A fénykard a gyengéknek való – egy titokzatos sith szekta és a Ren lovagok

A Galaxy’s Edge képregény legfrissebb, július 31-én megjelent füzetében izgalmas információ derült ki a Sith Rend múljtára vonatkozóan, kaptunk ugyanis egy új sith csoportot, és egy különleges fegyvert, amely talán még a Ren lovagok titkához is közelebb vezethet…  SPOILERES  cikk következik.

Elöljáróban gyorsan le kell szögeznük, hogy magukról a Ren lovagokról nem derült ki semmi új, ellenben komoly gondolkodásra ad okot Kashyun kardjának mitikus története, mely talán az egyik Ren lovagokkal kapcsolatos kérdésre is választ adhat. A Ren lovagokról ugyanis tudjuk, hogy  sötét oldali Erő-használók,  ennek ellenére az eddigi fotókon és rajzokon általában „hagyományos” kézifegyverekkel szerepelnek, és nem fénykarddal. Erre az izgalmas kérdésre már a Huttcast legutóbbi adásában is próbáltunk válaszokat keresni, most azonban egy friss képregény újabb megvilágításba helyezi a problémát.

Mit tudunk a Ren Lovagokról? – Tények, pletykák, teóriák
1. A Ren Lovagok Erő-érzékenyek, Sötét Oldal-használók 2. Kylo mellett legalább hat Ren Lovag van 3.Snoke alá tartoztak, de függetlenek az Első Rend hierarchiájától 4. Szoros a kapcsolatuk Kylo Rennel, aki a Ren Lovagok mestere címet is viseli 5. Részt vettek Luke jedi-növendékeinek meggyilkolásában. RÉSZLETEK ITT.

Az Ethan Sacks által írt Galaxy’s Edge az azonos nevű élménypark háttértörténetét felfestő képregény, mely több könyves tartalommal együtt élettel tölti mag a nagyszabású Star Wars park világát. A képregény  Dok-Ondar, a kétes életű ithori régiségkereskedő  különleges ereklyegyűjteményét is megmutatja, s szerepet kap benne az éppen Batuun tartózkodó legendás űrkalóz, Hondo Ohnaka is.

Képtalálat a következőre: „hondo ohnaka gif”

Jelen történetben Dok-Ondar Hondo révén tudomást szerez egy csempészcsapat, a csinos Kendoh és marcona társai tervéről, akik meg akarják szerezni Kashyun kardjának markolatát, amely Dok gyűjteményének egy darabja. Az is kiderül a füzetből, hogy Kendoh már rálelt a titokzatos fegyver pengéjére, s hogy  egy rejtélyes patrónus fizet neki a sith kardért.  Ha pedig a penge és a markolat egyesül, Kashyun kardja óriási, és veszélyes erőt jelent olyan  rossz kezekben, mint például az Első Rend.

Miért is ilyen veszélyes Kashyun kardja?

A legenda szerint dowutin sith harcosok létrehoztak egy szektát, akik úgy hitték, hogy  a fénykard a gyengéknek való.  Ezért elkészítetétk Kashyun kardját, egy olyan fegyvert, amit csak egy igazán méltó harcos képes forgatni. A fegyver – mint több más sith ereklye – azonban átkozott lett, az átok áruláshoz vezetett, s a sith szekta tagjai meggyilkolták egymás.

Dowutin (Wookieepedia)

Hogy került a Batuura?

A történet egy visszaemlékezést is tartalmaz, mely a kard megszerzését meséli el. Évekkel korábban ugyanis Dok-Ondar a hasonlóan kétes hírű régészt, Doktor Aphrát bízta meg a fegyver megtalálásával. Aphraban nem is lehetet csalódni, rá is talált a kardra, méghozzá nem másutt, mint  a sithek ősi világán, a Morabandon.  Természetesen a sith templomban mindenféle csapda, buzogányt hordozó sith harcos szelleme, valamint ijesztő szörny – sith véreb – is rátámad hőseinkre. Na és persze Aphra is megpróbálja kijátszani megbízóját…

Képtalálat a következőre: „sword of kashyun”

(reddit)

Egy kis teóriázás

Szemmel láthatóan a kánon sok izgalmas történetet tartogat a Galaxis régmúltjának időszakából. Az is kitűnik, hogy a képregények már egy ideje építik ezt a világot, s a hagyományos jedi és sith rendek mellett számos eretnek és szekta bukkan fel mindkét oldalon, gondoljunk csak  a Jedi Rendtől elhajló Ordu Aspectu-ra , vagy éppen az eretnek sithre, Momin nagyúrra. A történet tehát jóval színesebb a kánonban is, mint egy egyszerű kétpólusú küzdelem.

Na de mi köze ehhez a Ren Lovagoknak?

Tekintetbe véve, hogy az Uralkodó halálát követően mennyire fellendült a sith ereklyék kultusza, mely hobbi minden bizonnyal Kylo Renre is hatással lehetett – gondoljunk csak ősi fénykardjára – könnyen meglehet, hogy a Ren Lovagok sisakjai és a fegyverei is a régi sith-ekre utalnak, vagy akár maguk is ilyen ősi sith ereklyék. Talán ugyanez a logika lehet a Ren Lovagok kézifegyverei mögött, mint amit a dowutin sith szekta is vallott, sőt az sem kizárt, hogy Kashyun kardja is megjelenik majd valamelyik lovag kezében. Nagyon valószínű ugyanis, hogy Kendoh csapatának titokzatos megbízóját az Első Rendben, Kylo Ren környezetében kell keresnünk…

Úgy tűnik a Ren Lovagok nem Luke korábbi tanítványai
Tehát a Ren Lovagok nem Luke Skywalker korábbi tanítványai voltak, hanem egy titkozatos, a Sötét Oldalhoz tartozó szekta, akikkel korábban már Luke és Ben is szembekerült. Amikor Ben Solo lerombolta a templomot, Luke diákjai még életben vannak, és üldözik, s Ben csak mindezeket követően fog össze Snoke-kal és a Ren Lovagokkal. Mindez különben nem sokkal Az ébredő Erő előtt történhetett, ugyanis Claudia Graynek a film előtt hat évvel játszódó regénye, a Vérvonal szerint Ben Solo ekkor még Luke-nál tanonckodik, és a könyv cselekményeinek idejéig nem is tud a Darth Vaderhez fűződő családi kapocsról.A Ren Lovagok eredete pedig régebbre nyúlik vissza, ráadásul ezek szerint az Ismeretlen Területekhez köthető RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Ren lovagok a Skywalker kora jordániai forgatásán (Vanity Fair)

Legfontosabb posztjaink