Mit tervez a Kolibri az év második felére SW-fronton?

A Skywalker korához két könyv is érkezik, emellett azt is megtudhatjuk, hogyan ne dézsmáljanak meg minket az ewokok.

A Star Wars eddigi legjobb évéből a Kolibri is kiveszi a részét – írtuk év elején, amikor Pap Zoltánnal, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó kiadóigazgatójával és a Disney üzletág vezetőjével beszélgettünk a 2019-es terveikről. Akkor főként az év első felének terveiről tudott beszámolni a Ziro.hu-nak, hiszen még a bolognai könyvvásár Disney fejtágítója, valamint a Star Wars Celebration előtt jártunk.

Ami biztos

Mostanra azonban már nagyjából körvonalazódott az is, hogy mi érkezhet az év második felében.  A decemberi IX. epizódhoz, a Skywalker korához kapcsolódóan két kötet is érkezik majd az év végén.  Az egyik olyan Képes útmutató lesz, amelyben – akárcsak a Zsivány Egyes esetében – keresztmetszetek is szerepelnek majd. A kétszáz oldalas útmutató mellett megjelenik majd egy Official Guide c. könyv is, amely kisebb alakú lesz és 96 oldalas. A Matt Jones által írott, informatív kötet inkább az ifjabb rajongókat szólítja majd meg.

Megjelenik magyarul a How Not to Get Eaten by Ewoks (and other Galactic Survival Skills) c. túlélési tanácsadókönyv is. A kötet szerzőjével, Christian Blauvelttel márciusban beszélgetett a StarWars.com, azt az interjút itt lehet elolvasni. A különféle galaktikus trükköket felvonultató, roppant szórakoztató könyvet egyébként én fordítom, így nyilvánvalóan nem én írok majd a kötetről a Ziro.hu-n, miután megjelent.

Jeffrey Brownnal ismét találkozhatnak a rajongók, ezúttal a Rey and Pals c. könyve jelenik majd meg magyarul. A szerzővel februárban interjúzott a StarWars.com, itt olvasható. A könyv illeszkedik abba a sorba, amelyet olyan címek jellemeznek, mint például a Vader kicsi hercegnője. A mostani részben az alábbi fejek bukkannak majd fel:

Jeffrey Brown karakterrajzai a Rey and Pals kötetből (StarWars.com)

A fentiek mellett egy megjelenés biztos még. Május 30-án jelenik meg a Dönts és lapozz! sorozat első kötete, amelyet az utánozhatatlan Cavan Scott jegyez (legutóbbi „könyvéről” itt írtunk), és Anakin, valamint Obi-Wan egy küldetését élhetjük át vele. A Kaland, játék, kockázat stílusú, több mint húsz lehetséges befejezést tartogató sorozatnak ez valójában már a harmadik része volt Nyugaton. Az év második felében Magyarországon is megjelenik az első, amelyben Han Solo és Csubakka mellé szegődhetünk majd egy küldetés erejéig, és amelyben  állítólag mandalore-iak is felbukkannak!  A kötet kapcsán tavaly májusban adott interjút a szerző (Cavan Scott) és az illusztrátor (Elsa Charretier) a StarWars.com-nak, itt olvasható. Reméljük, idővel a második könyv is felbukkan majd magyarul, ott Luke-ot és Leiát kísérhetjük el egy küldetésre.

Hiába javasoltuk korábban, hogy a Baljós árnyak 20. évfordulójához kapcsolódóan jelenjen meg kötet. Bár Pap Zoltán télen azt mondta, elgondolkodnak az ötleten,  végül az idei évben erre nem nyílott lehetőség. 

Ami képlékeny

Az év második felében sokat dolgozik majd a kiadó a The Dark Side c., francia fejlesztésű könyv magyar megjelenésén. A tavaly decemberben megjelent, több mint kétszáz oldalas referenciakötet szinte az összes sötét oldali erőhasználót bemutatja, méghozzá alapos részletességgel. Ez az a könyv, amely a Jedi: Fallen Order c. játék egyik főszereplőjét,  a Második Nővér elnevezésű inkvizítort elsőként megnevezte,  emellett további fontos információkat tartalmaz az inkvizítorokról. Pap Zoltán elárulta a Ziro.hu-nak, hogy még nem teljesen biztos, hogy idén megjelenik-e magyarul, de erősen dolgoznak rajta.

Pap Zoltán, a Kolibri kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője az irodájában (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

A Kolibri kiadóigazgatója kérdésünkre elárulta, szívesen kiadnának majd könyveket A mandalore-i, a Lázadók, A klónok háborúja sorozatokról is, ám egyelőre nem jelentek meg olyan könyvtervek a Disney-nél, amelyekkel lehetne számolni.

 Fontos még megemlíteni, hogy a Kolibri – a saját SW-történetében először – magyar fejlesztésű könyvek kiadását is tervezi.  Azaz nem fordítást jelentetne meg, hanem magyar szerző által írott kötetet. Pap Zoltán erről bővebbet azonban ahogy télen, úgy most sem akart elárulni, mert még zajlik az engedélyeztetési folyamat a Disney lengyelországi regionális központjában. „A Disney rugalmasságán is múlik” – mondta bizakodóan Pap Zoltán. Reménykedjünk!

2020-ra a Skywalker sagát lezáró nagyobb albumokkal számolnak, úgyhogy jövőre sem maradunk Star Wars-könyvek nélkül!

Nyitókép: Így fest a könyvespolc Pap Zoltán, a Kolibri kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője irodájában (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink