Snoke a Dagobah-n képezte ki Kylo Rent – ezt olvashatjuk szeptemberben

Vihar előtti csend. Vagy épp vihar utáni. Akár ezt a címet is adhattam volna ehavi könyvajánlómnak, ugyanis az augusztusi könyvdömping és a D23 remek híreit követően mintha kicsit pihenne a Lucasfilm és a Del Rey Books. Októbertől azonban nagyobb fokozatra kapcsolnak, mely hajtás meg sem áll decemberig, a Skywalker kora premierjéig, és a filmmel kapcsolatos könyvekig, képregényekig. Nézzük azért, miből élünk!

Kezdhetném azzal, hogy e hónapban könyves téren semmilyen új amerikai megjelenés nem várható, de ez esetben torzítanék a valóságon, ugyanis szeptember 3-án jelent meg a Star Wars: Jedi Academy friss, legendák közé tartozó gyerekkönyvsorozatának – mely Christina Starspeeder kalandjait követi végig – a legújabb kötete Attack of the Furball címmel. Azt hiszem, fölösleges hosszan merengeni ezen az opuson, inkább ugorjunk rögvest a képregényes frontra, ugyanis igazán izgalmas újdonságok leginkább ott várhatók. Gőzerővel dübörög az Age of Resistance sorozat, mely remélhetőleg már valamellyest a IX. epizódot is felvezeti, ugyanis ezúttal négy füzetet is kapunk, melyek közül a hősökkel kapcsolatos számok Reyre, illetve Rose Ticóra, míg a gonoszokkal foglalkozók az igazi nagyágyúakra, a  két Legfőbb Vezérre, Snoke-ra és Kylo Renre  fókuszálnak.

A Snoke füzet, mely egyesen a The Devil’s Apprentice (Az ördög tanítványa) címet viseli, azt a brutális kiképzést mutatja be, amivel a Legfőbb Vezér igyekezett megdolgozni tanítványát. A The Star Wars Show legfrissebb adásában további részleteket is elárultak a füzetből, s a szám néhány lapjába már a hivatalos honlapon is beleolvashatunk. Ebből kiderül, hogy  Snoke a frissen átállt Kylo Rent nem máshová viszi kiképezni, mint a Dagobah-ra,  ahol korábban Yoda faragott jedit Luke Skywalkerből. Luke jelenléte még mindig érződik a bolygón, s kiderül, hogy Snoke is tisztelettel gondol riválisára, és szívesebben tudná magát Skywalkert az oldalán, mint unokaöccsét. De ugye szegény Snoke vízzel főz…

Kylo kiképzésének részeként abba a barlangba, a sötét oldal fókuszpontjába is belép, ahol korábban Luke-ot is megkísértette látomása. Ez esetben azonban Kylo sajnálatára nem Vader alakja jelenik meg, hanem Luke Skywalkeré, hiszen Ben Solónak azzal kell megküzdenie, amit eddig képtelen volt eltemetni magában: a Világos Oldal kísértésével.

A page from Marvel's Age of Resistance - Supreme Leader Snoke #1.

Részlet a The Devils Apprentice képregényből (StarWars.com)

A Kylo Ren füzet ugyancsak ígéretesnek tűnik, mely az boncolgatja, hogy a főhős képes-e túllépni nagyapja árnyékán, vagy akár túlszárnyalja magát Vadert is. A Rey képregény visszarepít minket Az ébredő Erő utolsó képkockáihoz, ugyanis a Han Solo halála utáni és  Luke Skywalker felkeresése előtti pillanatokra fókuszál,  különösképpen Leia és Rey kapcsolatára,  ami az eddig kedvcsinálók alapján a Skywalker korának is fontos momentuma lehet. A Rose Tico képregény szintén a VIII. epizód előtt játszódik, és a Rose és nővére Paige Tico közötti erős testvéri kötelékre fókuszál.

A szeptemberi képregényes felhozatal ugyancsak várt darabja a frissen induló  Star Wars: Jedi Fallen Order: Dark Temple  című minisorozat, mely az új videójáték felvezetésére szolgál. A Matthew Rosenberg által írt, Paolo Villanelli által rajzolt széria egyfajta előzménye a játéknak, annak karaktereinek megismerésére, felvezetésére szolgál. A történet még a Birodalom megszületése előtt játszódik – ennyiben is előzmény tehát –, főhőse pedig a játék során Cal Kestis mentorának számító Cere Junda, aki a történet idején még csupán jedi padawan, mestere, Eno Cordova szárnyai alatt. A jedimestert és padawanját a tanács az Ontotho bolygóra küldi, egy titkozatos, elfeledett templom feltárására, ám ez váratlan veszélyekkel jár…

A Star Wars: Jedi Fallen Order – Dark Temple első füzetének borítója (wookieepedia)

Az újdonság mellett természetesen  a hónapban a Marvel már futó sorozatai is tovább folytatódnak, az említett Age of Resistance négy száma mellett a Star Wars, a Doctor Aphra és a Target Vader is egy-egy új füzettel jelentkezik. Az IDW sorozata a Star War Adventures is folytatódik, ráadásul ezúttal a Phasma és  a múlt héten megjelent Black Spire regények írója, Delilah S. Dawson  szerzi az ehavi füzetet, mely Leia és Amilyn Holdo fiatalkori barátságára fókuszál.

A szeptemberi magyar piac ezúttal pezsgőbbnek tűnik, mint az amerikai. Ebben a hónapban jelenik meg ugyanis magyarul, a Szukits kiadó jóvoltából Claudia Gray újabb kiváló kötete, a Qui-Gon Jinnre és Obi-Wan Kenobira fókuszáló Mester és tanítvány, melyről korábban én is ódákat zengtem.

Újabb kiváló Claudia Gray regény! – Master & Apprentice könyvajánló
Claudia Gray ezúttal is remek regényt írt, amelynek fő érdemei – korábbi műveihez hasonlóan – a karakterei élő és hihető személyisége, motivációinak megértése, valamint a szereplők közötti kapcsolat fejlődésének kidolgozása. A főhősök ezúttal nem egy ifjú, vagy épp tapasztalt Leia Organa, s nem is két fiatal szerelmes, mint Thane és Ciena, hanem egy jedi mester és tanítványa, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi. Spoilereket mellőzve is kijelenthető, hogy a kötet címe tökéletesen kifejezi a tartalmat: a könyv fő mozgatórugója a két karakter közötti kapcsolat, a mester és tanítvány konfliktusoktól és nehézségektől sem mentes kapcsolata, avagy hogyan alakul ki az kölcsönös tisztelet és bizalom a két, eltérő jellemű jedi között, ami már a Baljós árnyakban tetten érhető. RÉSZLETEK ITT.

Emellett két képregénykötetet is kapunk ebben a hónapban, egyrészt Charles Soule zseniális sorozatának, a Darth Vader: A Sith Sötét nagyurának utolsó kötete, mely a Vader erődje címet viseli, s megismerhetjük belőle a Zsivány Egyesben látott rémisztő mustafari erőd születéset, és az általam már többször megénekelt régi eretnek sith-et, Momin nagyurat.  A kötet mellé ajánljuk az ugyancsak a Mustafaron játszódó Vader Immortal VR játék kipróbálását, mely már Budapesten is játszható.

Budapesten is játszható a Vader Immortal – ki is próbáltuk!
Az ILMxLAB lenyűgöző munkát végzett, a látvány lélegzetelállító és hihető volt. Például egy ideig Vader kastélyának külső peremén kellett sétálnom, ahol elém tárult a Mustafar kietlen pokla. De a belső tér is aprólékosan lett megvalósítva, lett légyen szó a birodalmi börtöncelláról, egy hangárról, a hajóm belső teréről vagy éppen Vader kastélyának titokzatos kamráiról. Társaságom is akadt, az említett ZOE3 mellett egy mustafari (méghozzá a faj északi alfajának egy egyede), Vylip Foma indított el menekülőutamon – de persze Vader elől senki sem menekülhet, főként nem a saját kastélyából. RÉSZLETEK ITT.

Szintén szeptemberben jön a Kanan képregény, mely Kanan – pontosabban Caleb Dume – életére fókuszál, mielőtt találkozott volna a Szellem legénységével, egyszóval a Star Wars: Lázadók animációs sorozat előtt játszódik. A képregénysorozatnak, pontosabban annak első kötetének, ehavi hazai megjelentetése már csak azért is remek választás, ugyanis a napokban ünnepelte 5. születésnapján John Jackson Miller Új hajnal című regénye.  Ez az új kánon legelső regénye, mely ugyancsak a Kanan Jarrust, illetve Hera Syndullát helyezi a középpontba. Aki még nem olvasta, érdemes a képregényt követően ezt is pótolni!

Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, meg kell említeni a Kolibri Kiadó gondozásában megjelenő Hogyan ne legyél ewok-eledel, és egyéb tippek a túléléshez című kötetet, melyet főszerkesztőnk, Földi Bence ültetett át ékes magyar anyanyelvünkre. Jó olvasást kívánok, és vigyázzatok az ewokokkal!

Nyitókép forrása: StarWars.com

Legfontosabb posztjaink