Így tett szert flottára az Ellenállás – Elolvastuk az Allegiance képregényt!

Szerdán jelent meg a Skywalker kora felvezetéseként szolgáló négyrészes képregény, az Allegiance utolsó füzete. A képregényt a Ziro.hu Facebook-oldalán számonként is ismertettük, most viszont – amellett, hogy összegezzük a cselekményt  (SPOILERVESZÉLY)  – egy kis zárómustrát is tartunk a szériáról!

A képregény történetét Ethan Sacks írta, míg a rajzokért Luke Ross felelt, véleményem szerint mindketten kiváló munkát végeztek, és egy jó kis történetet hoztak össze, szép képekkel. A történet ráadásul kulcsfontosságú is lehet a Skywalker kora előzetesében is látott masszív Ellenálló flotta megértéséhez, hiszen mikor utoljára elbúcsúztunk Leiától, Reytől, Poetól, Finntől és a kis csapatuktól, az egész Ellenállás elfért a Millennium Falcon fedélzetén.

Az Ellenállás flottája a Skywalker korában
Már a Skywalker kora trailere előtt, magyar idő szerint hétfő este kidobtak egy kis teasert, melyben egy nagy Ellenálló flottát láthatunk. A legnagyobb figyelmet természetesen a Lázadók animációs sorozatból jól ismert Szellem esetleges felbukkanása váltotta ki, de azért érdemes megnézni alaposan a többi hajót is. RÉSZLETEK ITT.

A flotta helyreállításához Sacks és a Lucasfilm egy jól bejáratott utat választott: segítségül hívták a mon calamarikat. A képregénnyel kapcsolatban kicsit olyan érzésem lett, hogy a mon calamarik olyanok a messzi-messzi galaxisban, mint a sasok Tolkiennél:  amikor igazán nagy a baj, megjelennek az égen és megmentik hőseinket. Nos, azért ez mégsem ment egészen zökkenőmentesen.

A kötet többnyire két szálon fut, amelyeket néha szakít meg az Első Rend intermezzója.

Leia, Rey és társaik a Mon Calán

A képregényfüzet a Tah’Nuhna bolygón indít, egy békés, hernyószerű nép lakja, akiknek egyetlen bűnük az, hogy megsegítették a menekülő Ellenállást. Büntetésük nem is marad el, Hux tábornok ugyanis az egész bolygót kiirtja. A hír eljut az Anoat szemétbolygóra is  (az Anoat-rendszerben található különben a Hoth és a Bespin is) , ahol a megtört Ellenállás bujkál. Miután Connix hadnagy meghozza Leiának a szörnyű hírt, a tábornok elhatározásra jut, hogy nem hagyhatja tétlenül az ártatlanok szenvedését, és maga is küldetésre indul.

Kiderül, hogy a maroknyi Ellenállás több tagja éppen küldetésen, Vi Moradi egy új bázist épít a Batuun, Snap Wexley és a Black Squadron felderítést végez, Poe Dameron és Finn pedig egy titkos új köztársasági fegyverraktárnak próbál a nyomára jutni. Leia a saját küldetésére a Falcon fedélzetén vág neki, természetesen Csubi társaságában, illetve 3PO, R2, valamint Rose Tico is velük tart. A kis csapatnak egy pilóta is kell, így Reyt is magukkal viszik. A lány éppen frusztráltságával, valamint a címlapon is látható ijesztő lénnyel küzd, s az Erő-képességeit sem igazán sikerül használnia.

A képen a következők lehetnek: 2 ember

Az Allegiance első füzetének borítója, rajta Aftab Ackbarral

A kis csapat meg is érkezik a Mon Calára, Leia régi szövetségeseinek világába, az ottani mon calamarik és quarrenek azonban finoman szólva nem látják őt szívesen. A Leiát ellenző tömeget egy bizonyos Chadkol Gee nevű quarren vezeti, aki felrója a hercegnő-tábornoknak a korábbi, birodalmi megszállás okozta szenvedéseket. A csapat segítségére siet azonban egy ifjú mon calamari, aki nem más mint Aftab Ackbar, a legendás Gial Ackbar admirális fia. Leia elkíséri Aftabot megemlékezni apja (és mások) síremléke előtt, majd segítséget kér a fiútól. Aftab a király elé viszi az ügyet, aki egy bizonyos Ech-Char, A klónok háborúja animációs sorozatból ismert Lee-Char király leszármazottja. A király környezetében sem fogadják lelkesen Leiát, különösen egy újabb quarren,  az animációs sorozatból ismert Nossor Ri tábornok  ellenérzését kell kiemelnünk. A küldetés igazi cselekvője tehát Leia, Rey nagy bánatára, aki türelmetlenül akciót szeretne. Ez el is jön, amikor a Falconnál várakozó Rey, Rose, Csubi összecsap Nossor Ri követőivel. Úgy tűnik Reynek még nincs helyrehozva a fénykardja, a botjával valamint az Erővel veszi fel a harcot a quarrenek ellen. A csetepaté közben azonban Chadkol Gee még aljasabb tettet követ el, felveszi a kapcsolatot Hux tábornokkal és az Első Renddel.

A quarrenek által kezdeményezett rendbontás következtében Rey, Rose, Csubi és 3PO Ech-Char mon calamari király elé kerül, akik érdekében Leia és Aftab Ackbar próbál tárgyalni a királlyal. Nossor Ni tábornok azonban felvet egy régi mon calamari hagyományt, egy kegyetlen párbajt, melynek a végén a vesztest a veszedelmes krakanák elé vetik. Rey türelmetlenül belevág a párbajba, ám kiderül, hogy ellenfele nem az idős Nossor Ni lesz, hanem annak biztonsági droidja, RK–9, aki még a régi háborúból maradt a bolygón. Rey persze állja a sarat, de a droid nem funkcionál már jól és nem csak ellenfelére céloz, hanem a közönség is veszélybe kerül.  A helyzetet Rose menti meg,  aki közbeavatkozik, és fegyverrel iktatja ki a droidot. Ezzel azonban megszegi a párbaj szabályait, így Leiának és társainak távozniuk kell a Mon Caláról. Azonban mielőtt felszállnának a Falcon felé tartó kompjukra, valaki egy idegen csomagot rejt el a gépen, ami persze felrobban. Ráadásul Connix hadnagy és az Anoat rendszerben lévő ellenálló bázis is előtérbe kerül, a lány ugyanis észreveszi, hogy az Első Rend mozgósítja a flottát, melynek célja mi más, mint a Mon Cala. És nyilván a kommunikációt is zavarják. (Ami, mint tudjuk, egy dolgot jelenthet!)

A képen a következők lehetnek: 2 ember

Rey és Rose elkapják a quarren merénylőt

Hála Rey Erő-képességeinek természetesen hőseink túlélik a robbanást, sőt Rey és Rose a merénylőt is kézre kerítik. Leia és csapata Ech-Char királyhoz indul, ám közben a baj fokozódik, megjelennek az Első Rend csillagrombolói a Mon Cala körül. Nossor Ri megvádolja Leiáékat, hogy miattuk van itt az Első Rend, de az elfogott merénylő vallomást tesz, kiderül, hogy a már az első füzettől kezdve ellenséges quarren, Chadkol Gee volt a tettes. A király megígéri, hogy megbünteti a tettest, de Leia összefogást javasol, és flottát kér.  Az Ellenállásnak tehát lesz flottája, és Aftab Ackbar is csatalkozik,  azonban még túl kell jutni az Első Rend blokádján. Erre az öreg Nossor Ri talál megoldást, feláldozza magát és egy mon calamari vadászgéppel eltereli Hux tábornok figyelmét. A flotta megmenekül, ám az Első Rend csillagrombolói ott maradnak a Mon Calánál egy dühös Hux tábornokkal, aki példát akar statuálni…

Poe és Finn; Kylo és Hux

A képregény fő történetszálának a Leia és Rey körüli események tűnnek, a Finn és Poe szál inkább csak töltelék-érzetetet keltett. Finn, Poe és BB–8 különben egy új köztársasági fegyverraktár után kutakodnak, de Finn nem tudja kerülni a feltűnést (pedig, ahogy mondja, olyan diszkrét mint egy bothan) így a képregényíró Ethan Sachs korábbi munkájából, a Galaxy’s Edge képregényből ismert kalóz, Kendoh tudomására jut hollétük, aki értesíti is az Első Rendet. Kylo Ren legfőbb vezér pedig teljesen ki akarja irtani az Ellenállást.

