Doctor Aphra: régészkedés blasztertűzben

Enyhén spoileres ajánló a képregénysorozatról, amely a Star Wars világában játszódó regények és képregények körében a legjobbak közé tartozik.

Kezeljük közös álláspontként, hogy mindenki szereti a zsiványokat, a link alakokat, a félvilágban fickándozó, a zavarosban halászó figurákat. Ha nem szeretnénk, senki nem lelkesedne egy olyan sztoriért, aminek egyik főszereplője Han Solo. Olyan nosztalgiaértékű hős, akire még Az ébredő Erő egyik legnosztalgikusabb jelenetét is rá lehetett építeni. Abba pedig most nem megyünk bele, hogy mennyire kár is volt ezért.

Merthogy míg a filmek miatt úgy gyilkolja egymást a fandom, mint az Osztrák–Magyar Monarchia seregei és az olaszok a Dolomitokban, addig a regényekben és a képregényekben érdekes dolgok történnek. Nem egyformán jó munkák születnek, bár ezzel az Extended Universe-t (Bővített Univerzum) sem lehetett megvádolni, mert ott még akadnak olyan képregények, amelyekben fiatalra botoxozott Luke-ok és Leiák szaladgálnak fotorealisztikusra rajzolva. A Doctor Aphra történetszál azonban pont remekül sikerült.

„És ezt nevezed te régészetnek?”

A sztori a következő: Aphra, a doktorátusát minden létező eszközzel – igen, ez is egy sztoriszál – megszerző régész az Indiana Jones-ből ismert, mélyen tudománytalan fosztogató régészetből él. Nem túl jól, mert valamikor az előtörténete során komolyabb adósságot halmozott fel. Amellett, hogy a huttoknak tartozik, társának, az egykori gladiátor Black Krrsantan nevű vukinak is lóg nem jelentéktelen összeggel. Hogy közhely? Az, persze. Han Schliemann és Indiana Carter óta nem sok újdonságértéke van a kincstalálási célú ásatásoknak.

Részlet a Doctor Aphrából (Marvel)

Az Aphra-csapat – azaz Kieron Gillen író, Kev Walker rajzoló, Antonio Fabella színező és még sokan mások – remekül épít erre a toposzra. A zsivány pimasz és ugyanolyan könnyen sodorja magukat bajba, ahogy kikeveredik belőle. Krrsantan egykori gladiátor és fejvadász olyan figura, akitől sikítva kelnek fel rémálmukból az ellenfelei. Ráadásul hozzájuk csaptak még segítségnek két Darth Vadertől származó, nem egyszerűen pszichopata vallatódroidot.

Részlet a Doctor Aphrából (Marvel)

A figurák robbanó elegyet alkotnak, nyílt láng használata nem ajánlott.

A fentiekből következik, hogy a kincs rejtélyes, ősi és áraszt némi baljós energiát. A semmiből megkerülő rokonok, ellenségek pedig szintén pár jelzővel leírható figurák. Lényeg, hogy legyen akció, ne hűljenek ki az akksik a blaszterekben.

A fentiek alól egy kivétel van. Az Aphra-sztorik második szála, amely egy aukció köré szerveződik, annyi alvilági frakciót, szürkezónában tevékenykedő tudóscsoportot vonultat fel, amennyit lehet. A westernekben nem szövődnek annyira gyorsan új, és a következő lövésig tartó szövetségek, mint ezekben a sztorikban. De a beszórt csapatok mégis rávilágítanak a világ egy eddig ismeretlen részére. Az én Star Wars-élményeim közül a Knights of the Old Republic c. játék volt az, ami hagyott ennyire a mindennapokban kalandozni.

Részlet a Doctor Aphrából (Marvel)

A hétköznap jó, a hétköznap szép

Gillen tökéletesen tudja, hogy az igazán jó sztorik a Legendák repedéseiben vannak. A Star Wars-univerzumnak – főleg a kánonból kidobott és épp merőkanállal visszaszedegetett Extended Universe-nek (https://ziro.hu/konyv/ok-orkodnek-a-star-wars-multjan-jelenen-es-jovojen/) – megvan az az előnye, hogy a nagy történések között végtelen hely van kis sztoriknak. A Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet megpróbálkozott azzal, hogy kiszabadítsa a filmeket a nagybetűs jó és még nagyobb betűs gonosz küzdelméből. Van benne jócskán kritizálni való, de az a piszkos tizenkettő történet, amit elmesélt nagyrészt rendben volt ebből a nézőpontból.

Az Aphrától azt lehet várni, hogy még több ilyen legyen. Néha persze kiszuszog Darth Vader az oldalak közül. Sőt egy korábbi történetszálban a fiatal, pufidzsekis és önmagát kereső Luke Skywalkerrel is összefutunk. De Aphra és az alvilági spanjai elviszik a showt. Ki ne akart volna látni végre egy csápig páncélozott, rodián főgengsztert, a Son-tuul Pride vezetőjét? Hip-hopp elfelejteti az ember, hogy szegény Greedót – így vagy úgy, de – lepuffantották egy Mos Eisley-i csehóban.

Részlet a Doctor Aphrából (Marvel)

Szerintem mindenki érzi már, hogy neki való-e az Aphra. Han Solo rajongóknak mindenképpen, bár tele van akcióval. Indiana Jones rajongóknak dettó, Aphrától is lesápadnak a régészek. Bárkinek, akinek az akció hiányzik. Aki szeretne jedi-light történeteket. És, kivételesen,

azok is olvassanak bele, akik azzal védik ki a nem mozgóképes Star Wars-sztorikat, hogy ők nem olvasnak képregényt.

A képregény egy remek médium, olcsóbb benne kísérletezni, mint filmen, ezt a sorozatot pedig elviszi, nagyon filmszerűvé teszi az akció. Régészetre fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink