Hull a pelyhes Qui-Gon Jinn – ezt olvashatjuk decemberben

Idén decemberben nincs új Star Wars-film, így a könyvkiadók sem időzítettek megannyi megjelenést e hónapra. Ezért aztán havi beharangozó rovatunk mostani részében kevés tartalmat tudunk ajánlani, de akad köztük egy-két izgalmas darab.

Elérkeztünk az év utolsó beharangozójához, de mielőtt a könyvekre és képregényekre rátérnék, meg kell említeni, hogy a kánonba tartozó, és immár magyarul is nézhető Star Wars: Ellenállás, valamint a Legendák-sztori Lego Star Wars: All Stars mellett a múlt hónap utolsó napjaiban egy újabb animációs produktumot is kaptunk Star Wars: Galaxy of Adventures címmel. A sorozat nem a pelyhes szakállú, tízes éveik végén járó közönségnek szól, hanem a családosoknak. Nem titkolt célja, hogy rövid animációs epizódokkal, és a hozzá tartozó interaktív, foglalkoztató videókkal

segítse a fiatal anyákat és apákat az egyik legfontosabb szülői feladatban: hogy bevezessék porontyaikat a Star Wars világába.

Méghozzá abba a klasszikus érába, amelyet Lucas és Kurtz anno megálmodott és Kershner, Kasdan, Williams, Marquand és számos – mára már ugyancsak legendássá vált – művész a nagyvászonra varázsolt.

Na de nézzük, milyen nyomtatott anyagok várnak ránk e hónapban. Amerikában még két könyves megjelenés van hátra, az egyik a Solo: Egy Star Wars-történet ifjúsági regényadaptációja, a másik viszont egy sokkal érdekesebb darab, a The Star Wars: Archives: Episode IV-VI. 1977-1983. Aminek már a címében is szerepel az archives szó az már csak izgalmas lehet, de tudjuk, hogy a kötet szerzője, Paul Duncan Lucasfilm és George Lucas teljes támogatásával és segítségével dolgozott.  A kötetben egyrészt kapunk egy kimerítő Lucas interjút, másrészt számos forgatókönyvoldal, s egyéb dokumentum facsimile közlését, concept artokat, és színfalak mögötti fotókat is. És még sok-sok más érdekességet.  Ráadásul ez egy sorozat első kötete, szóval valószínűleg hamarosan egy hasonló prequel-archívum is várható. A Lucasfilm ugyanis ünnepel. Egész 2019-ben ünnepelni fog, egy korszak ugyanis jövőre lezárul a IX. epizóddal, amely befejezi a Skywalkerek családi históriáját.

A magyar könyves piacon két különleges alkotás várható, mindkettő hangmodulos könyv. Az egyik Az utolsó Jedik, a másik a Solo film szereplőit, lényeit, járműveit mutatja be különleges hangeffektekkel.  Mindkét ifjúsági könyvet főszerkesztőnk, Földi Bence fordította, s a Kolibri Gyerekkönyvkiadó jelenteti meg. 

Nézzük a képregényes frontot! Amint az várható, folytatódnak a Marvel Comics futó füzetei, a Star Wars sorozat 58. száma tegnapelőtt jött ki a nyomdából, míg a Doctor Aphra legújabb füzete jövő héten várható. Szomorú hír azonban, hogy  decemberben nemcsak a 2018-as esztendő, hanem Charles Soule zseniális Darth Vader: Dark Lord of the Sith címet viselő sorozata is a végéhez érkezik,  a 19-én érkező 25. zárófüzettel. A 25. rész egyben természetesen a Fortress Vader történetfolyamot is lezárja, mely egyrészt megismertette velünk a régi idők sithjeinek egyikét, Lord Momint, másrészt az Erő sötét oldalának misztikumában is elmélyítette az olvasót. Ugyancsak folytatódik a Solo: Egy Star Wars-történet képregény-adaptációja, valamint az ifjú Han birodalmi éveit bemutató minisorozat, a Han Solo: Imperial Cadet második füzete is érkezik. Az IDW sorozata, a Star Wars Adventures is újabb számmal jön a hónapban, míg a Destroyer Down címet viselő háromrészes minijének is tegnapelőtt jelent meg a második epizódja.

A legérdekesebb képregényes megjelenés minden bizonnyal a most induló vadiúj projekthez, a Marvel képregényes antológiai sorozathoz kapcsolódik. A három érát átívelő képregényes projekt első sorozata az Age of Republic címet viseli, s természetesen a Birodalom felemelkedése előtti időkbe kalauzolja az olvasót, egy-egy ikonikus hős vagy gonosz eddig el nem regélt történetére fókuszálva. A sorozat írója – a korábbi Thrawn képregényt is jegyző – Jody Houser, míg a rajzokat Cory Smith készíti. A füzetek mindig párban jönnek: egy hős + egy gonosz, csúsztatott megjelenéssel.  A tegnapelőtt megjelent első szám Qui-Gon Jinn karakterét állította a középpontba, de „vendégsztárként” Yoda mester is szerepet kapott a történetben.  A következő füzet a nagy ellenfélre, Darth Maulra fókuszál majd – Darth Sidious vendégszereplésével – s a jövő héten érkezik!

Ezek várhatók – a novemberhez hasonlóan – ínséges decemberben, amit Star Wars film nélkül kell átvészelnünk.  Jövő évre azonban a Lucasfilm igazi Star Wars-ünnepet ígér!  Áprilisban Chicagoban óriási Celebrationt tartanak majd, s kicsit több mint egy év múlva a IX. epizód koronázza meg majd az ünnepet. És hogy mi várható még jövőre? Az új videojáték (Star Wars: Jedi: Fallen Order), Timothy Zahn következő Thrawn könyve (Thrawn: Treason), Alexander Freed vadászpilótás regénye (Alphabet Squadron), Claudia Gray Qui-Gonról és Obi-Wanról szóló könyve (Master and Apprentice), E. K. Johnston Padméról írt regénye (Queen’s Shadow), az új Darth Vader képregényes minisorozat (Vader: Dark Vision) és még sok-sok további izgalmas kánontartalom! (Talán még a Jon Favreau-féle élőszereplős sorozat és A klónok háborúja befejező évadja is!) Várjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink