Padmé és Sabé visszatér – Elolvastuk A királynő árnyékát

Július végétől immár magyar nyelven is olvasható E. K. Johnston: A királynő árnyéka című regénye, a Szukits Kiadó jóvoltából. A regény az írónő második könyve a Star Wars kánonban, előző kötete, az Ahsoka  általában kedvelt olvasmánya a karakter kedvelőinek. Elolvastuk a Padméról szóló regényt, íme, Bede Attila és Kádas István véleménye!

Elég vegyes érzéseim voltak a regény olvasása közben. Őszintén szólva, vártam ezt a könyvet, már csak azért is, mert  a kánon csak mostanában kezd visszamerészkedni az előzménytrilógia korszakába.  És én azok közé tartozom, akik legalább olyan szinten nosztalgiával gondolnak vissza erre, mint mondjuk a többség klasszikus Birodalom korszakára.

Nagy elvárásaim ugyan nem voltak, de mégis kicsit laposnak éreztem a regényt. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen értéktelen a történet,

de nem lett számomra a kánon legerősebb darabja.

A befejezés sem tartogat nagy megfejtéseket, de az mondjuk ettől függetlenül tetszett. (Főleg az epilógus – kimondottan libabőr volt számomra). Leginkább azok számára tudom ajánlani,  akik szeretik Padmé karakterét, és akik kedvelik a Köztársaság bukását megelőző politikai vonalat.  (Magyarán nem kell nagyszabású bolygóközi kalandra számítani.) A könyv leginkább arra fókuszál, hogy miként lesz Padmé királynőből sikeres szenátor, és milyen nehézségeken kell átesnie ezért. Emellett megismerjük több olyan történetszál kezdetét, amelyekkel már találkoztunk az előzménytrilógiában, valamint A klónok háborúja animációs sorozatban.

(Bede Attila)

Képtalálat a következőre: „padmé gif”

E. K. Johnston legújabb regénye finoman szólva sem tobzódik izgalmakban és akciókban, ennek ellenére egy gyorsan végig olvasható, könnyed, ám mégis hiánypótló kötet. Hiánypótló, ugyanis a Star Wars egy olyan időszakában, a Baljós árnyak és A klónok támadása között – négy évvel a Baljós árnyak után – játszódik, mely lényegében üres foltnak számít a kánon idővonalán. Hiánypótló emellett azért is, mert a könyv cím- és főszereplője a filmekben méltatlanul kevés szerepet, illetve kiforrott karaktert kapó Padmé Naberrie, vagy másképpen Amidala; most azonban az ő szemén keresztül ismerhetjük meg azokat a nehézségeket, amikkel kezdő szenátorként kellett szembenéznie. Padménak ugyanis  meg kellett küzdenie A királynő árnyékával,  azzal a királynőével, aki bolygója érdekében nekiment a szenátus hagyományos procedúrájának, sőt le is váltatta az aktuális főkancellárt. A regény Padmé-szála lényegében az ifjú lánynak a szenátortársai bizalmáért, és a helyének megtalálásáért való küzdelméről szól, némi betekintéssel a galaktikus szenátus kulisszái mögé.

A kötet másik hőse egy még inkább elhanyagolt Star Wars karakter, Sabé lett.

Holott ő volt az szereplő, aki Baljós árnyakban kifejezetten gyakran viselte a királynői ornátust, s  nem kisebb név alakította, mint Keira Knightly. 

Képtalálat a következőre: „padmé and sabé high quality”

Sabé mint Amidala királynő (Wookieepedia)

Sajnos azonban a biztató kezdetek ellenére Sabéból nem vált valódi második főszereplő, a Sabé-központú, akciódúsabbnak ígérkező fejezetek szépen elmaradtak, továbbra is mellékszereplőként kezelve a karaktert, akinek szerepét újra a – különben jól sikerült – epilógus emelte ki. Ugyanez igaz a többi udvarhölgyre is:  bár az írónő a regény elején ügyesen megrajzolja Amidala királynő udvarhölgyeinek személyiségét,  később velük már keveset foglalkozik, az új udvarhölgyek pedig többnyire háttérszereplők maradnak. Pozitívumként azonban ki kell emelni Padmé szenátortársaival alakuló kapcsolatait, ugyanis az írónő jól elvégezve házifeladatát, bemutatja A klónok háborújából ismert szenátori kapcsolatrendszer eredetét és előzményeit is.

Verdikt: Összességében egy egyszerű, nem túl mozgalmas történetet olvashatunk, amely leginkább főhősválasztása miatt tölt be fontos szerepet a kánonkönyvek sorában.

(Kádas István)

Nyitókép: Sabé és Padmé a Baljós árnyakban (StarWars.com)

Legfontosabb posztjaink