Pilóták, sorakozó! – ezt olvashatjuk júniusban

Elérkezett a június, és ezzel a szokásos hó eleji beharangozónk ideje. Új regény és képregények egyaránt várhatók, nézzük is!

A június hónap legnagyobb és legvártabb attrakciójának egyértelműen az Alexander Freed által jegyzett Alphabet Squadron trilógia első része számít, mely egy többféle vadászgépekből álló alakulat történetét követi végig az endori csatát követő években. A kötet kiadója, a Del Rey remek marketingfogással növelte a várakozásunkat, a hypehoz egy cikksorozat keretében mi is csatlakoztunk! Ennek első darabja, kifejezetten a regénnyel kapcsolódó információkat taglalja:

Csillagvadászok nyomában 1. – Az „Ábécé osztag”
A cselekmény az Endor holdjánál vívott sorsfordító ütközet után játszódik, amikor Yrica Quell hadnagyból és négy pilótatársából az Új Köztárság megalapítja az Alphabet osztagot, azzal a céllal, hogy vadásszanak le egy veszélyes, elit birodalmi TIE-vadász egységet, mely a Shadow Wing (Árnyékszárny) névre hallgat. A címszereplő vadászgép-kötelék neve ugyancsak beszédes, magyar tükörfordítása Ábécé osztag lenne. A mindenképpen és minden nyelven furán ható név magyarázata abban rejlik, hogy az ötfős osztag öt különböző „betűs” vadászgépből áll, történetesen egy-egy A-szárnyúból, B-szárnyúból, C-szárnyúból U-szárnyúból, X-szárnyúból és Y-szárnyúból. A cím megjelenésekor többen kritizálták, hogy miért nem aurebesh, a messzi-messzi galaxis ábécéje lett az osztag névadója: nos azért, mert a vadászgépek nevét is anno a mi ábécénkből vették Lucasék. A történet szereplőiről is egyre többet megtudtunk, már az elején fény derült arra például, hogy a csapat nem mástól kapja a megbízását, mint a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban megismert Hera Syndulla tábornoktól. RÉSZLETEK ITT.

Azóta a kiadó és a hivatalos honlap jó szokásához híven egy rövid részletet is közzétett a kötetből, melyből már ki is derült néhány apró érdekesség.

Security Check Required

No Description

A képregényes fronton is visszatérnek a galaxis legjobb pilótái. Ha már az Alphabet-squadronnal kezdtünk, folytassuk a kötet spinoff-sorozatával, a regény főhőseinek ellenfeleit, a Shadow Winget bemutató TIE Fighter képregénnyel, melynek  a harmadik füzete június 19-én várható, természetesen továbbra is Jody Houser tollából.  Két másik legendás pilótáról, apáról és fiáról, történetesen Darth Vaderről és Luke Skywalkerről is olvashatunk képregényt, az  Age of Rebellion utolsó két számának ugyanis a Skywalkerek állnak a középpontjában. 

Az Age of Rebellion – Luke Skywalker borítója (Wookieepedia)

Bár a Darth Vader központú füzettel befejeződik ez az (al)sorozat, nem maradunk képregények nélkül. Mielőtt jönne az Age of Resistance júliusban addig is tovább folytatódnak a futó szériák.  Már 33. füzetéhez érkezik például Doctor Aphra története. Az ő korábbi „munkaadóját”, Vader nagyurat ismételten egy új szemszögből ismerhetjük meg, Vader – Dark Visions 5. füzetének lapjain, mely igazi rémálmokat ígér. A legrégebb óta folyamatosan futó Star Wars sorozatban is nagy változás várható, ugyanis a június 19-én érkező 67. füzettel  búcsút int a sorozatnak az írója, Kieron Gillen.  A füzet remélhetően szépen lezárja Gillen munkáját a képregényszérián, s egyben a The Scourging of Shu-Torun történetfolyamot is befejezi. A sorozat azonban nem szűnik meg, a történetek írását, az Age of Rebellion füzeteket is jegyző Greg Pak veszi át, míg a rajzokat  a zseniális Phil Noto  készíti majd.

Na de térjünk vissza júniushoz! Szót kell ugyanis eljteni még a minap megnyílt Galaxy’s Edge élményparkhoz kapcsolódó, hasonló címen futó képregényminisorozatról, valamint a Star Wars Adventures IDW-szériáról is, amelynek júniusban két száma, valamint egy annualja is megjelenik.  Az Annual különösen a Legendák szerelmeseinek figyelmét keltheti fel, ugyanis szerepel benne az eredeti  Star Wars képregénysorozat híres-hírhedt zöld nyula, Jaxxon aki ezúttal Lando Calrissian társa lesz egy kalandra.

Rátérve a magyar megjelenésekre kezdjük először a képregényekkel. A Szukits kiadó gondozásában tovább folytatódik a Star Wars, valamint a Darth Vader – A Sith sötét nagyura sorozatok kiadása. A két kötetet érdemes együtt beszerezni, ugyanis szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mindkettő középpontjába a Mon Cala kerül. A Darth Vader következő kötete, mely a Lángoló tengerek címet viseli Mon Cala birodalmi megszállását mutatja be egy kifejezetten izgalmas történet keretében, míg a Star Wars sorozatba tartozó Lázadás a Mon Calán kvázi ennek a megszállásnak a végét, és a mon calamari flottának a  Lázadáshoz való csatlakozását mutatja be. Nagyon nagyon ajánlom mindkettőt!

Jó olvasást kívánok!

Nyitókép: Az Alphabet Squadron borítójának részlete (StarWars.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink