Hondo Ohnaka és a Sólyom röpte

Egy friss regény beleillik a Flight of the Falcon multimédiás történetfolyamba. De mi is ez pontosan? Hogyan kapcsolódik hozzá a Galaxy’s Edge? Ennek jártunk utána.

Január 8-án jelent meg az Egyesült Államokban Lou Anders  ifjúsági Star Wars regénye, a Pirate’s Price, melyet Annie Wu illusztrációi ékesítenek. Aki a papírformátum helyett a hangoskönyvet kultiválják azok még nagyobb ékességet lelhetnek: a könyvet ugyanis nem más narrálja, mint Hondo Ohnaka maga! Pontosabban a zseniális kalózt megszólaltató szinkronszínész, Jim Cummings.  (Cummings különben igazi Disney-nagyágyúnak számít, leghíresebb karaktere minden bizonnyal Micimackó, illetve Tigris. Így, ha a Barátom, Róbert Gidát angolul nézi a kedves olvasó, akkor lényegében Obi-Wan és Hondo színészeit hallja). A könyvből egy kis részlet az Entertaiment Weekly cikkében meghallgatható. Érdemes.

Exclusive: Hear Winnie the Pooh actor Jim Cummings narrate kid-friendly ‘Star Wars’ novel

Pirate’s Price is a rarity among stories. It’s rare that a tale of Han Solo and Chewie would be told…

A Pirate’ Price azonban egy nála nagyobb projektbe, sorozatba illeszkedik, mely a „Sólyom röpte” (Flight of the Falcon) névre hallgat.  A sorozat célközönsége az ifjabb, 8-12 éves olvasók, és képregény-olvasók.  Ennek megfelelően leginkább ifjúsági regények és az IDW nagy elismerést szerző Star Wars Adventures sorozatának jó néhány füzete – pontosabban az azokban szerpelő Flight of the Falcon-történetek – sorolhatóak ide.

A több médiumon átívelő történetvezetés nem új műfaj a Lucasfilm berkein belül, megemlíthetjük például 1996-ban beindított, azóta a Legendák közé tartozó Shadows of the Empire multimédiás projektet. Ennek csak az egyik darabja volt a  gyerekkorom számítógépes játéka, mellette regények, képregények és játékfigurák is csatlakoztak a projekthez. De ugyancsak multimédiás projektről beszélhetünk a Klónok háborúja esetében is, melybe a Gendry Tartarovsky-féle első animációs sorozat mellé szintén könyvek, képregények, játékok társultak. A Flight of the Falcon projekt nem ennyire nagyszabású, természetesen nem tartozik ide minden olyan munka, amiben a Millennium Falcon felbukkan, de még a Solo: Egy Star Wars-történet vagy Daniel José Older: Végső dobás című regénye sem. Ez egy kifejezetten a fiatalabbaknak (8–12 éves korosztály) szóló könyves-képregényes vállalkozás.

A projekt ennek ellenére mégis nagyszabású célokat fogalmaz meg: végigvezeti a Millennium Falcon történetét a Solo: Egy Star Wars-történettől kezdve egészen az új trilógiáig, illetve a Galaxy’s Edge élményparkig.

Na de ne szaladjunk ennyire előre! Nézzük mit tudunk magáról a történetről. A sorozat kulcsfigurája Az ébredő Erőben is felbukkanó Bazine Netal, akiről The Perfect Weapon címmel különben korábban Delilah S. Dawson külön kisregényt/rövid történetet is írt. Bazine már a projekt első darabjában is felbukkan, ami a 2018. szeptemberében megjelent Star Wars Adventures 14. számában olvasható.  A kerettörténet szerint Bazine mindent ki akar deríteni a  Falconról, s nyomozása során különböző személyeket faggat ki kalandjaikról.

Az első sztoriban információforrása nem más, mint a félelmetes fejvadász-droid, IG–88. Igen, az az IG–88. A droid elbeszéléséből pedig kiderül, hogy kétszer is majdnem elcsípte a Sólyomot és kapitányát: egyszer a Lázadók sorozatból jól ismert Kallus ügynök társaságában, egyszer pedig A Birodalom visszavág jól ismert jelenetét követően, amikor végül Boba Fett happolta el a zsákmányt.

IG–88 vagy EGY IG–88 szerepel A Mandalore-iban?
Amióta Jon Favreau rendező karácsonyi ajándékként fényképet osztott meg a A Mandalore-i egy IG-szériás droidjáról a klikkvadász híroldalak és különféle rajongói csoportok máris tényként kezelik, hogy A Birodalom visszavág legendás fejvadászdroidja, IG–88 visszatér, legalábbis a kis képernyőn. Ahogyan az lenni szokott, a helyzet nem ennyire egyértelmű. RÉSZLETEK ITT.

Netal később két további droidot is kifaggat, akik elbeszélése egy újabb közkedvelt fejvadászhoz vezeti: A klónok háborújában kedvenccé vált kyuzóhoz, Embóhoz. A Felucia bolygón Bazin rá is talál Embóra, aki elmeséli, hogy az endori csatát követően nem sokkal maga is vadászott a legendás hajóra. Bazine Netal nyomozása azonban tovább folytatódik még a Star Wars Adventures lapjain, hiszen januárban és februárban is érkezik új történet. Ráadásul kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a sztori végkifejlete, ugyanis Bazine végre eljut Gannis Ducainhoz! Aki emlékszik még, Az ébredő Erőben azt hallhattuk, hogy Ducain lopta el végül a hajót Han Solótól (akitől később az Irving fiúk, majd Unkar Plutt, végül Rey). Február végén pedig egy one-shot is érkezik Star Wars Adventures: Flight of the Falcon címmel, melyben már  Hondo Ohnaka is tiszteletét teszi. 

A Star Wars Adventures füzetei mellett négy könyv is a sorozathoz tartozik. Ezek közül az Star Wars: Millennium Falcon: A 3-D Owner’s Guide egy referenciakötet a legendás hajóról, mellyel egy 3D modell készíthető. Olvasmányosabb viszont ennél Cavan Scott Lando’s Luck című írása. Ebben Bazine Netal információforrása Hynestia hercegnője, Rinetta Gan, aki évtizedekkel korábban még Lando Calrissian és L3 egyik kalandjában vett részt. Ugyancsak Cavan Scott írta a Choose Your Destiny: A Luke and Leia Adventure című kötetet is, mely szintén a sorozathoz (is) tartozik. A Choose Your Destiny egy ugyancsak gyerekeknek szánt szerepjáték kötet, ahol az ifjú olvasó döntései határozzák meg a végkimenetelt. A történetben – ahogy a címből is kiderül –  a Skywalker-ikrek, valamint R2–D2 „veszik kölcsön” a Millennium Falcont egy titkos küldetésre.  És így érkeztünk vissza a Pirate’ Price kötethez, melyben  Hondo Ohnaka mesél Han Solóról, Csubakkáról és a Millennium Falconról  nem másnak, mint természetesen Bazine Netalnak.

A kötetből egy részlet olvasható a StarWars.com-on, melyből jó néhány érdekesség kiderül. Találunk ugyanis egy térképet a Falcon állomáshelyeiről, ahol a három említett gyerekkönyv mellett be van jelölve a Solo: Egy Star Wars-történet, a klasszikus trilógia, az új trilógia eddigi két epizódja, továbbá a Disney hamarosan megnyíló Star Wars élményparkja, a Galaxy’s Edge. A Falcon hosszú útja tehát a Koréliától a Batuuig tart, ahová Az utolsó Jedik eseményeit követően jut el!

A Sólyom röpte multimédiás történetfolyam eseményeinek térképe (StarWars.com)

Bazine ugyanis nem máshol talál rá a jópofa kalózra, mint a Batuu bolygó Fekete Torony településén (Black Spire Outpost). Ez az Ismeretlen Területek és a Vad Űr találkozásánál fekvő bolygó és városkája a színhelye az élményparknak is, ráadásul már a Thrawn: Szövetségesek című regényben is fontos szerepet kapott.

Az új Thrawn-könyv tökéletes szintézise a Legendák- és kánonregényeknek
Mitt’raw’nuruodo újra itt van, hogy Zahn újabb, lebilincselő regényében nem is egy, hanem két, a galaxis sorsát érintő rejtély után nyomozzon. SPOILERES könyvajánlónk a Thrawn: Alliancesről. RÉSZLETEK ITT.

Hondo Ohnaka is okkal tartózkodik itt:  egy komoly hajózási (helyesbítek, csempész-) vállalkozást üzemeltet, Ohnaka Transport Solution néven.  Nagy szerep vár ugyanis Hondóra a Galaxy’s Edge-ben. A kalóz lesz  a park egyik fontos attrakciójának a Millennium Falcon: Smuggler’s Run című, az ILM Experience Lab által fejlesztett kalandnak a házigazdája, ahol a játékosok a legendás hajót irányíthatják. A történet szerint a jó öreg Hondo a játékost és legénységét küldi a Batuuról a Koréliára, mely ekkor az Első Rend uralma alatt áll.

A kiszivárgó információk szerint a játék során három küldetést élhetünk át:

  1. Hondo téged és legénységedet egy versenyre hív a Korélián, a Falconnal.
  2. A csempész elküld titeket az Első Rend koréliai hajógyárába, valószínűleg az Ellenállás sikerei érdekében.
  3. Hondo elküld titeket egy szállítmány megszerzésére, amit egy hatalmas szörny őriz – hasonló, mint a Solo-filmben.

Ezeken a küldetéseken 6 fős csapatok vehetnek részt: pilóta, másodpilóta, tüzérek, mérnökök, ahol mindenkire fontos szerep jut.

A kalandparkhoz karácsonykor érkezett kedvcsináló videóban egy pillanatra ki is szúrhatjuk az öreg kalóz arcát, Matt Martin a Lucasfilm StoryGroup oszlopos tagja  ráadásul azt írta: „2019. Hondo Ohnaka éve”!

Nyitókép: a Pirate’s Price borítójának részlete (StarWars.com).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink