Kicsoda Cere Junda? – elolvastuk a Dark Temple képregényt

A múlt héten ért véget a frissen megjelent Jedi: Fallen Order játékot kiegészítő Dark Temple című képregény-minisorozat. A történet cselekményének  SPOILERES  összefoglalása mellett lássuk, hogy mit is tartogathat számunkra ez az öt füzet, és hogy hogyan is kapcsolódik mindez a Fallen Order-hez!

Star Wars: Jedi Fallen Order – Dark Temple egy, a Marvel által közzétett kánon képregény. A sorozatot Matthew Rosenberg írta, akinek ez volt az első jelentősebb Star Wars-projektje, és úgy gondolom, kifejezetten jól sikerült a bemutatkozása. A rajzokért Paolo Villanelli volt a felelős, aki viszont már régi motoros a Marvelnél és akinek a stílusa a kedvenceim közé tartozik.

A képregény nagyobbik része évekkel a Fallen Order előtt játszódik, és mint a legtöbb hasonló felvezető-történet, nem is kapcsolódik olyan szorosan a „nagytestvéréhez”.  A cikk éppen ezért a játékból nem is tartalmaz spoilereket. 

A bukott rend – leteszteltük a Jedi: Fallen Ordert
November 15-én megjelent az EA Respawn Entertainment új játéka, a Star Wars Jedi: Fallen Order (továbbiakban Fallen Order). Hosszú idő után végre egy egyjátékos, történetorientált akció-kalandjátékot kaptunk. Lássuk, hogy a Respawn fejlesztői beváltották-e a játékhoz fűzött reményeket és egy eredeti kalanddal lepték-e meg a rajongókat, vagy mindez csak azért volt, hogy a decemberi mozipremierhez közelítve az EA is növelni tudja a bevételeit. RÉSZLETEK ITT.

A történet

A történet az Ontotho nevű bolygón játszódik, egyszerre két különböző idősíkban: a klónok háborúja előtt és a Birodalom felemelkedése alatt.

 Az első idősík Cere Jundáról, az önfejű padawanról, és a mesteréről, Eno Cordováról szól.  A páros megbízást kap a Jedi Tanácstól, hogy utazzon el a Köztársasághoz frissen csatlakozott Ontotho bolygóra, és vizsgáljon ki egy vitát a helyi fylari nép, és a Daa Vállalat között, amely meg akarja vizsgálni az előbbiek egyik szent templomát. Amikor elindulnak, hogy tárgyaljanak a fylarik követével, a Daa karavánját támadás éri. Cere és a mestere elveszítik egymást a különös bolygón,  amelyen olyan nagy mértékben jelen van az Erő, hogy az túlcsordítja az érzékeiket.  A füzet végén Enót elkapja egy robbanás, az eszméletlen Cerét pedig magukhoz veszik a fylarik.

Képtalálat a következőre: „fallen order dark temple 1”

Cere Junda és Eno Cordova a Dark Temple 1. számának borítóján (Wookieepedia)

Az ifjú padawan eleinte ellenséges a megmentőivel szemben, ám azok meggyőzik őt a saját igazságukról, miszerint a Daa karavánt valójában a Daa saját emberei támadták meg, hogy ezzel kiprovokáljanak egy háborút a fylarikkal. Cere megpróbálja figyelmeztetni az Ontotho bolygó többi népét is a csalásra, ám rá kell döbbenjen, hogy  azok már korábban a vállalat vezetője, Dylanto Daa oldalára álltak. 

Kisvártatva összecsapások veszik kezdetüket a fylarik és a Daa Vállalat között, így Cere újabb tervet kovácsol: belopózik Dylanto bázisára, hogy minél gyorsabban segítséget hívhasson a Jedi Tanácstól. A táborban azonban találkozik a halottnak hitt mesterével, Enóval, aki a robbanás óta a Daa egyik baktatartályában lábadozott. Enónak megvan a saját elmélete az ontothoi háború eredetét illetően, így kieszközöl egy fegyverszünetet az ellenséges felek között, hogy legyen ideje titokban megvizsgálni a fylarik féltve őrzött templomát.

A templomba belépve a jedik rejtélyes, ősi írásokra, és kevésbé ősi, rejtett csapdákra lelnek. Odabent kisvártatva belebotlanak a Daa embereibe, akik a fegyverszünetet megszegve rátámadnak a Cerére és a mesterére. A harcba bekapcsolódik egy harmadik fél is,

a templom ősi robotjainak egy csapata.

A Daa katonái hazug módon megüzenik Dylantónak, hogy jedik támadtak rájuk, aki ezt egy újabb ürügynek tekinti a háború folytatására, így tehát ismét megrohamozza a fylarikat.

Képtalálat a következőre: „fallen order dark temple cover”

A Dark Temple 3. számának borítója (Wookieepedia)

Cere elhagyja a templomot, és behatol Dylanto parancsnoki központjába. A padawan, önmagán felülemelkedve, képes higgadtan kezelni a helyzetet és alkut köt az üzletemberrel, aminek értelmében a templom megvizsgálásához való jogért cserébe a Daa emberei leteszik a fegyvereiket.  Dylanto fényt derít arra, hogy Ceréék karavánját valóban a Daa emberei támadták meg,  ám azok közül csak azok, akiket a bolygó népéből soroztak be. Daa szerint ezeknek az árulóknak az lehetett a céljuk, hogy a kirobbantott háború zűrzavarában olyan előnyökre tehessenek szert, amelyekre korábban nem volt lehetőségük.

A béke azonban továbbra sem áll be, ugyanis a fylarik felfedik a templomuk féltve őrzött titkát – nagy erejű energiakristályokat – amelyekkel megerősítik a fegyvereiket és újult erővel ellentámadásba lendülnek. Ebben a pillanatban azonban megérkezik a köztársasági segítség is, ám a fylarik nem hajlandók feladni a harcot. A küzdelem során találat éri a templom kristályait, így az egész régió elkezd összeomlani. Cere sikeresen megmenti a mesterét, ám Dylanto Daa elesik a harcban, és a megmaradt fylari harcosok a templom romjai között rekednek.

A Coruscanton a Jedi Tanács elismeri Cere érdemeit, és lovaggá üti őt.

Mindeközben a Birodalom felemelkedése alatt játszódó idősíkban az inkvizítorok Második Nővére az Ontothora utazik. Behatol a fylarik földjére, és a katonái segítségével végez az évekkel ezelőtt ottrekedt harcosokkal.  Az inkvizítor megtalálja Eno mester feljegyzéseit  és rájön arra, hogy mit védelmeztek annyira a fylarik a templomukban, majd az új információk birtokában a Boganóra indul, hogy végezzen a Birodalom elől rejtőzködő Cal Kestissel és Cere Jundával.

Képtalálat a következőre: „fallen order dark temple 5 cover”

A Második Nővér az 5. füzet borítóvariánsán (Marvel.com)

A Fallen Order felvezetése

Ahogyan korábban említettem, a történet nem kapcsolódik olyan szorosan a Fallen Orderhez. Az első idősík legalábbis biztosan nem. A Második Nővér történetszálában már valamivel érezhetőbb a játékhoz való közelség, ám valószínűleg éppen ezért ez a szál nem is kapott túl nagy hangsúlyt.  A képregény természetesen tartalmaz jó néhány utalást és kikacsintást is a Fallen Orderre,  mint például a Sentineleket, ám a lényeges kapcsolat még csak nem is ezekben keresendő.

A füzetek igazi erőssége egyértelműen Cere Junda karakterében rejlik.

Ő a főszereplő, és mint olyan, remekül kidolgozott, szerethető, lebilincselő és valóban fontos jellemfejlődésen megy keresztül a történet során. Természetesen a képregény és a Fallen Order története között össze lehet kötni bizonyos, lényegesebb pontokat, ám a Dark Temple sokkal inkább egy karakter – Cere Junda – bemutatkozása, mint egy játék felvezető-története.

Képtalálat a következőre: „cere junda dark temple”

Cere Junda a Fallen Order játékban (Wookieepedia)

Vélemény

Hogyan teljesít a képregény, ha nem hagyjuk a Fallen Orderre támaszkodni? A válasz:

elég jól.

A történet képes megállni a saját lábain is. Több saját karakterrel és helyszínnel operál, akik kivétel nélkül mind kifejezetten eredetiek és izgalmasak. A párbeszédek és a dialógusok nem bugyuták vagy azonosak különböző szereplők esetében – mindenkinek megvan benne a saját, jól elkülöníthető stílusa, ami rendkívül fontos egy képregény esetében.

Ahol számomra nem működött jól a történet, az  a rejtélyek túlzott erőltetése  volt. A képregénynek fontos üzenete, hogy semmi sem az, aminek látszik, illetve, hogy minden konfliktusnak több oldala van, és ez a tanulság önmagában teljesen a helyénvaló. Rosenberg viszont minden összeesküvés mögé megálmodott még egy összeesküvést, ami  kicsit nagy falat volt egy ötrészes minisorozatnak.  A rejtély és a megoldása érezhetően nem is kapott akkora hangsúlyt, mint amekkorát az író szeretett volna, ám – éppen azért, mert nem ezen volt a hangsúly –  ez egyáltalán nem is hatott akkora problémának. 

A Dark Temple összességében tehát egy kifejezetten jól összerakott, kisebb volumenű történet. Egyáltalán nem mondanám elengedhetetlennek a Fallen Order mellé, ami azért remek, mert így azok is élvezettel elolvashatják, akik nem érdeklődnek annyira a játék iránt – már, ha vannak ilyenek. Ugyanakkor a képregény jó kiegészítése is a játéknak, így  azok, akik azonnal a Fallen Order szerelmesei lettek, szintén megtalálhatják majd benne, amit keresnek. 

Nyitókép: Részlet a Dark Temple 3. füzetéből (Retrozap.com)

Legfontosabb posztjaink