Vader bánata – elolvastuk a heti Star Wars képregényt

Ezen a héten egy újabb Vader-központú képregény jelent meg, a Greg Pak által írt Darth Vader #1. Az alábbiakban az ezen füzetről alkotott véleményem, illetve a történet rövid,  spoileres  összefoglalója olvasható.

Greg Pak nem kis fába vágta a fejszéjét azzal, hogy elvállalta egy újabb Darth Vader-képregénysorozat (még akkor is, ha ez most csak egy minisorozat) elkészítését, ugyanis a Sötét Nagyúr a Star Wars kánon képregényeinek talán legtöbbet „foglalkoztatott” karaktere. Az elmúlt öt évben számtalan kisebb-nagyobb sorozat és megannyi különböző író mutatta be a sith lovag újabb és újabb oldalait, több-kevesebb sikerrel. Kétségtelen, hogy Vader sokkal több, mint egy egyszerű, sötét, fenyegető alak, ám a tavalyi év végén kezdett úgy tűnni, hogy a képregények már nem igazán tudnak újat, vagy izgalmasat mutatni vele kapcsolatban.

És akkor jött Greg Pak, és bebizonyította, hogy ez egyáltalán nem igaz.

A hatrészes minisorozat története – akárcsak az összes jelenleg futó Star Wars képregényé – A Birodalom visszavág után játszódik. Az első szám nem sokkal a film vége után veszi fel az események fonalát. Vader csalódott amiért Luke nem volt hajlandó csatlakozni hozzá, hogy együtt legyőzzék az Uralkodót. Csalódott és mérges, mivel úgy gondolja,  gyengének nevelték a fiát, akiben valójában hatalmas erő lakozik. 

Elhatározza, hogy bosszút áll mindenkin, aki meggyengítette őt, így elrepül a Tatuinra, ahol azonban már nem talál mást, csak emlékeket. A vadászat folytatásaként a Coruscantra utazik, Padmé régi otthonába, ahol rálel egy apró jeladó-poloskára. A szerkezet adását követve a Vendaxára repül,  a bolygón pedig lázadó harcosok körében nem más, mint „Padmé” fogadja. 

A Darth Vader #1 legnagyobb erőssége, hogy a legtöbb Vader-képregénnyel ellentétben nem a nagyúr egy újabb kalandjáról, hanem sokkal inkább a gondolatairól és érzéseiről mesél.

A mémek világában ez a füzet lenne az a személy, aki azt kérdezi, „hogy van Vader” és nem pedig azt, hogy „hol van Vader”. A képregény rávilágít arra, hogy Anakint sorra hagyják el a számára legfontosabb személyek: Shmi, Padmé, végül pedig Luke.  A Birodalom visszavágot és Luke tragédiáját nézve valószínűleg senkinek nem jutna eszébe Vadert sajnálni, az előzmények és a hatodik epizód fényében viszont nem is kérdés, hogy számára is hatalmas csalódás kellett legyen, amikor Luke hátat fordított neki. 

Ez a bánat persze egyből haragba és bosszúvágyba fordult át, de a képregény remekül rá is mutat arra, hogy Vader nem Luke-on akar bosszút állni, hanem azokon, akik úgy nevelték a fiút, hogy az nemet mondjon az ajánlatára. Egyébként pontosan a fentiek okán is épp olyan kiváló Vader lezárása A Jedi visszatérben, hiszen Luke utolsó szavai a világos oldalra visszatért apjához azok, hogy „nem foglak magadra hagyni”.

Greg Pak képregényének legkiválóbb tulajdonsága tehát egyértelműen Vader gondolatainak és érzelmeinek feltérképezése. Ezt egyébként Raffaele Ienco kifejező illusztrációi,  a rengeteg szöveg nélküli, tisztán vizuális oldal, illetve a Vaderre jellemző szűkszavúság is remekül megtámogatják.  A történet azonban úgy tűnik, hogy mindezeknél még sokkal többet is tartogat magában, hiszen az első füzet utolsó oldalán egy teljesen váratlan fordulatként „feltűnik” Padmé.

Ez nyilván nem lehet az „igazi” Padmé, hiszen ő ezen a ponton már évek óta halott, így viszont adott a kérdés, hogy valójában ki is az a személy.

Átlagos körülmények között az lenne a véleményem, hogy egy ilyen húzás kifejezetten kockázatos, hiszen rengetegféleképpen el lehet rontani a mögötte rejlő jelentést és magyarázatot, ám az első füzet elolvasása után inkább izgalommal vegyes kíváncsisággal, mintsem aggodalommal tölt el az szenátor látszólagos visszatérése.

Számomra az év eddigi legnagyobb meglepetése, hogy az új Darth Vader-képregény ennyire elnyerte a tetszésemet. Rendkívül kevésre számítottam ettől a minisorozattól, ehhez képest már az első száma túlszárnyalta minden elképzelésemet, sőt, alig várom, hogy megtudjam, hogyan zárul majd le a története.

Addig is viszont a jövő héten (február 12-én) a The Rise of Kylo Ren #3-mal fog bővülni a kánon, amelynek az összefoglalóját néhány nappal később szokás szerint itt, a Ziro.hu-n olvashatjátok majd.

Nyitókép: Részlet a Darth Vader #1 füzetből (CBR.com)

Legfontosabb posztjaink