Az Első Rend porgfarknyi történetszála különben izgalmas lenne, a rövid részletben Battlefront II-ből ismert Fondor felett időzünk. Kiderül, hogy az Ellenállás megkereste a fondori hajógyárakat is, akik azonban elutasították a segítséget. Kylo Ren szerint azonban már ez is épp elég, ráadásul átveszi az uralmat az addig független hajógyár felett, mely lépést még a Birodalom sem tett meg. Kylo mindemellett hidegvérrel lefejezi a tiltakozó fondorit.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

Közben az Avedot holdján Poe, Finn, valamint egy kis ellenálló küldöttség rátalál a rejtett támaszpontra, azonban a kalózok is a nyomukban vannak. A katonákat kiiktatják, Finn épphogy elmenekül, kiderül, hogy ő a kalózok első számú célpontja, Poe ottlétéről azonban nem tudnak. Finn emiatt  egy klasszikusan „finnes” – egyszerű és meggondolatlan – tervet eszel ki: eltereli a kalózok figyelmét, miközben Poe felpakolja a talált fegyvereket és muníciót. Persze ez sem megy egyszerűen, Finn-nek előbb egy lasattá, majd vukivá változó alakváltó clawdite-tel kell megküzdeni, majd egy méretes aqualish-sal, s a menekülés közben végül a földre kerül, terve tehát hamar tönkre megy. Szerencsére persze ott van egy BB–8, aki feltalálja magát. Poe és BB–8 sikeresen megmenti Finn-t (aki elköt egy régi gépet, majd a pilótaüléssel együtt katapultál), a hangár felrobban, de legalább a fegyverek egy részét sikerült megszerezniük.

A karakterek és a folytatás

A karakterek esetén is érezhető az a kettősség, amely a történet súlyozásánál megfigyelhető. Leia természetesen egyértelműen hozza a jól ismert vezér szerepet, Rey ellenben kifejezetten türelmetlen, némileg ingerült, és mintha fejébe is szálltak volna a képességei. Ebben változás a történet végére sem következik be igazán, valószínűleg a Skywalker korában is előtérbe kerülhet ez a probléma. Csubi, 3PO szintén a szokásos háttérszerepet töltötték be,  Rose Tico azonban kifejezetten üde színfoltja volt a történetnek, úgy látszik a Lucasfilm megtalálhatta az új helyét a karakternek,  nem főhős, de igazi támogató figura, akinek gyorsan vág az esze. Ráadásul úgy tűnik, hogy a Finn iránti vonzalma sem csökkent Az utolsó Jedik óta, legalábbis aggódik rendesen a fiúért. Finn karakteréről azonban nem mondható el efféle fejlődés, sőt mintha a VIII. epizódban látott karakterív se igazán működött volna, komolytalan, hirtelen és komikus. Poe-ra pedig szinte alig jutott idő a történetben. Kylo és Hux ugyancsak kevés „játékidőt” kaptak, mindenesetre az a kevés is elég volt ahhoz, hogy meglássuk, hogy az új legfőbb vezér egyre kegyetlenebb,  Hux-szal viszont továbbra se jönnek ki zökkenőmentesen,  ami jelentősen sérti a tábornok büszkeségét. Talán ennek is lesz következménye a későbbiekben?

A régi visszacsatolások kifejezetten jól sikerültek, Fondor felbukkanása, valamint Kendoh csapata is erősítette a kánon kohézióját. De talán a legjelentősebb kapcsolat A klónok háborúja sorozat mon calamari szálában felbukkanó Nossor Ri visszatérése, aki egy igazán méltó, hősi halált kapott a képregényben. És ha már hősi halál:  Ackbar admirális szintén megkapta a maga elégtételét,  akár a túlzó síremlékre, akár a visszaemlékezésre gondolunk. Fia, Aftab pedig egy szerethető figura lett, különösen tetszik, hogy nem egy Ackbar 2-t kapunk, hanem egy ifjonti hévben égő, de hősi apját mélységesen tisztelő mon calamarit. Aki egyre bizonyosabb, hogy a Skywalker korában is megjelenik.

A képen a következők lehetnek: növény és túra/szabadtéri

Ackbar admirális és a mon calamari hősök emlékműve

A történetvezetés is összességében jól sikerült, bár párszor kiszámíthatók voltak a fejlemények. Talán a képregény zárását leszámítva. Az utolsó képkocka kifejezetten tragikus hőst csinált a széria antagonistájából, Chadkol Gee-ből, aki a birodalmi megszállás miatt ekézte Leiát és a Lázadókat, akiktől annyira meg akart szabadulni, hogy végül rászabadította az Első Rendet szeretett bolygójára. A történet a Mon Cala megszállásával ér véget, míg Leia és a flotta elmenekül. Vége.

Pontosabban nincs vége, és talán ez a legérdekesebb az egész szériában, az utolsó szám ugyanis azzal zárul, hogy „Folytatás a Skywalker korában”. Talán valamilyen szinten (legalább utalásként) a Mon Cala is felbukkan a filmben, vagy csupán a galaktikus háborúra értették? Nos, ez majd decemberben kiderül.

Legfontosabb posztjaink