Egy eretnek sith nagyúr a régi időkből: Lord Momin

A különc művészt a sithek sem szívlelték, egy fontos bölcselete pedig egybecseng egy nagy jedi tanításával.

Aki alaposabban követi a Star Wars kánon alakulását, észreveheti, hogy egyre több és több ereklye, utalás, említés szerepel könyvekben, animációs sorozatokban, képregényekben, de – gondoljunk csak Dryden Vos kincseire – még a filmekben is. Ezek a Régi Köztársaság idejére, legalábbis a Darth Bane „reformja” előtti időkre utalnak. Több esetben egy-egy ősi sith, vagy éppen jedi szekta – mint az Ordu Aspectu – is előkerül.

Ki ez az új Sith? – A Régi Köztársaság és a Sithek a kánonban

A Darth Vader képregény legújabb, friss és ropogós 22. füzete egy igazán érdekes és izgalmas sith nagyurat vezet be a kánonba, és úgy egyáltalán a Star Wars univerzumába: Momint. Fontos adalék, hogy a zseniális képregény Charles Soule munkája, akinek a Lando c. képregényt, az Obi-wan és Anakin miniket, valamint a nemrég befejeződött Poe Dameron sorozatot is köszönhetjük. A 2017-től futó Darth Vader sorozat azonban kétségtelenül Soule mestermunkája. Soule alkotásainak felsorolása azért is szükséges, ugyanis Momin nevét, valamint különleges ereklyéjét – a maszkját – már 2015-ben, a Lando képregényben bemutatta. A történet szerint Lando meglovasítja az uralkodó személyes luxusjachtját, az Imperialist, rajta különleges sith tárgyakkal, olyanokkal, mint Momin sisakja. Ekkor derül fény arra is, hogy a sisak képes megszállni és irányítani embereket. A Vader képregényből pedig kiderül, hogy Momin maszkja a jedi templom elfoglalását, a Jedi Archívum megszerzését követően került az Uralkodó birtokába.

Mominról nem sokat találhattak a jedi vagy sith holokronokban, ugyanis tanítását még a sötét oldal követői is eretneknek bélyegezték. Amíg ugyanis a sithek általában a pusztításban élik ki örömüket, addig Momin alkotó volt és művész.

Egy kegyetlen művész, akiben már gyermekként megmutatkozott a szadista alkotási vágy, és ezt állatok csonkításán élte ki.

A népe félt és undorodott tőle, ami csak tovább növelte az ifjú Momin lelkesedését, ám bebörtönözték. Végül a fiú híre a sithek közé is eljutott, mígnem egy sith úrnő, Lady Shaa kiszabadította a fiút, tanítványául fogadta, és megtanította a Sötét Oldal használatára. Momin, bár szeretett tanulni, azonban nem bírta a tanítványi státuszt, így végzett mesterével. Önmaga viszont sosem fogadott tanítványokat, hanem tanult, és alkotott.  Mivel az élőlények nem értékelték sötét művészetét, ezért közönségét magában az Erőben, a Sötét Oldalban találta meg.  Fő műve ezért egy fegyver lett, melynek egyetlen töltetével el tudott pusztítani egy várost. Momin azonban – eretnek módon – nem pusztítani akart, hanem alkotni: a fegyver elsütésének pillanatában az Erő segítségével le akarta lassítani az időt, hogy örökre megörökítse a pusztítás előtti félelmet és pánikot, egy élő műalkotásban akarta örökké megtartani a rettegés pillanatát. Ekkor azonban megérkeztek a jedik, akik végeztek a Momin munkáját segítő akolitusokkal, majd magával a nagyúrral is. A fegyver elsült, a város és lakói elpusztultak, és a rettegés pillanata tovaszállt halálukkal. Momin fő műve elbukott.

A sith nagyúr azonban nem enyészett el. A Legendák történeteiben nem ismeretlen, hogy egy sith nagyúr megőrzi tudatát sírjában, ereklyékben, vagy akár más élőlényekben – gondoljunk csak a halhatatlan császárra, Naga Sadowra, vagy Exar Kunra. A kánonban talán Darth Maul esete hasonlít erre leginkább, aki félbevágását követően is meg tudta őrizni tudatát, addig, amíg elkészítette robotikus alsótestét.

Momin maszkja szintén megőrizte a nagyúr elméjét, ami képes volt élő testeket megszállni, épp ezért a jedik elzárva és titokban őrizték.

Vader azonban levadászta a 66-os parancsot túlélő Jocasta Nu mestert, a jedi rend könyvtárosát (láthattuk A klónok támadásában), aki menekülése során elvezette a sötét nagyurat a titkos terembe, amely Momin sisakját és más sith ereklyéket is őrzött. Így tett szert erre a kincsre az Uralkodó.

A képregény szerint Vader a túlélő jedik levadászása során szerzett érdemeinek jutalmául a Mustafart kérte és kapta mesterétől, hogy ott berendezkedhessen. Palpatine pedig egy zseniális építészt, Alva Brennét, valamint Momin sisakját is odaadta tanítványának, hogy segítse ebben a projektben. Momin azonban megszállta Brenne segédjét, Roggo hadnagyot, megölte az építészt, majd megtervezte azt a kastélyt, amit a Zsivány Egyesben is láthattunk. Az is kiderült a friss füzetből, hogy a kastély Momin új, igazi fő műve lehet, amelynek megépítésével Vadernek nem kisebb dolgot ígér, mint hogy újra láthatja így szíve hölgyét, a Sötét Oldal segítségével.

 Momin története amellett, hogy lebilincselően izgalmas, nagyon sokat ad a kánonhoz, és sokat merít a legendák Old Republic történeteiből, illetve látványvilágából.  Az ereklyében megőrződő, ősi sith nagyúr toposza mellett ilyen például a sith akolitusok jelenléte, valamint a Momin által tervezett fegyver – vagy inkább az azt hordozó hajó – is nagyon hasonlít a Sith Birodalom csillagrombolóira. Ráadásul a Mustafar történetét is jobban megismerhettük, mert bár a képregény nyíltan nem mondja ki, de az utalások alapján szerfelett valószínű, hogy Mominnak sok köze van a bolygó aktuális állapotához, ez lehetett az a világ, melyen tesztelte műalkotását. Momin munkája azonban kudarccal végződött, de megtanulta – és kis easter egg: ez el is hangzik a szájából – Az utolsó Jedikből is jól ismert bölcseletet: a legjobb tanár a kudarc. Úgy tűnik van valami közös egy sith eretnekben és egy jedi nagymesterben is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink