Ilyen időbeosztással készülnek a Star Wars kézikönyvek

Pablo Hidalgo a Twitteren mesélte el, milyen határidőkkel készítette el a Képes útmutatót a Solo: Egy Star Wars-történethez.

Egy olvasó kézhez kapta a Scum and Villainy c., a galaxis söpredékéről szóló kézikönyvet, majd felszaladt a Twitterre, hogy köszönetet mondjon a Lucasfilm Story Group egyik tagjának, a könyvet is jegyző Pablo Hidalgónak. A könyvről októberi könyves beharangozónkban mi is írtunk, ekképpen:

„A gyönyörűen illusztrált kötetnek korábban már több oldala napvilágot látott a The Star Wars Show műsorában és a StarWars.com-on, melyekből a galaxis történetének alvilágába nyerhetünk alaposabb bepillantást – korszakokon átívelve. A kötet in-universe, ugyanis a galaktikus rendfenntartók három nemzedéke által összeállított nyomozati anyagokon, aktákon keresztül mutatja be a leghírhedtebb csempészeket, kalózokat, fejvadászokat és tolvajokat.”

A könyvet csak most kaparintotta meg Mikey Killmonger, aki a köszönetnyilvánító tweetjében rákérdezett Hidalgónál arra is, a megjelenés előtt mennyivel kezdi el a Képes útmutatók megírását, illetve elkezdte-e már a IX. részhez a munkálatokat?

Pablo Hidalgo elárulta, hogy a legutóbbi Képes útmutató esetében – mint tudjuk, ez a Solóhoz megírt kötet volt – 2017 októberében látott munkához. 2017 decemberében kellett leadnia a kéziratot, amelyet aztán 2018 februárjában nyomtattak ki. A könyv 2018 májusában került a polcokra.  Mindezek alapján a decemberben megjelenő IX. rész képes enciklopédiáján tavasz végén vagy nyár elején kezdhet majd dolgozni. 

„Jelenleg egyetlen könyves projekten sem dolgozom”

– jelentette ki válaszában mindezeknek megfelelően Pablo Hidalgo, akit tavaly júniusban a Story Group legismertebb tagjaként jellemeztünk.

Solo: 5 érdekesség, amelyek csak a Képes útmutatóból derülnek ki
Megtudtuk azt is, miért „késett” a Solo: Egy Star Wars-történet hátteréről szóló kötet megjelenése. Vigyázat, spoilerveszély! RÉSZLETEK ITT.

A Story Groupról írott cikkünkben így fogalmaztunk: „Ez nem véletlen, ugyanis egyrészt ő a csoport kommunikációs menedzsere, másrészt ő az írója a különféle Képes útmutatóknak is. Hidalgo régi munkatársa a Lucasfilm Ltd-nek, 2000-ben bízták meg a cég hivatalos honlapjának a StarWars.com-nak a felépítésével és kezelésével mint a Lucas Online internetes tartalom-menedzsere. Még 1998-ban részt vett a Star Wars Enciklopédia megírásában, később pedig testközelből vehetett részt az új filmekhez kapcsolódó tartalmak munkálataiban, 2005-ben A Sith-ek bosszújában kameózott is, Janu Godalhi néven.  A Star Wars-világ legapróbb részleteire vonatkozó tudása miatt a »Lucasfilm Yodája«-ként is emlegetik,  Az ébredő Erő készítése során például J. J. Abrams rendező napi három e-mailt küldött neki, különféle, a Star Wars univerzumon belüli kérdésekről.”

Impozáns, de nem hibátlan a Fajok enciklopédiája
Megannyi apró hiba csúszott a Fajok enciklopédiája c. in-universe kötetbe, és bár több mint 200 fajt ismertet, pár fontos élőlény kimaradt belőle. Ennek ellenére csodaszép és rendkívül informatív könyvvel van dolgunk. RÉSZLETEK ITT.

A hazai megjelenésekre gondolva mindössze a Fajok enciklopédiájáról tudok nyilatkozni: emlékeim szerint júliusban két hetem volt a fordítás elkészítésére. A kötet aztán novemberben jelent meg, hamarabb, mint az Egyesült Államokban. Azért az menő.

Tíz érdekesség a galaktikus állatvilág fajairól
A sarlacc életkorától Bor Gullet faján át a porgok őséig sok minden kiderül a Fajok enciklopédiája c. in-universe referenciakötetből. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Pablo Hidalgo: Solo: Egy Star Wars-történet – Képes útmutató. Kolibri Kiadó, Budapest, 2018. 128. o., 4999 ft. (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink