Ez történt közvetlenül A Birodalom visszavág vége előtt – elolvastuk a heti Star Wars képregényt

Az új év első napján jelent meg a Star Wars újraindított elsődleges képregénysorozatának – amelynek címe nemes egyszerűséggel Star Wars – első száma. Az alábbiakban az ezen füzetről alkotott véleményem, illetve a történet rövid,  spoileres  összefoglalója olvasható.

Mielőtt bármibe belevágnánk, következzen egy rövid történelemóra: Az új, Disney-féle kánonban 2015-től 2019-ig már futott egy azonos, azaz Star Wars című képregénysorozat, amely összesen 75 számot élt meg. A képregényen négy év alatt számos különböző író és rajzoló dolgozott,  a története pedig az Egy új remény, illetve A Birodalom visszavág közötti időszakban játszódott.  A sorozat, ahogyan az összes többi kisebb-nagyobb akkoriban még futó Star Wars képregény, 2019 decemberében ért véget a remek Empire Ascendant című füzettel.

Most, hogy elérkeztünk 2020-ba, a Marvel A Birodalom visszavág megjelenésének negyvenedik évfordulója előtt tisztelegve újraindította a legjelentősebb Star Wars képregénysorozatait (és hamarosan útjára indít majd még néhány teljesen újat is) amelyek

mind a Skywalker-saga ötödik és hatodik epizódja közötti időszakban fognak játszódni.

Ezek közül is a legfőbb egyértelműen a Star Wars, amely az eredeti trilógiából jól ismert hőseink csapatának kalandjait kíséri figyelemmel, és amelyet immár a messzi-messzi galaxis egyik (ha nem a) legtehetségesebb képregényírója, Charles Soule jegyezhet.

Képtalálat a következőre: „charles soule”

Charles Soule nevéhez olyan képregények fűződnek, mint a Darth Vader: A Sith sötét nagyura, a Poe Dameron, a Lando, az Obi Wan & Anakin, illetve a The Rise of Kylo Ren (Wookieepedia)

A Star Wars első száma Soule-hoz méltóan kifejezetten jól sikerült.  A Birodalom visszavág utáni egy év története viszonylag ismeretlennek számít,  és a számos remek kérdés közül az író már el is kezdte feltenni a legfontosabbakat, mindeközben pedig még a saját eredeti „újdonságaival” is gazdagította a történetet, szóval lássuk végre, hogy miről is szólt ez az első füzet!

A történet pontosan azután veszi fel a fonalat, hogy Leia, Csubi és Lando megmentik Luke-ot a Vaderrel folytatott összecsapása után. Leiáék vitatkozni kezdenek azon, hogy érdemes-e rögtön Han után indulniuk, Luke pedig maga alatt van, amiért Ben nem válaszolt neki amikor a segítségét kérte. A kis csapat végül úgy határoz, hogy csatlakozik a lázadó flotta egyik sejtjéhez, ám a hiperűrből kilépve azzal kell szembesüljenek, hogy a hajóik támadás alatt állnak.  A birodalmi Zahra parancsnoknak  sikerült lenyomoznia és blokád alá vennie a sejtet, és csak a Sólyom – illetve Luke által az Erő – közbelépésének köszönhetően tudnak elmenekülni a csillagrombolók elől a túlélők.

A Star Wars első száma nem tartogatott nagy meglepetéseket – gyakorlatilag még csak nem is játszódott A Birodalom visszavág vége után – de ezzel nincs gond. A füzet remekül megalapozta a sorozatot. A főbb szereplők kellően fókuszba kerültek (és talán mondanom sem kell, de kellően hitelesek is voltak), de mellettük megjelentek olyan szükségszerű új karakterek is, mint az ideiglenes „főgonosz”, Zahra parancsnok, illetve a lázadó mellékszereplők,

Kes Dameron és Shara Bey, Poe Dameron szülei.

A konfliktus is jól fel lett vezetve. Természetesen szóba került a fő cél, Han megmentése, ugyanakkor a titkos kódjaikat feltörő Zahra parancsnok képében a hőseink egy sokkal égetőbb problémával is kénytelenek voltak szembesülni. Vader is kapott egy saját oldalt, amelyből kiderült, hogy  a lázadás megsemmisítése mellett továbbra is a fia felkutatása és maga mellé állítása a legfőbb célja. 

Luke megpróbálta felvenni a kapcsolatot Bennel és Yodával ám továbbra sem kapott tőlük választ, mindemellett pedig azt is kezdte elfogadni, hogy Vader talán valóban az apja lehet. Nem biztos benne, hogy lehet-e még belőle valaha is jedi, de ha mégis, akkor valóban az-e egyáltalán a sorsa, hogy lovag váljék belőle?

Luke sose volt még ennyire elveszett és zavarodott,

és ha tekintetbe vesszük azt, hogy csupán egy évvel ezután már az a kiegyensúlyozott, erős jedi lesz, aki megmenti Han Solót Jabba palotájából, akkor egyértelműnek tűnik, hogy az ő karakterfejlődése lesz ennek a sorozatnak a legnagyobb erőssége.

Számomra kétség sem fér ahhoz, hogy Charles Soule kifogástalanul és emlékezetesen fogja elénk tárni ezt a történetét, és már alig várom a sorozata következő számát.

A nyitóképen részlet a képregényfüzet borítójából (CBR.com)

Legfontosabb posztjaink