Nehéz a birodalmi dezertőrök élete – ilyen lett az Alphabet Squadron

A napokban jelent meg Alexander Freed új regénye, az Alphabet Squadron, amely a filmekből megismert fő és mellékszereplők helyett egy új csapatra, az Új Köztársaság eddig ismeretlen pilótáira fókuszál, az ő történetüket mutatja be. Lássuk az  enyhén spoileres  ajánlónkat!

A kötetet részemről hatalmas várakozás előzte meg, amely egy rövid cikksorozat keretében is testet öltött, ennek részeit itt, itt és itt olvashatjátok. Nos a kötet nem okozott csalódást a komoly elvárásaim ellenére sem,  egy remek kis háborúst történetet kaptunk,  jól kidolgozott karakterekkel. A regény hangulata is csak nagy vonalakban hasonlít a Legendák X-szárnyú történeteihez – mármint hogy itt is pilóták vannak – azoknál sokkal „felnőttesebb” és mélyebb, hősköltemény helyett inkább háborús dráma. A karakterek is jobban kidolgozattabbak, mint az általam amúgy nagyon szeretett X-szárnyú könyvek már-már „Mary Sue” figurái.

Az Alphabet Squadron pilótái – legalábbis az ötből négy – nagyon emberi szereplők. A főhős Yrica Quell egy frissen, az endori ütközet után, a Parázs-hadművelet (eredetiben Operation Cinder) következtében a formálódó Új Köztársasághoz átállt TIE-pilóta. Nem is akármilyen, ugyanis korábban a Birodalom leghírhedtebb vadászkötelékében, a 204-es számú vadászszárnyban szolgált, az egyik század másodparancsnokaként.

Yrica átállt, de a szívében birodalmi maradt.

Karakterén keresztül sokkal jobban átérezhető mit is jelentett az efféle átállás:  nemcsak annyi volt ugyanis, hogy innentől kezdve fekete helyett narancssárga repülős-overállban kellett munkába menni!  Yrica számára az „árulás” komoly lelki teherrel jár, mely nemcsak abban mutatkozik meg, hogy innentől a korábbi bajtársaira kell lövöldöznie, hanem abban is, hogy teljesen idegennek érzi a Lázadás/Új Köztársaság módszereit, rendezetlenségét. Yrica a Birodalom katonás rendjéhez, szabályaihoz és parancsaihoz szokott, itt azonban egy egészen más szituáció fogadja. Bár éppen formálódik az Új Köztársaság, amelynek politikusai és vezérkara megpróbál valamiféle rendszert és szabályzatot kialakítani, a sereg továbbra is lázadókból áll. A kötet egyik érdeme, hogy Yrica birodalmi szemmel nézi az Új Köztársaságot. Szörnyű titkokat és bűntudatot hordoz, és talán legközelebb a „pszichiátere”, IT–O – egy átprogramozott korábbi birodalmi vallatódroid – áll hozzá.

IT–O birodalmi vallatódroid (Wookieepedia)

A többi karakter sem súlytalan. Nath Tensent például ugyancsak egy felemás karakter, kicsit hansolós zsivány, aki egyrészt elkötelezett a Lázadás ügye mellett, másrészt megvásárolható, s a bajtársai megbosszulása mellett – sőt azon felül – a fizetség mozgatja. Solóval ellentétben  ő az a fickó, akiben nem szabad megbízni.  Wyl Lark azonban megpróbálja. A nyitott, de nem naiv fiú – aki egy különleges természetközeli bolygóról származik – minden vágya, hogy végre véget érjen a háború és hazamehessen. Mindene az Otthona, igen nagybetűvel. Ennek ellenére azonban a bajtársai is az „otthonává” válnak, ő az a figura aki igyekszik az alakulat szíve lenni, sőt még az ellenfelei,  a birodalmiak felé is a barátságot és az együttműködést sugározza. 

Wyl persze éppen ezért idegesítő is tud lenni, például a vagány theelin lány, Chass na Chadic számára. Chass azonban fel is néz Wylre, aki megjárta az endori csatát is. Chass nem és ezt nagyon bánja. A nő hős akar lenni, mártír, aki életét adja a Lázadásért, olyan mint példaképe, Jyn Erso. Ez a vágy befolyásolja a tetteit, hozzáállását, és kapcsolatrendszerét.

A felszín alatt azonban az életcélját kereső lány rejlik.

Az ötödik pilóta, Kairos maga a talány. Ritkán beszél –  talán ha két mondata van az egész könyvben  – teljes páncélt és sisakot visel, ijesztő és a csatában kegyetlen. Mégis a történet végére ez a távoli és rideg személy is szerves tagja lesz a csapatnak, sőt még egy-két rövid fejezet erejéig nézőpont karakterré is válik.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, szöveg

A pilóták mellett ugyancsak fontos figura az említett IT–O, valamint Yrica és Nath asztromechjei. Továbbá Caern Adan, egy balosar hírszerzőtiszt, aki összehozza a csapatot és megbízza őket  a 204-es vadászszárny (több századnyi TIE) felkutatásával és semlegesítésével.  Adan nem igazán szimpatikus figura. Bizonyítani akar, meg akarja mutatni az Új Köztársaság vezetőinek és vezérkarának a hírszerzés és a saját fontosságát. Az egyéni sikerét hajszolja, önző, és féltékeny Hera Syndulla tábornokra, aki közelebb kerül a csapatához.  Ráadásul iszik is… 

Hera ellenben olyan mint ahogy a Star Wars: Lázadásban megismertük és megszerettük. Jólelkű, családcentrikus vezető aki törődik az embereivel, pilótáival. Még a rideg Yricához is közel tud kerülni. De ez a Hera Syndulla már nem a Szellem maroknyi legénységét, vagy éppen a Főnix-sejtet irányító nő, hanem egy egész csapásmérő egység parancsnoka, és a Lázadás/Új Köztársaság ikonja.

