Így ne dézsmáljanak meg az ewokok és a galaktikus mesék – könyvajánló

A közelmúltban megjelent Hogyan ne légy ewok-eledel és egyéb tippek a túléléshez, illetve a szintén idei kiadású Star Wars Galaktikus kalandok mesegyűjtemény című könyvek között több kapcsolódási pontot is találunk: mindkettő a fiatalabb közönséget célozza meg, gazdag illusztrációkat tartalmaznak, Magyarországon a Kolibri Kiadó gondozásában jelentek meg, na és mindkettőt a Ziro.hu főszerkesztője, Földi Bence ültette át magyar nyelvre. Nézzük mit is követett el!

Star Wars Galaktikus kalandok mesegyűjtemény

A mesegyűjteményről szinte csak ódákat tudok zengeni, a könyv alajául szolgáló ötlet kiváló, a válogatott történetek érdekesek, a rajzok gyönyörűek, Bence fordítása pedig olvasmányos.

Ha valaki karácsonyra mesekönyvet szeretne ajándékozni kiskorú rajongóknak, akkor ez a kötet tökéletes választás.

De a felnőtteknek is érdemes beleolvasni, nekem legalábbis kifejezetten tetszett – holott a könyvben elregélt történetek többségét már ismertem. A kötet ugyanis válogatás, más Star Wars történeteket mesél el újra színes rajzokkal, kiskorú olvasók, vagy mesehallgatók számára. Ám ahelyett, hogy a Star Wars filmek, vagy éppen animációs sorozatok egy újabb gyerekadaptációját tették volna le az asztalra, olyan történetek közül válogatottak a szerkesztők, amelyek egy része valószínűleg a rajongó szülők számára is újdonság lesz.

A kötet ugyanis  főként a különböző fontos kánonképregényekből merít,  mint a Darth Maul, Darth Vader: A sith sötét nagyura, az Obi-Wan és Anakin, Princess Leia, Chewbacca, Lando, a C–3PO, és a Captain Phasma szériák is alapot adtak egy-egy mese számára. Természetesen a legjelentősebb képregénysorozat, a Star Wars is képviselteti magát a gyűjteményben, méghozzá több ikonikus pillanattal (például Yoda titkos háborúja, vagy amikor R2 megmenti 3PO-t). A képregények mellett  a Phil Noto rajzaival ékesítetett kisregények szolgáltak még forrásként,  melyek közül a Mozgó célpont, A Jedi fegyvere, A csempész futása, valamint Az ébredés előtt kötetek magyarul is megjelentek, ugyancsak a Kolibri gondozásában, míg a Cobalt Squadron kötet története – hasonlóan több képregényminihez – itt olvasható először magyarul!

Részlet a Galaktikus kalandokból (Földi Bence / Ziro.hu)

A kötet merítése tehát széleskörű, a történetek pedig időrendben haladnak. Az első mese a Baljós árnyak előtt játszódik, míg az utolsó szinte közvetlenül Az utolsó Jedik eseményei előtt ér véget.

A könyv tehát végigvisz minket a legfontosabb érákon,

mind a pozítív hősök (Yoda, Anakin, Luke, Leia, Han, Csubi, Lando, Poe, Rey, Finn, R2, 3PO, Rose), mind a negatívok (Maul, Vader, Phasma) kapnak saját történetet, a klasszikus trilógia hősei ráadásul a közös mese mellett önálló történetekben is szerepelnek, beleértve R2-t és 3PO-t is.

Ám egy effajta gyűjteményes kötet általános problémája, hogy néhányak kimaradnak belőle. Mivel a könyv az addigra meglévő kánontartalmakkal operál – amelyek leginkább klasszikus trilógia fajsúlyúak –, a történetek többsége a Lázadás időszakában játszódik. Kilenc sztori köthető ehhez a korszakhoz, míg az Ellenállás korához hat, az előzménytrilógia világához viszont csupán három.  Különösen nagy hiányosság, hogy épp a klónháború korából nincsen történet  – talán azért, mert azt lefedi a gyerekeknek szóló animációs sorozat? A valószínűbb magyarázat minden bizonnyal inkább abban rejlik, hogy csak az utóbb időben kezdték újra elővenni az előzményfilmek világát mind a kánonkönyvek, mind a képregények terén. Persze akkor is kár, hogy Kenobi csupán mellékszereplője az Anakin történetnek, míg Padmé, Dooku, Grievous, vagy Jar Jar elő sem kerülnek, holott utóbbinak épp egy mesekönyvben lenne leginkább helye. Ráadásul volt olyan kánonképregény, amely már a kötet előtt megjelent, és ebben az érában játszódik, ilyen a Mace Windu, a köztársaság védelmezője –  egy klónháborús Windu mese elfért volna még a kötetben. S mivel gyerekeknek szól a könyv, nagy ziccer lehetett volna az általuk jól ismert animációs karakterek, Ahsoka, illetve Hera és Kanan beemelése is, róluk ugyanis készült regény korábban. A folytatástrilógia már jobban lefedett, de talán Phasma mellett Kylo Ren is megérdemelt volna egy mesét – igaz, hiányának  egyszerű az oka, Charles Soule Ren-ről szóló képregényminije majd csak decemberben érkezik. Okoskodni persze ilyenkor a legkönyebb, a könyv szerzői és szerkesztői ettől függetlenül remek munkát végeztek a mesék összeválogatása során!

Jönnek a Ren Lovagok! – Star Wars bejelentések a San Diego Comic-Con-on
A legnagyobb szenzáció azonban Charles Soule-hoz, a zseniális Darth Vader: A sith sötét nagyura képregénysorozat szerzőjéhez köthető, aki egy decemberben érkező új minisorozatot jelentett be: The Rise of Kylo Ren címmel, mely Kylo Renre és a Ren lovagokra fókuszál! RÉSZLETEK ITT.

Visszakanyarodva a meglévő történetekhez: bár azok a filmek főbb szereplőit helyezik a központba, olyan karakterek is visszaköszönnek bennük, mint Wedge Antilles, Nien Nunb, Lobot, Paige Tico, vagy éppen olyan képregényes-könyves figurák, mint például az alderaani pilótanő, Evaan Verlaine, a barash esküt tett jedi, Infilʼa mester, vagy éppen a Leiát kisérő különös lázadócsapat, Lokmarcha, Antrot és Kidi. Még egy kép erejéig Black Squadron pilótája, Karé Kun is felbukkan a kötetben! (Számomra különösen sajnálatos, hogy a Rose és Paige Tico sztorijába bár Holdo admirális belefért, de a VIII. rész csinos A-szárnyú pilótáját, Tallie Lintrát nem láthattuk viszont). A kötet kohéziója szempontjából kiemelném még Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik filmekben is háttérszereplő Ematt őrnagy szerepét, aki a mesekönyv két történetében is felbukkan.

Ezek a régi-új karaterek véleményem szerint a gyerekek számára is szélesítik a filmekből megismert univerzumot . A gazdag illusztráció fontoságát sem lehet eléggé hangsúlyozni, egy ízig-vérig mesekönyvet vehet kezébe az olvasó!

Hogyan ne légy ewok-eledel és egyéb tippek a túléléshez

A Star Wars túlélő kézikönyv nemrég jelent meg, egy izgalmas ötlet eredményeként, egyfajta galaktikus útikalauzt összeállítva, csak éppen nem stopposoknak, hanem a Star Wars rajongóknak. A kötet tehát ötletes, a szerkezete is: egyszerre vannak humoros-játékos lapok (mint például a „mit tegyél, ha megettek”), illetve jóval informatívabb oldalak is. Ugyancsak jó szerkezeti elgondolásnak tartom az oldalakon lévő különféle keretes információkat, különösen a „tedd vagy ne tedd” jótanácsokat. Sajnos azonban a kötet legnagyobb hátránya a mérete,

az A5-öshöz hasonlatos formátum nemcsak a képeket teszi aprókká, hanem a szöveget is.

Az olvasással még csak barátkozó ifjabb korosztály számára ez egyértelműen megnehezíti a kötet áttanulmányozását, de a szülők esetében is lehet, hogy szemüveget, vagy akár nagyítót fog igényelni a könyv teljes megismerése.

Részlet a Hogyan ne légy ewokeledelből (Földi Bence / Ziro.hu)

A kötet tartalma leginkább a filmeken alapuló eseményekből kreál túlélési tanácsokat (ahogy a címben szereplő ewok-kérdés esetében is), ám szerencsére túllép a Skywalker ennealógia eddigi darabjain, és a Zsivány Egyes, de különösképp a Solo:Egy Star Wars-történet is kiaknázásra kerül könyv lapjain. Sőt, nemcsak a filmek, hanem  a kánon teljes multiplatformja megmutatkozik,  a Chrsitian Blauvelt által összegyűjtött és ismertetett ismeretanyag között ott találjuk mindhárom animációs sorozatot (A klónok háborúja, Lázadók, Ellenállás), de még a könyvekből vagy képregényekből származó információk is akadnak. Sőt a kötet még egy-két apróságot kanonizál is a Bővített univerzumból (ennek külön cikket szentelünk majd)!

Ziro.hu

Szóval a Skywalker saga egy ennealógia. Vagy nonalógia, attól függően, ki mit szeret jobban: a latint vagy a görögöt.

Ennek köszönhetően portálunk névadója, Ziro vagy éppen Hondo Ohnaka is helyet kapott a túlélőkalauzban, megjegyzendő, hogy a galaktikus alvilágot bemutató részek kifejezetten jól sikerültek. Megismerhetjük jobban a kötetből az alvilágot irányító nagyobb szindikátusokat, kapunk egy kis betekintést a hutt nyelvbe, de a dejarik és szabakk játékokba is.

Ugyancsak izgalmas, hogy a sugárvetők, de még a fura ewok csapdák működésébe is bepillanthatunk. A vadálatos és fejvadászos összehasonlítások is ötletesek lettek, ténylegek kapunk egy kis ízelítőt abból, hogy miktől és kiktől tartsuk távol magunkat (és miért), ha útra kelünk a messzi-messzi galaxisban. Ráadásul olyan sokak érdeklődését felkeltő kérdéseket is érintett a szerző, mint  az Élő Erő és a Kozmikus Erő, az Erő külünféle fókuszpontjai, vagy éppen a hiperűrutazás és a kvantum közötti kapcsolat .

A kötet tehát szintén érdekes, és szórakoztató, csak sajnos jó szemre van szükség az élvezetéhez!

Nyitókép: Galaktikus kalandok és Hogyan ne légy ewokeledel (Földi Bence / Ziro.hu)

Legfontosabb posztjaink