Mivel készül a Kolibri Star Wars fronton 2020-ban?

Még roppant képlékeny, hogy mi érkezik a pangó magyar piacra, de a Kolibri szeretne könyvet megjelentetni A klónok háborúja és A mandalore-i mellé is.

Ahogy 2018 végén, úgy ezúttal is megkerestük a Star Wars könyvek magyarországi két fő kiadóját, hogy megtudakoljuk, milyen könyveket várhatnak a magyar olvasók a következő esztendőben. A Kolibri ezúttal is készségesen reagált megkeresésünkre, a Szukits ellenben nem: a szegedi könyvkiadó – amely egy éve még tételes listát küldött a következő évi megjelenéseikről – arról tájékoztatta a Ziro.hu olvasóit, hogy saját, Star Wars könyveknek dedikált Facebook-oldalukon teszik meg bejelentéseiket (nem Magyarország egyik legolvasottabb Star Wars portálján…) Szombaton meg is volt az első bejelentésük.

„Nem leszünk olyan aktívak 2020-ban”

– fogalmazott a Ziro.hu-nak nyilatkozva Pap Zoltán, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője. Mint mondta,  a Kolibrinél 2015-2016-ban volt a csúcson a Star Wars-könyvek forgalma, azóta csökkenő tendenciát tapasztalnak.  Az aktivitás lanyhulásának oka egyebek között az, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet óta a korábbinál jelentősebb mértékben csökkentek az eladások, attól függetlenül, milyen remek köteteket adtak ki.

Ugyanezen okokból feltehetően nem folytatják a Kaland–Játék–Kockázat könyvekre hajazó Dönts és lapozz! sorozatot, amelyből csak egy jelent meg hazánkban (itt írtunk róla). Hiába ígérte Pap Zoltán 2019 májusában, hogy az év második felében jön a következő kötet ebből a sorozatból. Szintén rossz hír, hogy bár a kiadó több mint egy éve magyar fejlesztésű könyvterveken is dolgozik, ezek – a lengyelországi regionális központban zajló – engedélyeztetési folyamatában nem történt előrelépés.

Pap Zoltán, a Kolibri kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője az irodájában 2019 elején (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

A rosszabb hírek után jöjjön, mi várható!

Pap Zoltán szerint a Skywalker kora lehetőséget teremt arra, hogy nagy, a sagát összefoglaló képes útmutatók, albumok, nagykönyvek jelenjenek meg – most van ugyanis értelme ennek.

Arra számít, hogy a Lucasfilmnél készül frissített kiadás az olyan népszerű kötetekből, mint amilyen a Szereplők nagykönyve volt, vagy például átfogó képet kaphatunk majd a Skywalker sagában használt járművekről.  Ezekről azonban még nem jelentek meg konkrét tervek a produkciós cég könyves berkeiben. 

A kiadóigazgató elmondta, amennyiben lesznek ilyen könyvek, a délszláv régióval közösen adhatják ki azokat. Ugyan a kiadó a délszláv térség regionális központja, eddig nem nagyon volt példa arra, hogy ezen régió országaival közösen készüljenek a magyar nyomások. Most azonban a potenciálisan érkező, nagy, összefoglaló kötetekre volna nyitottság egyebek között a szerb és a bolgár piacon – így a Kolibri életében is kulcsfontosságú lehet a 2020-as év.

Pap Zoltán biztosra vette, hogy Star Wars témájú, gyermekeknek szóló foglalkoztatók 2020-ban is megjelennek majd a kiadónál. Emellett  évek óta szeretne kiadni a Lázadókról, illetve A klónok háborúja eddigi évadairól szóló, Képes útmutató jellegű nagykönyvet.  A Lázadók kapcsán csak az első évadról készült ilyen, ez meg is jelent magyarul, és jól is fogyott, ám azóta nem készült új, A klónok háborúja kapcsán pedig egyáltalán nem jelent meg efféle kötet Pap Zoltán szerint.

Az animációs sorozat befejező évada azonban februárban kezdődik a Disney+-on, így Pap Zoltán abban reménykedik, hogy a Lucasfilm készül ilyen jellegű kötettel – ha így lesz, az magyarul is megjelenne majd.

(Egyelőre A klónok háborúja kapcsán egy antológiakötetről tudni, a 2020 augusztusában megjelentetni szándékozott könyvben olyan szerzők írnának rövid történeteket, mint például Zoraida Córdova, Jason Fry vagy Rebecca Roanhorse. Ez a könyv azonban inkább a Szukits portfoliójába illik.)

A mandalore-iról is kérdeztük a Kolibri kiadóigazgatóját, aki elárulta, kész könyvterve csak 2021-re van a Lucasfilmnek, az is egy fiataloknak szóló, az első évad történéseit elmesélő szöveg lenne. Ám jó eséllyel bővül majd a közeljövőben az első élőszereplős Star Wars sorozattal kapcsolatos könyves repertoár –

a Kolibri mindenesetre szeretne kiadni A mandalore-ival kapcsolatos könyvet is.

Végezetül három olyan könyvcímet említett Pap Zoltán, amelyek kiadásán elgondolkodnak 2020-ban. Készül egy friss változat a 2015-ben már megjelent 5-Minute Star Wars Stories (Ötperces Star Wars történetek) c. gyűjteményből, amelyet a kiadóigazgató szívesen kiadna magyarul is. Emellett nagyon szimpatikus neki a Myths & Fables (Mítoszok és fabulák) c. in-universe kötet, amelyben a messzi-messzi galaxisban élő különféle népségek meséit, történeteit olvashatjuk. Ajánlásomra fontolóra veszi azt is, hogy a The Secrets of the Jedi (A jedik titkai) c., szintén in-universe kötetet is megjelentesse, amelyben Luke Skywalker mutatja be a Jedi Rend történetét. Utóbbi kettő kötet a Huttcast harmadik adásában is szóba került:

#003 Folytatódik a Régi Köztársaság kanonizálása by Huttcast

A Huttcast harmadik adásában összeszedtünk mindent, amit a Disney+-ról tudni érdemes, beszélgettünk két könyvről, valamint arról, hová utazik Kádas István és Szegvári Zoltán.

Összességében az biztos, hogy nem maradunk magyar nyelvű kötetek nélkül 2020-ban sem, ám az még elég képlékeny, pontosan mi is érkezik a pangó magyar piacra.

Nyitókép: A Kolibri Gyerekkönyvkiadó logója a kiadó Nyugati téri székhelyének egyik üvegajtaján (Földi Bence / Ziro.hu)

Legfontosabb posztjaink