Hera csapásmérő egységén keresztül a háborús helyzetet is jobban megismerhetjük. A történet csupán hónapokkal játszódik az endori csatát követően, amikor a különböző birodalmi vezetők, moffok és admirálisok önállóan veszik fel még a harcot az Új Köztársasággal, nincs egységes vezetés. Az egyetlen összetartó kapocs a kegyetlen  Parázs-hadművelet, melyet Palpatine rémisztő hírnökdroidjai indítanak be, a császár utolsó, kegyetlen végakarataként.  A hadműveletet már megismerhettük a Széthasadt Birodalom képregényből és a Battlefront II játék sztorimódjából is, miszerint

a hírnökök által kiválasztott birodalmi tisztek több bolygó elpusztítását rendelik el (például a lojális Vardosét, vagy éppen a császár szülőföldjének számító Naboo-ét).

Ám amíg a Naboo esetében Leia, Shara Bey, vagy a szintén dezertáló Iden Versio és társaik sikeresen megakadályozták a teljes pusztulást, az Alphabet Squadron kulcsmomentuma egy olyan esemény, amikor a Birodalom 204-es vadászszárnya kíméletlenül végrehajtotta az akciót és kiírtotta egy bolygó, a Nacronis lakosságát. Itt tehát

jóval súlyosabbnak mutatkozik a Parázs, ami az Új Köztársaság katonáinak Endor után érzett eufóriáját is keserédessé változtatta.

Shakara Nuress ezredes, a 204-esek stratégája és parancsnoka (Wookieepedia)

 A katonák azt találgatják mikor kell szembemenniük egy harmadik Halálcsillaggal.  A birodalmiak egy jelentős része számára pedig ez volt az a pont – a stratégiailag értelmetlen pusztítás – ami a dezertáláshoz vezetett. Más birodalmiak, mint a kötet antagonistájának számító Shakara Nuress ezredes, alias „Nagyanyó” ugyancsak értetlenül állnak az események mögött, s remélik hogy volt mégis értelem az értelmetlenségben.

Nuress és a birodalmiak nem elemi gonoszak, hanem kötelességet teljesítő katonák, akik maguk sem szeretnék  az ártatlan életek pusztulását.

A súlyos háborús dráma azonban nemcsak a Parázs, hanem a kisebb csetepaték kapcsán is megmutatkozik. Freed e téren kegyetlen: megismerünk egy pilótát, megtudjuk a nevét, a személyiségét, az emberi (vagy idegen) kapcsolatait, csak hogy  néhány oldallal odébb pillanatok alatt kilője egy ellenséges vadászgép.  A harcnak súlya van, a halottak nem „random A-szárnyú pilóták”, mint a Lázadókban, hanem hús-vér emberek, vagy idegenek. Ugyanis a kötet folytatja azt az X-szárnyú könyvekben megismert hagyományt is, miszerint az Új Köztársaság alakulataiban nagy számú idegen lény is szolgál. Maga Caern Adan is balosar, Chass theelin, Hera twi’lek, de tudunk újabb duros, nikto vagy ishi tib fajú pilótákról is. A pilóták békésebb pillanatait is megismerhetjük, ahogy – hasonlóan az említett Legends könyvekhez – becenevekkel látják el az ellenség hajóit, nem csak a TIE típusokat, de magukat a hajókat is, illetve ahogy az idegtépő várakozás pillanatai közben történeteket mesélnek és ugratják egymást, oldva a feszültséget. Kiderül egy-egy pilóta sajátos hóbortja is, Wyl például beszélget a hajójával, mintha értelmes lény lenne, míg Chass zenét bömböltet a pilótafülkében. Ezek a hóbortok is részei a személyiségüknek.  Maga az Alphabet-osztag elnevezés is egyfajta cukkolás,  a csapásmérő egység más pilótái gúnyolják eredetileg így Yrica Quell egységét, mely különféle hajókból (A-szárnyú, B-szárnyú, U-szárnyú, X-szárnyú, Y-szárnyú) áll össze (a betűk a hajók alakjaira utalnak, nem aurebesh, hanem a High Galactic betűkészlete szerint).

Egy ilyen alakulat legnagyobb veszélye éppen az eltérő hajókban rejlik, hiszen míg az A-szárnyú egy villámgyors elfogóvadász, addig a B-szárnyú egy lassú, de óriási tűzerejű bombázó, az U-szárnyú pedig egy csapatszállító. Ezek a különbségek a regényben is nagy fejtörést okoztak Yriciának és csapatának, s  Freed kiválóan megoldotta a helyzetet, a könyv sorsdöntő ütközetében mindegyik hajónak meglett a maga sajátos szerepe,  még az U-szárnyú csapatszállító képességét is kihasználták.

Freed sokat kutatott, hogy igazi háborús történetet írjon, amely hangulatában is tükrözi a háborús feszültséget. Sikerült neki!

A kötet ráadásul csak egy trilógia első része. A könyv bár magában is megállja a helyét számos olyan belső és külső konfliktust felvetett, amely csak a későbbi részekben fog kiteljesedni. Az Alphabet osztag pilótáinak is össze kell még csiszolódniuk, ahogy Yrica Quell előtt is hosszú és fájdalmas út áll, ha végleg szakítani akar birodalmi múltjával. Az első részből azonban már sejteni lehet a fő irányvonalait a trilógiának, remélem hogy az Utóhatás-sorozathoz hasonlóan ez a széria is el fog menni időben a jakkui csatáig, s egy háborúsabb leírását is láthatjuk majd a végső ütközetnek.

Nyitógép: Az Alphabet osztag hajói (Community.FantasyFlightGames.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink