Mi lehet a Lucasfilm titokzatos könyves projektje?

Még a Star Wars Celebration keretében jelentették be a Lucasfilm legújabb tervét, mely a Project Luminous („Ragyogó projekt”) nevet kapta. A Celebration bejelentései közül azonban talán ez volt a lektitokzatosabb, nem tudjuk miről fog szólni,  nem tudjuk, milyen formában fog megvalósulni, csak azt, hogy egy nagyszabású terv, mely több jelentős és közkedvelt Star Wars író együttműködésének lesz az eredménye.

A Luminous Projectre vonatkozó legbiztosabb információnk a szerzők személyéről van, érdemes tehát ebből kiindulnunk.

Security Check Required

No Description

Az „összeesküvő” szerzők

Balról jobbra: Justina Ireland, Claudia Gray, Charles Soule, Daniel José Older és Cavan Scott. (CavanScott.com)

1.)  Claudia Gray

Claudia Gray sokak szerint a Star Wars kánonjának egyik legjobban író szerzője, az Elveszett csillagok, Vérvonal, a Leia: az Alderaan hercegnője, valamint az angolul nemrég megjelent Qui-Gon és Obi-Wan történet, a Master & Apprentitce szerzője. Személyének, karrierjének és munkásságának külön portrécikket is szenteltünk:

Szerzőportrék 2.: Claudia Gray, aki magát nevezte el
Claudia Gray személyéről keveset tudhatunk meg, a saját szerzői honlapja is titokzatos. A Claudia Gray sem a valódi neve, csupán írói álnév, a valóságban Amy Vincentnek hívják. Az álnév használatát azzal indokolja, hogy szeretett volna saját magának nevet adni, hiszen az mókás. Gray New Orleansban lakik egy több mint száz éves lila házban, és ideje nagy részét regényírással tölti. Amikor épp nem ír, hobbijai közé tartozik az olvasás, utazás, túrázás, főzés és a zenehallgatás. Az írónő emellett kifejezetten aktív a közösségi média különböző fórumain is. RÉSZLETEK ITT.

2.) Charles Soule

(Marvel.com)

Kis túlzással mondhatom, hogy ami Claudia Gray vagy Timothy Zahn a Star Wars könyvek terén, az a képregényes fronton Charles Soule. Az  eredetileg ügyvéd és zenész  Soule képregényíró karrierjének kezdete az Oni Press nevű független képregénykiadóhoz kötődik, ahol a Letter 44. című sorozatot írta. Később a képregényipar két nagyágyúja, a DC és  Marvel Comics is alkalmazta. Előbbi cégnél a Swamp Thing, Red Lantern, valamint a Superman/WonderWoman címek kötődtek hozzá, míg a Marvelnél az Inhumans és Uncanny Inhumans, Daredevil She-Hulk történetek írásában vállalt szerepet, illetve  ő ölte meg Rozsomákot  is! Legalábbis Steve McNiven-nel közösen készítették a Death of Wolverine történetfolyamot is.

Ami Soule Star Wars munkáit illete, a felsorolás itt is hosszú. Az ő nevéhez köthető a Lando és az Obi-Wan és Anakin minisorozatok, valamint olyan nagysikerű szériák is, mint a Poe Dameron, illetve a Darth Vader: A sith sötét nagyura.  A Poe Dameron szériában jobban megismerhettük Ellenállás és az Első Rend harcát, Lor San Tekka történetét, illetve belepillanthattunk Az utolsó Jedik-et követő eseményekbe is, míg Soule Darth Vader sorozata például az Inkvizítorokat, a Mon Cala elfoglalását, vagy épp Vader kastélyának építését mutatta be, bevezetve az univerzumba többek között Momin nagyúr karakterét is.

Egy eretnek sith nagyúr a régi időkből: Lord Momin
A Darth Vader képregény legújabb, friss és ropogós 22. füzete egy igazán érdekes és izgalmas sith nagyurat vezet be a kánonba, és úgy egyáltalán a Star Wars univerzumába: Momint. Fontos adalék, hogy a zseniális képregény Charles Soule munkája, akinek a Lando c. képregényt, az Obi-wan és Anakin miniket, valamint a nemrég befejeződött Poe Dameron sorozatot is köszönhetjük. A 2017-től futó Darth Vader sorozat azonban kétségtelenül Soule mestermunkája. Soule alkotásainak felsorolása azért is szükséges, ugyanis Momin nevét, valamint különleges ereklyéjét – a maszkját – már 2015-ben, a Lando képregényben bemutatta. RÉSZLETEK ITT.

Soule emellett a Bizonyos szemszögből című novelláskötetbe is írt, a Lando karakteréről szóló A trükk című novella fűződik a nevéhez, de a Wookieepedia szerint a Battlefront II-n is dolgozott.

3.) Daniel José Older

Daniel José Older a Star Wars-regényírók egyik újonca, az első írása a már említett Bizonyos szemszögből című novelláskötetben jelent meg. Viharban születtek című rövid története Sardis Ramsin rohamosztagos kihallgatását örökítette meg. Ezt követően regényt is írt, A végső dobás című könyvében Han, Csubi, Lando és L–3 kalandjait követhetjük végig, három különböző idősíkon át. Erről a kötetről mi is írtunk:

A végső dobás: első blikkre felemás, de fontos regény
„Daniel José Older A végső dobás című kánonregénye vegyes érzéseket keltett bennem. Nem váltotta meg az univerzumot, de mégis vannak érdekes pontjai. Az alkotást leginkább azoknak ajánlom, akik szerették az Utóhatás-trilógiát, ugyanis a történet jelen ideje akár közvetlen folytatásnak is tekinthető, emellett utalásokat is kapunk. Engem ez a része lekötött, ugyanis kedvelem ezt az időszakot, amelyben még mindig rengeteg üres folt tátong. A könyv révén betekintést nyerünk az Új Köztársaság mindennapjaiba.” RÉSZLETEK ITT.

4.) Cavan Scott

Amíg az eddigi három író elsősorban a felnőtt és a fiatal felnőtt korosztály számára készített eddig regényeket és képregényeket, addig Cavan Scott munkássága jórészt a fiatalabb generációt célozta meg. A könyves fronton a Star Wars: Adventures in Wild Space míg a képregények közül hasonló közönségnek szánt IDW képregények közül a Tales from Vader’s Castle, valamint a Star Wars Adventures több füzete fűződik a nevéhez. Szintén a gyerekközönség számára készültek a starwarsos szerepjáték-könyvei, melyek közül a Kolibri Kiadó jóvoltából előre láthatóan jövő a hónapban jelenik meg az Obi-Wan és Anakin küldetése című kötet.

Obi-Wan és Anakin küldetése
A Kolibri kínálatában Cavan Scott gyerekkönyve május 30-án várható. A kötet a Star Wars: Dönts és lapozz sorozatba tartozó kaland- és szerepjátékkönyv. A ’90-es években népszerű, kaland-játék-kockázat néven is ismert lapozgatós műfaj lényege, hogy az olvasó/játékos döntéseinek köszönhető, hogy merre halad a cselekmény, melyik valósul meg a lehetséges több mint húsz befejezés közül. A történet az Obi-Wan és Anakin küldetése címet viseli, a két főhős a fogságba ejtett Yoda mester kiszabadítására indulnak.

Cavan Scott emellett több nagyobb könyves projektben is részt vett. Egy másik, Luke és Leia kalandját végigjátszó szerepjáték-könyve, a Flight of the Falcon sorozatba tartozott. Továbbá ő  is írt a már többször említett Bizonyos szemszögből novelláskötetbe, ahol egy elég izgalmas történet fűződik a nevéhez. A halál pillanatában című novellája Ben Kenobi szemszögéből mutatja meg a halála előtti, közbeni és utáni pillanatait. Roppant izgalmas novella, mely ráadásul  már ekkor megjövendelhette Palpatine visszatérését !

„A múlt, a jelen, sőt még a jövő is itt örvénylik bennem és körülöttem. Látok még meg sem történt dolgokat. Leia egy hajó műszerfala mellé roskadva, és érzem, hogy mindjárt meghasad a szíve. Solo kapitány a mélybe hull. Győz a gonosz, majd elbukik –  csak hogy ismét felemelkedjen.”  (Oszlánszky Zsolt fordítása)

Scott legfrissebb műve azonban – hátrahagyva a gyerekkönyveket – egy sokkal komolyabb és újszerűbb projekt: az egyelőre csak hangoskönyvként megjelenő Dooku: Jedi Lost, mely néhány nap múlva fog megjelenni az Egyesült Államokban.

Ventress- és Dooku-központú hangoskönyv érkezik
A Del Rey kiadó a közelmúltban jelentette be Cavan Scott érkező alkotását, mely a Dooku: Jedi Lost címet viseli. A könyv főhőse Asajj Ventress, aki a titkoztatos Dooku gróf múltja után nyomoz. A regény formabontó újítás, ugyanis egyelőre csak hangoskönyv verzióban jelenik meg, a munkálatokon pedig egy egész csapat „hang” dolgozott.

A hivatalos szinopszis:

„Darth Tyrannus. Serenno grófja. A szeparatisták vezetője. Egy vörös fénykard, amelyet a sötétben aktiváltak. De ki volt ő, mielőtt a sith jobbkeze lett? Amikor Dooku egy új tanítványt keres maga mellé, lassan fény derül a Sith Nagyúr titkaira. Dooku élete legelején kivételezett helyzetben volt – családja kőfallal körülvett birtokán született, amely felett ott lebegett a Temetőhold, ahol ősei nyugodtak. De hamar felfedezik jedi-képességeit, és elviszik otthonról, hogy aztán a legendás jedimester, Yoda tanítsa meg az Erő használatára. Ahogy az ereje nő, Dooku egyre feljebb lép a ranglétrán, összebarátkozik egy másik jedivel, Sifo-Dyasszal, és saját padawant fogad maga mellé – közben próbálja elfelejteni az életet, amelyet egykor élt. Ám eközben furcsamód lenyűgözi őt Lene Kostana jedimester és a Rendtől kapott küldetése: a sith relikviák gyűjtögetése, amelyre azért van szükség, hogy felkészüljenek a jedik leghalálosabb ellenségeinek esetleges visszatérésére. Dooku a jedik világa, az elveszett otthonához kötődő kötelezettségek és relikviák vonzó ereje között őrlődik, és közben próbál a fényben maradni – még akkor is, amikor elkezd rájuk ereszkedni a sötétség.”

