Kiderült, milyen katasztrófával kezdődik A Köztársaság Fénykora

SPOILERVESZÉLY! A cikk spoilereket tartalmaz a Light of the Jedi regény és A Köztársaság Fénykora korszak eseményeit illetően.

Megjelent az új Star Wars korszak első regényének legeleje, amelyből megannyi fontos információra fény derül A Köztársaság Fénykora projekt eseményeit illetően.


Azt korábban is elárulták A Köztársaság Fénykora kiadási projekt szerzői (Claudia Gray, Justina Ireland, Daniel José Older, Cavan Scott és Charles Soule), hogy a Baljós árnyak előtt 200 évvel játszódó történetek fő mozgatórugója egy furcsa jelenség, egy katasztrófa. A korszakot megalapozó regény, Charles Soule Light of the Jedi c. műve eredetileg augusztus végén, a Celebration előtt jelent volna meg, de előbb a megjelenési dátumot halasztották január elejére, majd a Celebrationt 2022-re.

Mindenesetre a regény első fejezete megjelent az amerikai IGN-en, s egyből választ kapunk arra a kérdésre, hogy mi is volt ez a nagyszabású katasztrófa: egy hajó egy baleset (a hiperűrben kikerült egy akadályt, de a kasztni nem bírta a terhelést) következtében felrobbant az egyik hiperűrúton, s a darabjai a történet jelenjében ezen utakon száguldoznak ide-oda a galaxisban. Charles Soule ezzel kapcsolatban így fogalmazott a portálnak:

„A Legacy Run felrobbanása katalizátora volt egy, a teljes galaxisra értendő katasztrófának. A szállítóhajó darabkái szupergyors sebességgel száguldanak a hiperűrben, ami azt jelenti, hogy ezek a halálos »rakéták« bárhol felbukkanhatnak a galaxisban, a Külső Peremvidéktől a Magvilágokik. E krízishelyzetben a Köztársaság a béke és az igazság védelmezőihez fordul – a jedikhez.”

A szerző szerint regénye első fejezetéből egyrészt a katasztrófát ismerhetjük meg, másrészt a Köztársaság és a jedik hősies reakcióját, amelynek célja, hogy minél több polgárt mentsenek meg e krízishelyzetben. Soule így folytatta:

„Ugyanakkor ez csupán a kezdet. A Legacy Run pusztulása egy sokkal nagyszabásúbb történet kezdete, csupán apró porszem egy óriási sagában.”

De mi derült még ki a részletből?

  • A Köztársaság Fénykora olyan időszak, amelyben a bolygók békésen, konszenzus alapján éltek egymás mellett, félelem nélkül.
  • A Köztársaságot egy nagy víziókkal rendelkező kancellár, Lina Soh vezeti a Coruscantról, a Magvilágok közepéhez közelről. Az első fejezet szerint egyenesen arra ösztönözte az embereket, hogy merjenek nagyot álmodni.
  • Ebben a korszakban a Külső Peremvidék az ismert galaxis határa, amely az amerikai Vadnyugathoz hasonlatosan egyszerre rejt lehetőségeket és veszélyt is, mert sokan ide menekülnek a Köztársaság törvényei és hatóságai elől.
  • E peremvidék „sheriffjei” a jedik, akik szorosan együttműködnek a Köztársasággal és helyőrségeket hoztak létre az ismert galaxis szélén. A helyőrségeik nem a coruscanti Jedi Nagytemplom közvetlen irányítása alatt működnek, hanem függetlenek, s a sötétben bujkáló gonoszok elleni fellépés az egyik céljuk.
  • A látványtervekről és bejelentésekről korábban megismert Starlight Beaconről kiderült, hogy Soh kancellár nagyratörő tervének részeként egyike azon állomásoknak, amelyeknek célja, hogy a Külső Peremvidék bolygóit a Köztársasághoz csatolják.
  • Az első fejezetben megismert első szereplő Heda Casset, a Legacy Run kapitánynője, aki ekkor már négy évtizede repült. A Malastare–Sullust Közös Légvédelmi Erőknél (Mallust JTF) kezdte pilótaéveit, egyre feljebb lépkedett a ranglétrán, majd a Byrne Céhhez csatlakozott, ahol az előbb említett kereskedelmi hajó (egy Kaniff Yards Class-A Modular Freight Transport osztályú jármű) kapitánya lett.
  • A fejezetben szót ejtenek egy bizonyos Hutt Armada elleni űrcsatákról is.
  • A Legacy Run a katasztrófa idején a Külső Peremvidékre igyekvő, különböző fajú telepeseket szállított (több mint 9.000 személyt!), akik a Magvilágok és a Kolóniák túlnépesedett világairól indultak el egy jobb élet reményében.
  • A hiperűrt akkoriban nem értették tökéletesen, és bár a Köztársaság expanziójának letéteményesének számított, veszélyes is volt egyben.
Exit mobile version