Négy hónappal Az utolsó Jedik cselekménye után – elolvastuk a Black Spire regényt

Négy hónappal járunk Az utolsó Jedikben látott, tragikus kimenetelű crait-i ütközet után. Az Ellenállás romokban, de nem adják fel, hanem újra építkezni kezdenek. Delilah S. Dawson a Phasma  regény kerettörténetében megismertetett karaktereket építi tovább, ám a könyvet azok számára is ajánljuk, akik nem olvasták a Phasmát! Enyhén spoileres kritikánk következik.

A Battlefront II. sztorijában, valamint Poe Dameron képregényben egyaránt megtalálható, hogy Leia az Ellenállás több tagját is megbízta még a D’Qar bázis kiürítése előtt, hogy  keressenek szövetségeseket, búvóhelyet és ellátmányt.  Természetesen Leia Organa legjobb kéme, a Phasma regényben megismert Vi Moradi sem ússza meg az efféle feladatot, aki tábornoka megbízásából a távoli, és jelentéktelen Batuu bolygón próbál Ellenállást építeni.

Vi Moradi a Galaxy’s Edge-ben (Wookieepedia)

Vi Moradi éppencsak jobban lett a fogsága és a Cardinal általi kínzások jelentette megpróbáltatásokat követően. Ám rémálmok kísérik, amelyeket a számunkra jól ismert újabb tragédiák követik: a Hosnian-rendszer elpusztítása, a D’Qar bázis kiürítése, és a crait-i ütközet. A Millennium Falconra szűkült Ellenállás azonban újrakezdi építkezését, melyben Vi-re is jelentős szerep hárul.  Az Ellenállás „James Bondja” azonban ezúttal társakat is kapott maga mellé: egyrészt a  nagyszájú, pesszimista és öntudatos rakodódroidot,  Pook-ot, akivel az írónő folytatja a nem kifejezetten jó fej droidok sorát, amelynek leghíresebb képviselői minden bizonnyal HK–47, valamint a K–2SO.

Vi másik társa, Archex ugyancsak nehéz eset, ugyanis ő nem más, mint az Első Rend korábbi kiképzőtisztje,  Cardinal százados,  aki a Phasma regényben kínzásoknak vetette alá a kémnőt. Kettejük rémálmokkal és kölcsönös törődéssel egyaránt terhelt kapcsolata talán a regény legérdekesebb és legkidolgozottabb szála. Ha valakinek már a Phasmában is tetszett Cardinal, vagy csak jobb betekintést szeretne a birodalmi, vagy első rendi dezertőrők lelkivilágába, akkor mindenképp érdemes ezt a könyvet elolvasni (hasonlóan az Alphabet osztaghoz), ugyanis Dawson tovább mélyíti Cardinal megtört karakterét. Valószínűleg a regényt olvasva sokak számára válik a zárótrilógia korszakának kedvenc szereplőjévé a félrevezetett, célját vesztett, de újra bizonyítani akaró Archex/Cardinal.

Nehéz a birodalmi dezertőrök élete – ilyen lett az Alphabet Squadron
Karakterén keresztül sokkal jobban átérezhető mit is jelentett az efféle átállás: nemcsak annyi volt ugyanis, hogy innentől kezdve fekete helyett narancssárga repülős-overállban kellett munkába menni! Yrica számára az „árulás” komoly lelki teherrel jár, mely nemcsak abban mutatkozik meg, hogy innentől a korábbi bajtársaira kell lövöldöznie, hanem abban is, hogy teljesen idegennek érzi a Lázadás/Új Köztársaság módszereit, rendezetlenségét. Yrica a Birodalom katonás rendjéhez, szabályaihoz és parancsaihoz szokott, itt azonban egy egészen más szituáció fogadja. RÉSZLETEK ITT.

A kémek és ügynökök élete azonban korántsem egyszerű. Az emberek és idegen lények nem tolonganak lelkesen, hogy csatlakozzanak az Ellenállás ügyéhez. Félnek az Első Rendtől,  nem hiszik el, hogy a Starkiller bázis elpusztult,  vagy épp attól tartanak, hogy újabb szuperfegyverek vannak Kylo Ren legfőbb vezér tarsolyában. De a félelemnél is nagyobb akadály közöny. „Mi úgyse érdekeljük az Első Rendet”; „Messze vagyunk”; „Nem csináltunk semmit, hogy magunkra haragítsuk őket” – és hasonló falakba ütközik a gyanútlan toborzó. Ez az az igazi probléma, amivel Leia Organa tábornoknak és kémeinek meg kell küzdeniük ezekben az időkben. Az Ellenállás hívei a galaxis elnyomottainak megsegítéséről, a zsarnokság legyőzéséről, az igazságról, jóról és emberségről szónokolnak, azonban – követve a Zsivány Egyes szürkébb narratíváját – arra sem restek, hogy hidegvérrel, bűntudat nélkül végezzenek ellenfeleikkel.

Archex/Cardinal (Wookieepedia)

Vi és Archex mellett ki kell emelnünk a Moradi által létrehozott apró ellenálló sejt tagjait, ugyanis Pook-hoz hasonlóan újabb klasszikus Star Wars szereplők karakterjegyei köszönnek vissza: egy fiatal, a világról mit sem tudó farmerfiú, aki a kaland és a szép lányok utáni vágyában áll a lázadók közé (Dolin), valamint egy nagyszájú, nőcsábász csempész, aki végül ugyancsak elkötelezi magát az elnyomás ellen küzdők oldalán (Zade Kalliday). Ismerős? De megemlíthetjük Oga Garra karrakterét is, aki a  kocsmája alagsorából, hutt nyelven parancsokat osztogatva az alvilág mellett az egész bolygót irányítja.  Már csak ezek a figurák is igazi Star Wars hangulatot kölcsönöznek a történetnek, de beszélhetünk még a mindenki által lebecsült, olykor megvetett kicsiny chadra-fan leányról, Krikiről, aki hatalmas bátorságról és technikai zsenialitásról tesz tanúbizonyságot, vagy éppen a titokzatos Saviról, illetve Ylenáról, az Erő világos oldalának elkötelezett híveiről. Na és persze az efféle történet elmaradhatatlan antagonistájáról, az aktuális első rendi tisztről, Wulfgar Kath hadnagyről sem feledkezhetünk meg, akinek sablonos szerepét érdekes személyes érintettsége ellensúlyozza a kötet lapjain.

Oga Garra (Wookieepedia)

És ha már szóba került Savi, ő az akinek a műhelyében a Galaxy’s Edge látogatói saját fénykardot készíthetnek, a regény erre is ad némi magyarázatot.

Ugyanis szinte a kötet főhősei közé sorolhatjuk magát a helyszínt is, a Batuut, amelyet most már az Egyesült Államokban a rajongók is meglátogatnak. A könyv néhány korai fejezete ennek a világnak a bemutatására is szolgál, ahogy Vit egy helybéli körbevezeti a város fontos üzletein, éttermein, kocsmáján az akár a mi kedvcsináló idegenvezetésünknek is felfogható. A történet ráadásul egyértelmű felvezetése a park legújabb attrakciójának, a Resistance Ride-nak, ahol a látogatók is átélhetik, hogy milyen nehéz a sorsa az ellenállóknak a kegyetlen Első Rend szorításában.

Beszámoló a Galaxy’s Edge-ből
A Star Wars hihetetlen élményparkja, a Galaxy’s Edge május 31-én nyílt meg, eleinte csak azok számára, akik időben regisztráltak, illetve valamelyik Disney hotelben szálltak meg. Június 24-étől azonban már a nagyközönség is korlátok nélkül látogathatja a parkot. Lukáts Tamás a családjával tett kirándulást a Batuu bolygón. Fogadjátok szeretettel az élménybeszámolóját! RÉSZLETEK ITT.

Szerencsére azonban ez sincs túltolva, a Galaxy’s Edge promózása mellett egy dinamikus és mozgalmas Star Wars kalandot kapunk,  helyenként Indiana Jones beütéssel!  A kötet bár távol játszódik a galaktikus háború fősodrásától, Reyt, Poet, Finnt vagy Kylo Rent hiába keressük benne, és Leia és Hux is csupán epizódszerepet kapnak benne, de a számos easter egg és kikacsintás révén mégis jobban megismerhetjük, hogy milyen az Ellenállás helyzete négy hónappal Az utolsó Jedik cselekménye után.

Nyitókép: A regény borítójának részlete (Polygon)

Legfontosabb posztjaink