5.) Justina Ireland

A titokzatos Project Luminous ötödik szerzője ismételten egy újonc: Justina Ireland, akinek egyetlen eddig megjelent Star Wars munkája, az említett Filght of the Falcon sorozatba tartozó Lando’s Luck című gyerekregény. Emellett azonban a Celebrationön belejentették, hogy hamarosan új könyvvel fog érkezni, mely ismételten az Ezeréves Sólyomra fog fókuszálni. A könyvről azonban egyelőre – hasonlóan a Project Luminous-hoz – egyebet nem tudunk.

Mi lehet a Project Luminous?

Miután a Celebrationön az öt író csupán annyit volt hajlandó elárulni, hogy ez egy grandiózus munka lesz, tág terepe nyílt a találgatásoknak. Ezek egyike szerint egy hasonló ünnepi kötet várható, mint amilyen az Egy új remény negyvenedik születésnapját ünneplő, sokat citált Bizonyos szemszögből volt. Ha valóban erről lenne szó, akkor a projekt minden bizonnyal A Birodalom visszavág negyvedik évfordulójára készülne el. A találgatásnak további táptalajt nyújt a projekt címe, mely egy elég egyértlemű idézet, mely Yoda szájából hangzott el A Birodalom visszavágban: „Luminous beings are we, not this crude matter”. (A magyar fordításban eléggé átvariálták…)

(StarWars.com)

Szintén felmerült olyan teória, hogy egy olyan, több írós impozáns könyvsorozat készülne, mint például a Legendák közé tartozó New Jedi Order sorozat. Ismét a címből – valamint a fekete képen látható apró logóból, mely a Jedi Rend jelvénye – kiindulva többen arra jutottak, hogy az új könyvsorozat, projekt  az Erőről, vagy konkrétabban az Erő világos oldaláról fog szólni. .Hozzátehetem ehhez, hogy Claudia Gray említett, Master & Apprentice kötetet elején szintén látható a Jedi Rend jelvénye, ami láttán felmerült bennem, hogy a projekt már el is kezdődött, melynek ez a könyv lenne az első példánya. Ezt szépen követné a hónap végén Cavan Scott Dooku gróf múltját bemutató regénye. Ennek azonban ellentmond, hogy a projekt kezdete 2020 lesz, szóval Gray és Scott is valami újon dolgozik, ami ismételten az Erőhöz és a jedikhez kapcsolódhat.

Cavan Scott nemrégiben saját oldalán is beszámolt a Project Luminous-ról, igaz sok konkrétumot ezúttal sem árulhatott el.  Kiderült azonban ebből, hogy a projekt címe valójában csak egy kódnév annak a szupertitkos munkának,  amelyen az emlétett szerzők a múlt nyártól fogva dolgoznak.  Az öt írót 2018 szeptemberében hívták meg a legendás Skywalker Ranch-re , ahol a Lucasfilm Story Group és a kiadói csapat társaságában hozzákezdtek megvalósítani ezt a tervet, mely eredetileg Michael Siglain a Lucasfilm Publishing kreatív igazgatójának a fejéből pattant ki.

Az öt író idén márciusban újabb kirándulást tett a Skywalker Ranch-re. Meglátogatták a Lucas Research Library névre hallgató könyvtárat, amely több mint 35 ezres állománnyal büszkélkedhet, az 1800-as évekből származó kötetektől egészen a legfrissebbekig. A két Skywalker Ranch-en töltött alkalomból az elsőn megtekintették az Egy új remény legfrissebb, 4K verzióját, míg a másodikon A Birodalom visszavág ugyanilyen minőségű változata következett – mindezt a Skywalker Sounds mozijában, a  Palpatine irodájából származó Sith szobrok társaságában.  Ezeket követték a megbeszélések, ötletelések és a sok-sok munka.

A Luminous Project 2020-ban fog megvalósulni, s Cavan Scott szerint valami új és izgalmas lesz, a legnagyobb, amiben eddig részt vett. További magyarázat helyett azonban egy újabb idézettel élt, mely ezúttal  az Egy új reményben hangzott el Ben Kenobi szájából: „Az Erő az, ami felvértezi a jedit. Egy eleven lények alkotta energiamező…”

Nyitókép: Erőszellemek A Jedi visszatér végén (Inverse)

One thought on “Mi lehet a Lucasfilm titokzatos könyves projektje?”

  1. Pingback: Jönnek a Ren Lovagok! – Star Wars bejelentések a San Diego Comic-Con-on • Ziro.hu
  2. Trackback: Jönnek a Ren Lovagok! – Star Wars bejelentések a San Diego Comic-Con-on • Ziro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink