A jedik gondjai, Vader hibája és a Naboo megmentői

A közelmúltban három remek képregénygyűjtemény is megjelent magyarul a Szukitsnál, amelyek mind más-más korban játszódnak. De kinek a kalandja lett a legjobb: Mace Windué, Darth Vaderé vagy Poe Dameron szüleié?

Mace Windu: A Köztársaság védelmezője

A három képregény közül ez okozta számomra a leginkább kellemes meglepetést. A sztori szerint Mace Windunak más jedik kíséretében kell teljesítenie egy küldetést, amelynek során a messzi-messzi galaxis egyik legjobban sikerült droidalakjával, AD–W4-ral is szembekerülnek. A bádogembert már-már hansoloi gondolkodásmóddal áldotta meg a tervezője: kapzsi zsoldos, akit csak a várható jussának mértéke érdekel.

„Nincs annál nagyobb önhittség, mint saját erkölcsi irányelveid szerint elbírálni az egész galaxist” – mondja a droid Mace Windunak, s ezzel megkezdi az egész képregényen átívelő morális gondolatmenetet:

vajon helyesen cselekednek a jedik, amikor zokszó nélkül beállnak katonának a Klónháborúk során?

Windu szembesítése abban csúcsosodik ki, amikor hosszas párbeszédet folytat társával, egy Prossit Dibs nevű mesterrel, aki – saját bevallása szerint – a jedik eredeti hitvallása és gondolkodásmódja mentén érvel a háborúban való részvétel ellen. Nem lövöm le a beszélgetés főbb pontjait és a sztori fordulatait sem, csupán leszögezem: bár már nem egy Star Wars-képregényt olvastam,  nem vártam volna, hogy ilyen magasröptű problémafelvetéssel találkozom e formátumot lapozgatva.  Szinte letaglózott az a mélység, amit a rövid szövegbuborékok révén elénk tártak a szerzők.

Bár e képregény sem lett tökéletes – a droidok megnyilvánulásai („Szent rövidzárlat!”) bántóan rosszak, valamint Yoda jellegzetes beszédmódjával sem találkozhatunk –, a Mace Windu: A Köztársaság védelmezője mindenképpen a legjobbak közé tartozik.

Darth Vader: A sith Sötét Nagyura: A jedik hagyatéka

A három képregényben felbukkanó korszakok közül ez fogott meg a legkevésbé, éppen ezért e kötetet nem annyira élveztem. A történet A sithek bosszúja után játszódik, amikor elkezdődik a Birodalom hatalmának kiépítése, Darth Vader pedig még az Infil’a mestertől megszerzett fénykarddal aprítja az ellent, miközben felügyeli az Inkvizítor-programot.

Utóbbiról megannyi érdekes információt tartogat a kötet, jobban megismerhetjük a főinkvizítor hátterét, emellett kiderül az is, mi volt a különlegessége Jocasta Nu mesternek azon felül, hogy ő volt a Jedi Templom könyvtárosa. Vader előzménytrilógiában látott fénykardja is feltűnik a történetben, ahogy a messzi-messzi galaxis újabb szemüveges karaktere, Gar is.

A történetben megannyi egyéb érdekesség is felbukkan, de számomra az volt a legizgalmasabb, hogy a frissen Vaderré vált Anakin Skywalker még mindig forrófejű karakter, aki indulatból dönt.

A sztori egy pontján Vader úgy dönt, hogy kulcsfontosságú információkat hallgat el mestere elől, ráadásul óriási stratégiai hibát vét azzal, hogy meg is semmisíti ezeket az adatokat. Ha ezt nem tette volna meg, jelentősen megkönnyítette volna a Birodalom és a saját dolgát is, ám ő másképp döntött…

A jedik hagyatéka nem lett rossz képregény, bár kissé csapongónak hat, de megannyi érdekes pluszinformációja kárpótolja az olvasót.

Széthasadt Birodalom

Kétségtelenül a Star Wars legizgalmasabb történeti szakasza A jedi visszatér és Az ébredő Erő közötti időszak. A Birodalom végnapjairól olvashattunk már egyebek között az Utóhatás-trilógiában is, valamint a novemberben érkező A mandalore-i élőszereplős sorozat is ekkortájt játszódik.

Ahogy a Széthasadt Birodalom is, amely közvetlenül az endori csatát követően veszi fel a történet fonalát, hogy Poe Dameron szüleinek történetein keresztül bemutassa, hogyan zajlott a Birodalommal szembeni harc.

A képregény remekül mutatja be, Palpatine hogyan kívánta esetleges halálát követően is fenntartani a rendet a Birodalomban, ahogy azt is, a Lázadók Szövetsége miként kezdte kidolgozni a későbbi Új Köztársaság alapjait. A legérdekesebb történet a kötetben egyértelműen a Naboo-é, amelyet végül három nő kénytelen megóvni a megsemmisüléstől. A képregény története mindemellett remekül párhuzamba állíthat a Battlefront II sztorimódjával, a két cselekmény szépen kiegészíti egymást.

A hangulatos képregény egyetlen hibája, hogy az űrcsaták nagyon nehezen követhetőek benne, ezt leszámítva azonban remek gyűjteménnyel van dolgunk, érdemes beszerezni!

Nyitókép: A Mace Windu: A Köztársaság védelmezője, a Darth Vader: A jedik hagyatéka és a Széthasadt Birodalom borítói (Földi Bence / Ziro.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink