Irány Batuu, ezúttal a könyvlapokon – ezt olvashatjuk augusztusban

Itt a nyár utolsó hónapja, ami azt is jelenti, hogy újabb hó eleji beharangozó következik. Általában az augusztus az uborkaszezon hava, ám nem a Star Wars esetében, és nem most! A hónap végén ugyanis jön a Disney nagyszabású rendezvénye, a D23, ahol A mandalore-i sorozat is saját panelt kap, úgyhogy reménykedhetünk új infókban és kedvcsinálókban.  Na de a könyvek terén is igazi dömping várható, lássuk is!

Az augusztusi könyves panel a  Star Wars Galaxy’s Edge élménypark köré épül,  az ahhoz kapcsolódóan életre hívott multimédiás projekt részeként. Az ehavi „felnőttregény” ennek megfelelően nemes egyszerűséggel a Galaxy’s Edge: Black Spire (Fekete Orom) nevet kapta, mely a történet fő helyszínéül is szolgál majd. Delilah S. Dawson új sztorija különben

Az utolsó Jedik cselekménye után veszi fel a fonalat,

főhőse pedig az írónő korábbi könyvében, a Phasmában is fontos szerepet játszó Vi Moradi nevű ellenálló kém, akit Leia azzal bízott meg, hogy keressen szövetségeseket, menedéket és tűzerőt az Ellenállás számára. Moradi így kerül a Batuu bolygóra, ahol azonban az Első Renddel is szembetalálkozik. A nő azonban szerencsére nincs egyedül, vele van egy renegát rohamosztagos,  minden bizonnyal a Phasma kötetőből megismert (és megszeretett) Cardinal is.  Ugyancsak a Batuun játszódik Zoraida Córdova A Crash of Fate című ifjúsági regénye, amely augusztus 6-án jelenik meg az Egyesült Államokban. A történet nyomokban Claudia Gray nagysikerű Elveszett csillagok regényére hajaz, ez esetben is két ifjú gyerekkori barát kerül a középpontba, akik később külön utat választottak. Csak itt a két fél nem a háború két külön oldalára sodródott, hanem amíg az egyikük, Izzy elhagyja a szülőbolygóját és csempészként járja a Galaxist, addig  a másikuk, Jules egész életét farmerként a Batuun éli le. Izzy azonban tizenhárom évvel később visszatér a Batuura, és a két fiatal sorsa újra összetalálkozik.

Képtalálat a következőre: „star wars crash of fate”

A Crash of Fate borítója (Wookieepedia)

A harmadik kötet, a Star Wars: Myth & Fables címre hallgat, és szintén augusztus 6-án jelenik meg (főszerkesztőnk már nagyon várja). A könyv novellákat – mítoszokat és meséket – tartalmaz a galaxisról, egyebek között Batuuról is. Ezzel gyakorlatilag egy újabb  kánonon belüli in-universe legendakötetet kapunk,  azokat a meséket, amelyeket a galaxis lakói adnak szájról szájra – emlékezzünk csak Az utolsó Jedik kisfiújára. A könyvet ráadásul remek illusztrációk is kísérik, melyeket Grant Griffin készített (nyitóképünkön a kötet Vader-ábrázolása szerepel, forrása: starwars.com).

Jedi painting from Star Wars: Myths & Fables.

Jedi a Myths and Fables kötetből (StarWars.com)

Ha már az ehavi könyveket a Batuu bolygó és a Galaxy’s Edge park köti össze, a képregényes részt is kezdjük az Ethan Sacks által írt Galaxy’s Edge miniszériával. Ennek utolsó, ötödik füzete a hónap végén érkezik. Ugyancsak befejeződik a Tie Fighter sorozat is, mely a hírhedt Shadow Wing birodalmi vadászalakulatot mutatja be, az Alphabet osztag fő ellenfelét. Meg kell viszont említeni a friss, júliusban debütált minit, a  Target Vader című sorozatot  is, ahol  Dengar és a Legendákból ismert Beilert Valance fejvadászok igyekszenek levadászni a sith sötét nagyurát.

Természetesen a nagy sorozatok is tovább folytatódnak. A Kieron Gillen távozása után Greg Pak és Phil Noto kormányozta zászlóshajó, a Star Wars  70. száma, valamint a szintén Gillen által elindított, azóta Simon Spurrier által írt Doctor Aphra 35. füzete várható a hónapban. Újabb ellentétpárral érkezik természetesen az Age of Resistance  (al)sorozat is, melyben ezúttal Poe Dameron, valamint Hugs Hux tábornok kap egy-egy füzetet. Utóbbi kapcsán a  Kylo Ren rajongók is örülhetnek,  a történet szerint ugyanis Hux és Kylo egymásra utalva próbál megmenekülni egy bolygóról, ahol „hajótörést” szenvedtek. Na de vajon képesek összedolgozni és kibírják egymást?

Képtalálat a következőre: „kylo ren gif”

Augusztus közepén jön a Star Wars Adventures egyesek által bizonyára várva várt (Jégh Attila szerzőnk azonban valószínűleg nem annyira lelkes) Annual füzete, melyben visszatér Jaxxon, méghozzá Lando Calrissian társaságában. Persze maga az Adventures sorozat is folytatódik, a hónapban rögtön két füzet is várható, melyek a sequel-trilógia történetéhez kapcsolódnak: a 24. füzetben Poe Dameron mellett újra előtérbe kerül Poe Új Köztársaságbéli alakulata, a Rapír osztag, míg a 25. szám Leia Organa és Amylin Holdo fiatalkori barátságára fókuszál. A történetet pedig az a Delilah Dawson írja, akinek a Black Spire című könyvével havi ajánlónkat is elkezdtük!

Emellett több egyéb kötetet is kiadnak, mint például az Ahsoka: A Star Wars Rebels Cinestory Comic-ot, vagy éppen az Elveszett csillagok manga-verziójának következő részét – mely Japánban különben már hónapokkal ezelőtt megjelent. Ráadásul a Marvel a Legendákat sem hagyja porosodni a képregényarchívumban, régi Marvel és Dark Horse képregényeket is újra kiadnak gyűjteményes kötetekben.

Az amerikai dömpinggel szemben azonban  a magyar piac úgy tűnik augusztusra pihenni tér  – szeptemberben viszont sok finomsággal készülnek! – csak a Móra Könyvkiadó Lego Star Wars gyerekkönyveinek következő darabját, a Birodalmi kalandokat tudom megemlíteni. Mindenesetre jó olvasást kívánok!

Legfontosabb posztjaink