Jar-Jar visszatér és 2019-ben sem maradunk Vader nélkül

Izgalmas, a Star Wars világában játszódó könyvekkel és képregényekkel kapcsolatos információkat jelentettek be New York-ban.

A New York Comic-Con (NYCC) keretében Michael Siglain, a Lucasfilm kreatív igazgatója egy izgalmas panelt rendezett, melyen tíz író jelent meg, akik a Star Wars különféle tartalmain dolgoznak, s most együtt mutathatták be aktuális munkáikat. A panel keretében természetesen néhány új kötetet is bejelentettek.

Annie Stoll grafikája Enfys Nestről A galaxis női c. kötetből (StarWars.com)

A legfontosabb ezek közül minden bizonnyal Alexander Freed új regénye, az Alphabet Squadron. Freed munkássága nem ismeretlen a Star Wars rajongók körében – magam is az írócsapat egyik legtehetségesebb írójának tartom –, aki a The Old Republic játék híresen zseniális birodalmi ügynök-történetével nyerte el sok rajongó szívét. Freed emellett képregényeket is írt a játékhoz, majd kánonregényekkel folytatta. Az első ilyen műve – nem meglepő módon – szintén egy játékhoz, a Battlefronthoz kapcsolódott, ám az Alkony Század egy kifejezetten önálló alkotás, igazi, ízig-vérig háborús dráma.  Freed tehát ezen a fronton is kiemelkedőt alkotott, amit a Lucasfilm azzal is honorált, hogy rábízták a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet regényadaptációjának elkészítését.  Persze ez a műfaj sok megkötéssel jár, és kevés teret ad a kreativitásnak, mindenesetre a kötethez csatolt „in-universe” dokumentumok – Mon Mothma feljegyzései, hadi levelezések stb. – kiváló adalékot jelentett a történethez, erősítve a Star Wars háborús jellegét.

Freed tehát bizonyította, hogy tudja, hogy kell katonákról írni.

Új regényében – csatlakozva a Black Squadron és a Star Wars: Ellenállás által új életre hívott pilótatörténetekhez – egy furcsa lázadó (vagy már Új Köztársaság?) csapatot követ végig, akik A Jedi visszatér eseményeit követően a Birodalom maradványai – és „csontvázai” – felkutatására és levadászására vállalkoztak. Az osztag tagjai (öten vannak) különböző gépekkel repülnek, A-szárnyú, B-szárnyú, U-szárnyú, X-szárnyú és Y-szárnyú vadászgép alkotja az alakulatot. A kötet 2019 júniusára várható!

A másik fontos könyves infó nem bejelentés, nem új adalék, hanem egy gyönyörű borító. A nagyszerű Claudia Gray, az Elveszett csillagok, Vérvonal, illetve a Leia, az Alderaan hercegnőjeutóbbiról kritikánk itt – című kötetek szerzőjének negyedik Star Wars könyve a Master and Apprentice (Mester és tanítvány) címre hallgat.  A szerző ezúttal Qui-Gon Jinn és Obi-Wan kalandját követi végig a Baljós árnyak eseményeit megelőzően.  A kötet maga jövő áprilisban érkezik, gyönyörű borítóját pedig Alice X. Zhang rajzolta. Szintén kaptunk borítóképet, valamint ez esetben infókat Christian Blauvelt két könyvéről, melyek a Be more Yoda és a Be more Vader (Légy Yodább, Légy Vaderebb) címeket viselik majd. A két könyv egyfajta tanácsgyűjtemény, amelyekből Yodától, illetve Vadertől tanulhatunk a megfontolt és a határozott gondolkodásról.

A Star Wars Age of…-képregényekhez készült grafika (StarWars.com)

Rátérve a képregényes hírekre, egy szomorú bejelentéssel kell kezdenünk. Charles Soule nagy sikerű és zseniális Darth Vader képregénye befejeződik a 25. füzettel.  Attól azonban nem kell tartani, hogy sokáig Vader nélkül maradunk,  ugyanis az Utóhatás-trilógia írója, Chuck Wendig novemberben egy új minisorozattal jelentkezik, mely a Shadow of Vader (Vader árnyéka) címre hallgat. Ez öt füzetből áll, mindegyik szám különféle karakterekre fókuszál, valamint arra, hogy miként hatott rájuk Vader. Az első szám, egy igazi „péntek 13.” történet, melyben Vader gyerekeket vadászik le egy nyári táborban (nagyon utálhatta az ifjoncokat…),  a második szám főhőse Willrow Hood, A Birodalom visszavág furcsa, a Felhővárosban jégkrémkészítővel rohangáló fickója.  A 3. szám a Halálcsillag egyik hullaházi dolgozójáról szól, míg a 4. füzetből jobban megismerhetjük az Utóhatás-könyvek rejtélyes akolitusait is. Az utolsó szám már az Új Köztársaság egyik pilótájáról fog szólni, akinek a szüleit Vader gyilkolta meg, ezért is csatlakozik az Ellenálláshoz. Ám ott újabb szörnyű hírrel szembesül: az Ellenállás vezetője – Leia tábornok – nem más, mint Vader lánya!

A panel további képregényes borítókat is bemutatott, láthattuk a hamarosan induló Age of Republic és Age of Rebellion sorozatok néhány számának borítólapját, vagy az IDW új, az előzményfilmek időszakában játszódó „teamup” jellegű Star Wars Adventures (Star Wars Kalandok) történetéből a Padméra és Jar-Jarra fókuszáló füzetének borítóját. Szintén megmutatták Robbie Thompson által írt Han Solo: Imperial Cadet (Han Solo: Birodalmi kadét) című történet fedőlapját, s a nagyszabású, médiumokon átívelő Flight of the Falcon projektből is adtak ízelítőt. Emellett lenyűgöző rajzokat kaptunk a hamarosan megjelenő, Amy Ratcliffe által szerzett Women of the Galaxy (A galaxis női) kötetből, és még sok más további érdekességet!

Itt lehet megtekinteni az összes borítót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink