Thrawn, Anakin és új Doctor Aphra – ezt olvashatjuk és nézhetjük júliusban

Cikksorozatunk, amellyel terveink szerint minden hónap elején jelentkezünk, az adott időszak várható kánontartalmait veszi számba. Mert bár filmet egy jó darabig nem kapunk, és az új animációs sorozatra is várnunk kell kicsit, de a könyves–képregényes fronton szinte hetente új Star Wars-tartalmak jelennek meg. Nézzük tehát, hogy mi várható júliusban – amikor a kánikula mellett ismét remek kánontartalmak érkeznek!

A hónap legjelentősebb eseménye – a legtöbb fandom rajongói számára – a San Diego Comic-Con (SDCC). A nagyszabású rendezvényt idén július 19. és 22. között tartják a kaliforniai San Diego-ban, ahol a Lucasfilm is tiszteletét teszi. Nem is akárhogy! A Comic-Con első napján A klónok háborúja animációs sorozat kap ünnepi panelt, ahol

Dave Filoni és más speciális vendégek emlékeznek vissza az idén tíz éves animációs projektre.

Reméljük a visszaemlékezésen túl Filoni egyéb ajándékokkal, hírekkel és nagy dobásokkal is készül az ünnepre (például nagyon örülnénk a sorozat be nem fejezett évadához kapcsolódó valamiféle feldolgozásnak és/vagy az ősszel startoló Ellenállás animációs sorozat első kedvcsinálójának)!

Szintén az SDCC keretében lehet először hozzájutni Timothy Zahn legújabb kánonregényéhez, a Thrawn: Alliances-hez. A Del Rey kiadó ráadásul egyéb különleges ajándékokkal is meglepi olvasóit, a Comic-Con alkalmából a könyv exkluzív borítót kap.

Kessel Run Weekly

The “Thrawn: Alliances” cover art for #SDCC is AMAZING! I am so excited for this book! What do you think of this variant cover?

Ráadásul a vásárlókat egy kitűzővel is megajándékozzák, mely Thrawn főadmirálisi rangjelzését imitálja. Szintén speciális változatot kapott a hangoskönyv-kiadás is, melyet Marc Thompson narrál. Az SDCC-verzió tartalmazza a narrátorral és az íróval készített interjút, valamint ennek vásárlói szintén kapnak egy ajándék kitűzőt. A kiadó azonban azokra is gondol, akik nem tudnak részt venni a Comic-Conon, igaz nekünk – egyelőre – be kell érni a StarWars.com oldalon közzétett könyvrészlettel, illetve annak a hangoskönyv verziójával.

Anakin Encounters a Familiar Face in Thrawn: Alliances – Exclusive Excerpt | StarWars.com

StarWars.com Team Author Timothy Zahn is back with the highly-anticipated follow-up to last year’s bestselling Thrawn novel. This time, Grand Admiral Thrawn and Darth Vader must join forces on a mission for the Empire. But it’s not the first time the two have crossed paths.

A regény hivatalos amerikai megjelenése két nappal az SDCC után, július 24-én lesz. A kötet különben az előző Zahn-kánonregény folytatása és előzménye egyben. A történet fő szála ugyanis a Lázadók animációs sorozat 3. és 4. évadja között játszódik, és Thrawn főadmirális és Vader nagyúr kalandját követhetjük végig, akik Palpatine parancsára egy közös küldetésen vesznek részt. Emellett arra is fény derül, hogy a Klónok Háborúja idején milyen körülmények között találkozott egymással Thrawn parancsnok és Anakin Skywalker jedi-lovag. Továbbá fontos szerepet kap a történetben a Vad Űr határán fekvő Batuu bolygó, mely egyben a Disney új, 2019-ben megnyíló Star Wars parkjának is a fő témája!

Akik nem bírják kivárni a július 24-ét, azok számára egy másik jövő hónapban megjelenő olvasmányt is ajánlunk, Daniel Wallace The Rebel Files című kötetét, mely már július 3-ától kapható az amerikai boltokban és a digitális könyvpiacon. Wallace neve nem ismeretlen a magyar olvasók számára sem, korábbi – Legendák közé tartozó – könyvei, a Birodalmi kézikönyv, A Jedi útja, a Sithek könyve, a Fejvadász kódex a Kolibri kiadásában magyarul is megjelent, és nagy népszerűségnek örvend. A könyvek ugyanis „in-universe” történetek, egy Star Wars univerzumon belüli műként veheti kezébe őket az olvasó, melyet „papíron” valamely karakter írt, míg más, ismert szereplők széljegyzetekkel kommentálták. Ilyen könyv Wallace legújabb alkotása is, melyet Joe Corroney illusztrációi díszítenek, s most éppen

a Lázadók Szövetségének titkos aktáiról rántja le a leplet, Leia hercegnő, Mon Mothma, Ackbar admirális, Poe Dameron és más lázadó vagy ellenálló vezetők széljegyzeteivel.

A fiatalabb közönség sem marad Star Wars könyv nélkül. A legkisebbeket célozza meg Geof Smith július 3-án megjelenő I am a Wookiee című kötete, amelynek főhőse minden bizonnyal Csubakka lesz. Szintén Geof Smith jegyzi Az utolsó Jedik gyerekkönyv-verzióját (július 10.). Július 31-én jelenik meg Adam Rex Are you scared, Darth Vader? című gyerekkönyve is. Az olvasnivaló mellé foglalkoztató-könyvek is érkeznek. Star Wars Maker Lab: 20 Galactic Science Project (július 3.) címmel egy meglehetősen izgalmas kötet várható, egy útmutató Star Wars témájú fizikai kísérletek előállításához. Senki se várja, hogy hiperhajtóművet fog tudni építeni a kötet segítségével (bár a saját kyberkristály-növesztés is benne van!), mindenesetre olyan izgalmas kísérleteket csinálhat, amelyhez csupán otthoni háztartási kellékek szükségeltetnek.

Eddig csupán az amerikai megjelenéseket szemléztük, de a magyarul olvasni vágyók számára is érdemes várni a júliust!

A Szukits kiadó jóvoltából július 18-án jelenik meg magyar nyelven Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője című kötete. A regény azt a magas színvonalat hozza, mint az írónő korábbi Star Wars témájú könyvei (Elveszett csillagok, Vérvonal). A kötet Az utolsó Jedik felvezetéseként szolgál, ám a története még jóval a yavini csata előtt játszódik, amikor a Lázadás még formálódott. A regény főszereplője természetesen az ifjú Leia Organa hercegnő, akinek fiatal lány létére méltónak kell lenni egy uralkodó család trónörökösi tisztjére, meg kell ismerkednie a galaktikus politika útvesztőivel, ráadásul belecsöppen szülei titkos projektjébe, akik egy hatalmas, Birodalom ellenes lázadást készítenek elő.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a kötet külföldön „young adult” címkével jelent meg, felnőtteknek való olvasmány ez, amely remekül összeköti az előzményfilmeket, a Zsivány Egyest, a klasszikus trilógiát, valamint az új trilógiát is!

És, hogy miként vezeti fel a regény Az utolsó Jediket? Nos a kötetből megismerjük, hogy hogyan kezdődött az a nagyszerű barátság az ifjú Leia Organa és Amylin Holdo között, mely a Raddus cirkáló dokkjában is megnyilvánult. És még egy kis kedvcsináló: a Solo filmben nemrég megismerhettük Han Solo első nagy szerelmét, nos a regényből azt is megtudhatjuk, hogy ki volt az a szerencsés fiú, aki először rabolta el Leia hercegnő szívét!

Claudia Gray könyve mellett, egy másik, a VIII. epizód felvezetéseként született könyvet is megjelentet a Szukits kiadó. Ez a Canto Bight címet viseli, mely négy szerző – Saladin Ahmed, Rae Carson, Mira Grant és John Jackson Miller – egy-egy novelláját tartalmazza, s alaposabb képet fest a filmben felbukkanó kaszinóbolygó világáról, és alvilágáról. A kötet magyarul július 25-én jelenik meg. Ha minden jól megy, mindkét könyvről tudunk majd bővebb ismertetőt is közölni a Szukits jóvoltából.

A könyvek után tekintsük át a júliusi képregényes felhozatalt is! Július 4-én folytatódik a Star Wars-képregénysorozat, mely a több részen átívelő Mon Calamari-sztori (Mutiny on Mon Cala) után az 50. számban egy újabb történetfolyamot indít, igazi kataklizmát ígérve. Erről tanúskodik az új történetfolyam megrázó elnevezése is, ugyanis a Hope Dies címet viseli. A Kieron Gillen által írt történet ott veszi fel a fonalat, ahol a Mon Cala-szál végződött: a Mon Cala kereskedelmi flotta csatlakozott a Lázadáshoz, elkészült az eddigi legütőképesebb Lázadó flotta. Ez azonban nem maradhat sokáig titokban Darth Vader előtt, s a Birodalom most igazán visszavág! Ugyancsak július 4-én folytatódik Az utolsó Jedik képregény-adaptációja is, a sorozat negyedik füzetével.

A következő héten, július 11-én, a sorozat 6. füzetével befejeződik a Thrawn képregény, mely Timothy Zahn korábbi regényének az adaptációja. Ugyanezen a nap folytatódik tovább a Darth Vader sorozat, melyben

Tarkin nagymoff igyekszik megfizetni egy régi adósságát Vader nagyúrnak, igazi epikus és ravasz összecsapást ígérve.

Ráadásul, július 18-án egy speciális füzetet is kapunk a sorozathoz. A történetet ezúttal az Utóhatás-regények szerzője, Chuck Wendig írja, melyben Vader az után az ismeretlen erők által szabotált titkos projekt után vizsgálódik, amin Tarkin nagymoff és Krennic igazgató dolgozik – mind tudjuk, miről van szó, ugye? Ugyanekkor jelennek meg a Star Wars és Poe Dameron újabb füzetei, míg a következő héten (július 25.) visszatér a népszerű Doctor Aphra a sorozat 22. füzetével, melyben egy kellemetlen ismerős, Bor Gullet – vagy legalábbis a fajának egy egyede – is tiszteletét teszi.

Doctor Aphra: régészkedés blasztertűzben

Továbbá folytatódik a Solo: Egy Star Wars történet előzményének számító Lando: Double or Nothing sorozat is. A Marvel képregényei mellett az IDW is folytatja a Star Wars Adventures sorozatát, melynek július 17-én megjelenő számában Rose Tico, az ifjú Anakin Skywalker, valamint a Szellem legénysége is szerepet kap. A magyar olvasók pedig július 4-én vehetik kézbe a Doctor Aphra és A sikolyok fellegvára Szukits által kiadott új köteteit is.

Végezetül egy friss bejelentés: július 31-én jelenik meg Amerikában a Lázadók animációs sorozat frissen Saturn-díjjal jutalmazott negyedik, befejező évadjának a Blue-ray és DVD kiadása. A Blue-ray – ahogyan az lenni szokott – extra tartalmakat is felsorakoztat, egyrészt Dave Filoni hat audiokommentárját, az évadhoz kapcsolódó Rebels Recon részeket, valamint három további extrát. A Ghosts of Legend című extrában a készítők megvilágítják a sorozat főhőseinek a fináléba torkolló útját, a Forces of Rebellion címűben Filoni osztja meg gondolatait az egész galaxist összetartó Erőről, a The Rebel Simphony című speciális tartalom pedig a sorozat zeneszerzőjére, Kevin Kinerre és dallamaira fókuszál.

Ez a hosszú felsorolás ékesen bizonyítja miféle mozgalmas július várható. Jó olvasást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink