világot.


Mielőtt elkezdtem olvasni Zoraida Cordóva: A sors keze című regényét, a következő dolgokat tudtam róla:

 1. Hivatalosan a fiatal felnőtt kategóriába tartozik, de azt már tudjuk, hogy ez a Star Wars esetében csupán annyit jelent, hogy a főszereplők 16-18 évesek, ettől függetlenül ugyanannyira felnőtteknek szóló könyvek, mint a többi (gondoljunk csak Claudia Gray zseniális köteteire, mint az Elveszett csillagok, vagy a Leia, az Alderaan hercegnője).
 2. A Batuu bolygón játszódik, a Galaxy’s Edge park helyszínén.
 3. Egy szerelmi történet, két fiatal romantikus sztorija.
 4. Kevés az utalás benne más Star Wars történetekre.

Gyorsan felejtsük is el az előítéletes 4. pontomat, ugyanis éppen az ellenkezője lett igaz:  ízig-vérig Star Wars hangulata volt a kötetnek.  Igaz, a könyv ezt nem azzal éri el, hogy véletlenszerűen belepakolgat filmekből, könyvekből ismert alakokat a történetbe, hanem Batuu és a galaxis sokszínűségének a legfestésével. Nagyon tetszett, hogy mennyire változatos ennek a kis, a Vad Űr szélén elhelyezkedő világnak a lakossága: megannyi Star Wars fajjal találkozhattunk a kötet lapjain. Volt itt twi’lek, togruta, mon calamari, quarren, ithori, karkarodon, zygerriai, sőt, még egy gungan kisfú is, akiknek a jelenléte tökéletesen lefestették az élménypark megtervezőinek szándékát:

a Batuu a galaxis kicsiben.

Attól sem kell tartani, hogy a könyv csupán egy idegenvezetés lenne az élményparkhoz. A park karakterei, fontos helyszínei persze felbukkannak a kötetben, a szereplők Sütinél fogyasztják el étküket, Oga Kantinjában isznak, vagy éppen Dok-Ondar boltjával kapcsolatos a munkájuk, de ezeknek a helyszíneknek mind-mind helyük és szerepük van a történetben.

A három nap és két hold által megvilágított Batuu egy szimpatikus vidám mikroközösség, ahová kedvünk lenne nekünk is elkirándulni.  Annak ellenére egyébként, hogy a bolygót a helyi maffiafőnök, a blutopiai Oga Garra irányítja, illetve olyan minden hájjal megkent kereskedők és vállalkozók, mint a régiségekkel és ereklyékkel foglalkozó Dok-Ondar, vagy a simlis Hondo Ohnaka.  Tetszett a kötetben az is, hogy a hőseink találkoznak, beszélnek is ezekkel a batuu-i „hírességekkel”, legalábbis Ogával és Dokkal. Hondo felbukkanását hiányoltam azonban a könyvből, annak ellenére, hogy sokat emlegetik kedvenc kalózunkat. A vállalkozását és embereit viszont jobban megismerhettük.

Oga Garra és Dok-Ondar (Wookieepedia)

A Batuun játszódó történet azért is kellemes váltás a megszokott Star Wars történetek után, mert nem egy galaxis vagy akár egy bolygó létét fenyegető konfliktussal állnak szembe hőseink. Hanem egy jóval kisebb léptékű, személyesebb problémával, saját maguk életének nagy kérdéseivel: kik ők, honnan jönnek és hová tartanak? Aki ugyanis a Batuura jön – ahogy a könyvben többször elhangzik –, az vagy menekül a korábbi élete elől, vagy egy új életet keres. Mindkettő igaz a könyv főhősére Izzy Garseára.

A könyv két nézőpont-karakterrel operál (remekül felépítve, mintha a két fél folyton passzolgatnák egymásnak az élet labdáját), Izzyvel ,a csempészlánnyal és Jules-szal, a parasztfiúval. Gyermekként barátok volta, mielőtt a lány távozott volna, ám nem árulok el nagy spoilert azzal, hogy  a lány visszatérését követően egy szerelem kibontakozásának lehetünk a tanúi.  A két karakter közül azonban én úgy érzem, Izzy az igazi főhős: ő az, aki keresi a helyét a világban, ő az, aki próbálja megérteni és megismerni elhunyt szüleit, és ő az, aki nem tudja hogyan tovább.  Izzy kifejezetten izgalmas Star Wars karakter lett, míg Jules szintén egy régi archetípust, a parasztidillt testesíti meg, azzal a klasszikus lucasi elemmel megspékelve, hogy a parasztfiú is a csillagok közé vágyik. Véleményem szerint Jules-on keresztül is leginkább Izzy bontakozik ki, a fiú szerelme a lány története szempontjából esszenciális. De persze Jules jelleme, élete sem értelmezhető Izzy nélkül. A szereplők – elvégre egy fiatal felnőtt történetről van szó –  elég karakteresen vannak felrajzolva: Izzy az önmagát kereső világcsavargó, míg Jules a jószívű és egyszerű parasztfiú. (Látszik, hogy női íróval van dolgunk, hiszen amíg a lány gyakorta elidőzik a fiú izmain, addig Jules nem nézi meg Izzy idomait, csak a szemét és száját, ami azért, valljuk be, nem túl életszerű 🙂 ).

Ugyanez a karakteres megközelítés figyelhető meg a könyv antagonistáin, Ana Tollán és Damar Olinon. Az ő szereplésükből is látszik, hogy a történet főhőse inkább Izzy, mint Jules: mindkét figura Izzy életében játszik fontos szerepet. Ana Tolla egyfajta anti-Izzy, amivé a lány válhat, ha a sötétséget és az önzést választja, míg Damar az őt faképnél hagyó ex, egy kékhajú pojáca, akit mindannyian megütnénk, nem csak Jules.

A mellékszereplők is érdekesek maradtak, s a történet bár kis léptékű, kifejezetten fordulatos és együtt izgulhatunk hőseinkért, és Batuu kedves népéért. Belepillanthatunk a Batuu hétköznapi életébe, ahol az emberek és mindenféle más lények dolgoznak a farmokon, kereskednek a különféle bódékban és boltocskákban, és

pálinkát főznek egy asztrodroid vázában, vagy éppen porszívónak használják az asztroszereket.

A békés világot azonban már megzavarta az Első Rend, s természetesen az Ellenállás is jelen van a bolygón, ez azonban egyelőre inkább a kontextus miatt fontos és nem a hőseink kalandja kapcsán.  Izzy és Jules története inkább az életről, szeretetről, családról is szerelemről szól.  A kedves kis sztori egyfajta horgonyt jelent azok számára is, akik éppen életük válsághelyzetein esnek át, s keresik a helyüket a világban. A kötet tanulsága, hogy nekik sem szabad csüggedni, hiszen a sors keze (vagy inkább az Erőé) vigyáz rájuk, s ahogy Izzy és Jules esetében,

minden úgy fog történni, ahogy annak történnie kell.

A kötet összességében egy kellemes, könnyű olvasmány, amolyan nyári románc. Azok, akik szeretik a szerelmes történeteket, biztosan kedvüket lelik a sztoriban, ennek ellenére azok számára is érdekes lehet ez a kötet, akik nem az efféle meséket preferálják! Nekik azért éri meg mégis elolvasni Jules és Izzy kalandját, mert egy életszerű Star Wars történetet kapnak, ahol ők is a Batuura képzelhetik magukat és belecsöppenhetnek a messzi-messzi galaxis mindennapjaiba. Ráadásul ez még csak a kezdet, a Szukits kiadó ugyanis a Fekete torony kötetet is megjelenteti magyarul, ami ismét a Batuura kalauzol minket, csak már az Első Rend és Ellenállás konfliktusán keresztül.

The Review

Zoraida Cordóva: A sors keze

4 Score

Egy könnyed nyári románc, két fiatal szerelmi története. A könyv legfőbb erénye, hogy a Star Wars világának nem a világmegváltó küzdelmeit, hanem a hétköznapi életét mutatja meg, életszerűbbé, valóságosabbá varázsolva ezt a világot. A könyv elolvasása után csak még jobban vágyakozunk a Batuu bolygóra, a galaxis peremén...

PROS

 • Megismerhetjük a Galaxy's Edge park világát.
 • Közelebb kerül a galaxis lakójának mindennapi élete.
 • Rengeteg Star Wars faj, igazi kavalkád.
 • Pálinkafőző asztrodroid!

CONS

 • Romantikus történet, nem a galaxis nagy harcai
 • Hondo Ohnakát csak említik, de nem szerepel

Review Breakdown

 • Kellemes nyári olvasmány

Zoraida Cordóva: A sors keze DEALS

We collect information from many stores for best price available

Best Price

3003 Forint
Exit mobile version