Magunkba szívhatjuk a galaktikus tudást – ezt olvashatjuk októberben

Cikksorozatunkban minden hónap elején jelentkezünk az adott időszak várható kánontartalmaival. Mert bár filmet egy jó darabig még nem kapunk, de a könyves–képregényes fronton szinte hetente új Star Wars-tartalmak jelennek meg. Nézzük tehát, hogy mi várható októberben!

Ez az október elsősorban a fiatalabb, illetve örökifjú rajongókra fókuszál. Október 7-én indul a Disney Channelen Dave Filoni csapatának legújabb animációs sorozata, a Star Wars: Ellenállás, egyből egy egyórás duplarésszel, amiben például az  Oscar Isaac által megszólaltatott Poe Dameron is tiszteletét teszi.  A nyitóepizódot követően pedig hetente láthatjuk az újabb részeket. A sorozatról minden fontos tudnivalót összeszedtünk itt.

Rátérve a könyvekre, október 2-án máris három új, fiatalabb olvasókat megcélzó kötet lát napvilágot. Justina Ireland tollából, Anna Wu rajzaival illusztrálva jön a Lando’s Luck (Lando szerencséje) című kötet, mely a Flight of the Falcon sorozat első darabja. A könyv Lando, L3 és a Falcon korai kalandját követi végig. Szintén e sorozathoz kapcsolódik Cavan Scott kalandkönyve az A Luke and Leia Andventure (Luke és Leia egy kalandja). A kötet emellett a Choose Your Destiny sorozatnak is a második darabja, s Elsa Charretier illusztrációi díszítik. A történet során ezúttal a Falcont az első Halálcsillag pusztulását követően Luke, Leia és R2 viszik el egy körre, mely során az ifjú olvasó egy olyan kalandjátékba csöppen, melynek húsz különféle kimenetele lehet, attól függően, hogy a játékos mennyire gondolkozik Lázadóként. A harmadik friss kötet a Galactic Adventures Storybook Collection (Galaktikus kalandok gyűjteménye) címet viseli, és tizennyolc Star Wars történetet tartalmaz a legkisebb olvasók számára.  A sztorik a franchise leghíresebb hőseit és gonoszait követik nyomon , például Darth Maul, Yoda, Obi-Wan, Vader, Leia, Luke, Han, Lando, Poe, Finn, Rey, Rose és még sorolhatnánk.

Star Wars Film GIF by Vue – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Vue GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A gyerekkönyvek mellett számos új referenciakönyv (olyan kötet, amely rengeteg adattal bővíti a Star Warsszal kapcsolatos ismereteinket) is érkezik. A legjobban várt minden bizonnyal a Pablo Hidalgo által szerkesztett Star Wars: Scum and Villainy: Case Files on the Galaxy’s Most Notorious (Söpredék: A galaxis leghírhedtebb alakjainak aktái). A gyönyörűen illusztrált kötetnek korábban már több oldala napvilágot látott a The Star Wars Show műsorában és a StarWars.com-on, melyekből a galaxis történetének alvilágába nyerhetünk alaposabb bepillantást – korszakokon átívelve.  A kötet in-universe, ugyanis a galaktikus rendfenntartók három nemzedéke által összeállított nyomozati anyagokon, aktákon keresztül mutatja be a leghírhedtebb csempészeket, kalózokat, fejvadászokat és tolvajokat.  S ha már alvilág és in-universe, a franchise leghíresebb in-universe könyveinek írója, Daniel Wallace sem tétlenkedik: ugyancsak októberben jelenik meg a Deluxe Smuggler’s Guide (Csempész Kézikönyv) című kötete. A könyv Wallace korábbi munkái (A Jedi útja, Sithek könyve, Fejvadász kódex, Birodalmi Kézikönyv, Rebel Files) során megszokott megoldást követi, az in-universe kötet ezúttal a csempészekről szól, így Han Solo, Lando Calrissian, Maz Kanata, valamint Hondo Ohnaka és mások megjegyzései és kiegészítései színesítik. Sőt október 30-án külön könyvis kijön, mely kifejezetten Han Solóra fókuszál, a Gina McIntyre által írt Star Wars Icons: Solo. A kötet különféle látványterveket, kulisszatitkokat és rengeteg interjút tartalmaz azokkal, akik létrehozták és alakították a galaxis leghíresebb csempészének karakterét.

További referencia-kötetek közé tartozik az október 4-én megjelenő új, ábécérendet követő enciklopédia a Star Wars: Geektionary From A To Z (Star Wars: Geeklopédia A-tól Z-ig), valamint az október 20-ára várható The Star Wars Archives: Episode IV-VI. 1977-1983. A kötet címéből is adódóan a klasszikus trilógiára fókuszál, elsősorban annak készítésére. Ennek megfelelően szinte egy „levéltári forráskiadvánnyal” van dolgunk:  forgatókönyvlapok, látványtervek, fotók, poszterek és megannyi dokumentum közlése várható, valamint egy exkluzív interjú a kötet készítése során együttműködő George Lucassal.  Végezetül az amerikai könyves megjelenések kapcsán az Amy Ratcliffe által szerzett Star Wars: Women of the Galaxy (A galaxis női) című kötetet kell megemlítenünk, melynek tartalmáról szintén sokat elárul a címe. Az illusztrált könyv a galaxis 75 női karakterére fókuszál, legyenek azok jók vagy gonoszak, jedik vagy szenátorok, fejvadászok vagy családanyák. A könyv nemcsak a filmek, hanem az animációs sorozatok, könyvek, képregények karaktereit is felsorakoztatja, ráadásul már a frissen megjelenő Star Wars: Ellenállás animációs sorozat szereplői is megjelennek lapjain.

Star Wars Film GIF by Vue – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Vue GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A magyar könyves megjelenések szintén igazi izgalmakat és érdekességeket rejtenek. Első helyen a Szukits Kiadó által október 23-ra beígért Thrawn: Szövetségek kötet említhető, melyben Timothy Zahn Thawn főadmirális és Anakin Skywalker/Darth Vader közös történetét követi végig, a galaxis két külön korszakában. A könyvet angolul már olvastam (cikkünk a regényről emerre), és csak ajánlani tudom: mindenki számára kötelező darab. Szintén októberre csúszott ki Daniel José Older A végső dobás – egy Han és Lando történet című könyvének megjelenése, reméljük, október 10-én már olvashatjuk is.

A Szukits mellett a Kolibri Kiadó is új könyvekkel ajándékoz meg minket a hónapban, október 12-én jön a Star Wars – Kantin. 40 recept a messzi-messzi galaxisból című különleges szakácskönyv, valamint október 15-én jelenik meg magyarul a Star Wars: Fajok enciklopédiája – Útmutató a galaxis élőlényeihez című várva-várt referencia kötet,  melynek magyar fordítása főszerkesztőnknek, Földi Bencének köszönhető. 

Áttérve a képregényekre, október 3-án indul az IDW új Tales of Vader című ötfüzetes minisorozata, melynek az összes füzete megjelenik a hónapban, heti bontásban. Az izgalmasnak ígérkező képregény szerzője Cavan Scott, a rajzokat pedig Derek Cham és Chris Fenoglio készítik. A képregény lapjain olyan szereplőket láthatunk viszont, mint Hera Syndulla, Kanan Jarrus, Chopper, az ifjú Han Solo és Csubakka, az ewokok na és persze maga Vader nagyúr! Folytatódik természetesen az IDW nagy sikerű Star Wars Adventures sorozata is, a 15. füzettel, mely az említett Flight of the Falcon történetfolyamhoz kapcsolódik. Az egyik történet tehát a Falconhoz fog kötődni, míg a másik Poe Dameront és BB–8-et követi végig, némileg pótolva azt az űrt, amelyet a Poe Dameron képregénysorozat vége miatt érezhetünk.

Episode 7 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az IDW mellett természetesen a Marvel szokásos sorozatai is folytatódnak. Személy szerint a legjobban a zseniális Charles Soule nevével fémjelzett Darth Vader sorozat október 17-n érkező 22. számát várom leginkább, melyben  megismerhetjük egy különleges régi sith nagyúr, Lord Momin izgalmasnak ígérkező történetét!  Vader sztorija mellett a Star Wars képregénysorozat is folytatódik a hónapban, ebben tovább eszkalálódik a Hope Dies történetfolyam, amelyben a Lázadók reménytelenebbnél reménytelenebb helyzetekbe csöppenek. Szintén folytatódik a népszerű Doctor Aphra,  sokak kedvenc űrrégészének végül szembe kell néznie legnagyobb félelmével: Darth Vaderrel!  Érdekességként megemlíthetjük a Marvel Star Wars Legends Epic Collection (Star Wars Legendák Epikus Gyűjtemény) címet viselő újrakiadásait is, melynek első e havi gyűjteménye a The Menace Revealed (A felfedett fenyegetés) címmel Jango Fett korábbi képregényei köré összpontosul, míg a második a Thrawn-trilógia képregényváltozatát adja ki újra.

Végezetül pedig következzenek a magyar képregényes megjelenések. Október 15-ére várható az említett Charles Soule féle Darth Vader sorozat első magyar nyelvű kötete, mely a Birodalmi gépezet alcímet viseli, s a sorozat első hat füzetét tartalmazza. Ahogy a Thrawn: Szövetségek regény, úgy ez a képregény is kötelezően ajánlott! A másik frissen várható képregényfordítás pedig a Star Wars sorozat következő hat füzetét öleli fel, melyben kiderül, hogy valóban R2–D2 a galaxis legmenőbb és legveszélyesebb droidja (na persze csak Triple Zero után)!

Jó olvasást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink