Ha többre vágysz, mint ami a Skywalker korából kiderült

A IX. epizód bemutatójával egy időben jelentek meg a magyar könyvesboltokban a kísérőkötetek. Megnéztük mindkettőt.

Sokan nehezményezték, hogy a VII. és VIII. epizódokkal ellentétben ezúttal csak egy felnőtteknek szánt képeskönyv jelent meg, fantasztikus keresztmetszeteket bemutató kötet azonban nem. Pedig mi szóltunk. Tavaly év elején, amikor a Kolibri Gyerekkönyvkiadó 2019-es terveiről számoltunk be, szerepelt már az alábbi mondat: „Ahogy azonban most állnak a tervek, úgy fest, hogy az antológiafilmes gyakorlatot alkalmazza majd a Disney a IX. részt esetében is, azaz hosszabb lesz a képes útmutató, amelyben néhány jármű-keresztmetszet is szerepelhet”.

De lássuk, milyen kötetek érkeztek végül a Skywalker kora mellé!

Gyerekkatonák, gyülekező!

Szándékosan a gyermekeknek szánt Star Wars: Skywalker kora – Galaktikus kalauz c. kötettel kezdtem az ismerkedést, hogy kiderüljön számomra, mennyi mindent tudat meg egy ifjonc, ha csak ezt a könyvet veszi a kezébe. Ugyan a borítón szereplő szöveg kissé riasztó („Csatlakozz az Első Rend elleni harchoz!”),

maga a könyv remek kísérője lehet egy 10–14 éves gyermeknek, ha többre kíváncsi, mint amit a filmben látott.

A Matt Jones által írt könyv teljesen más struktúrát követ, mint nagytestvére, elsőként az Ellenállás harcosait ismerteti, majd áttér az Első Rendre, Kylóra és a Ren Lovagjaira, végül a sithekre is.  Színes képeivel, nagy méretű betűkkel szedett, de rövid szövegeivel tökéletesen alkalmas arra, hogy a Skywalker kora célközönsége elmerüljön az ismeretekben.  Ugyanakkor természetesen nem annyira részletgazdag a Galaktikus kalauz, mint a felnőtteknek szánt kötet. A könyv végén található kis ágrajz, amelynek révén a gyermekek eldönthetik, a film melyik bolygójára látogassanak el, szintén remek és korábban már jól bevált ötlet.

Külön erénye a könyvnek, hogy ugyanaz a Habony Gábor fordította, aki a Képes útmutatót is, így nincsenek eltérések (legalábbis én nem találtam) az elnevezésekben, kifejezésekben. Mindenképpen ajánlott, ha 10–14 éves rokonunk érdeklődik a Skywalker kora érdekességei iránt.

Matt Jones: Star Wars: Skywalker kora – Galaktikus kalauz. Kolibri, 2019. 3299 Ft.

De hová tűnt Sheev Palpatine?

Mindig is sokat tett hozzá az aktuális filmekhez az azt kísérő képes enciklopédia, de talán még sosem annyit, mint a Star Wars: Skywalker kora – Képes útmutató. Hogy ez a film hibája vagy a könyv erénye inkább, azt most nem tisztem eldönteni, azt azonban mindenképpen le kell szögezni, hogy

ha jobban szeretnénk érteni, mi miért és hogyan történt a Skywalker saga záróepizódjában, érdemes beszerezni a Képes útmutatót.

A masszív, kétszáz oldalas könyv nemcsak e filmhez, hanem az egész trilógiához sokat tesz hozzá, első harminc oldala ugyanis a korábbi két epizód cselekményéhez kapcsolódik. Felsorolni is nehéz, mennyi minden derül ki ebből a könyvből, de aki figyelmesen olvasott az elmúlt hetekben, sok érdekességgel találkozhatott már.

Mi a Ziro.hu-nál a kötet által kanonizált információkat vesszük majd sorba a következő 1–2 hétben.

A keresztmetszetek rajongói ugyan kicsit szomorúak lehetnek, hogy külön kötettel nem ékesíthetik tovább a gyűjteményüket, de a Képes útmutató összesen öt jármű szerkezetébe enged bővebb bepillantást. Igaz, ezek közül négy a pasaanai eseményekhez kötődik.

Ilyen időbeosztással készülnek a Star Wars kézikönyvek
Pablo Hidalgo a Twitteren mesélte el, milyen határidőkkel készítette el a Képes útmutatót a Solo: Egy Star Wars-történethez. RÉSZLETEK ITT.

Sokkal nagyobb szomorúság, hogy bár olyan kevésbé fontos karaktereknek, mint az anzellai fajba tartozó Babu „Hey-HEEEY” Frik, két oldal is jutott a Képes útmutatóban,  a Skywalker saga főgonosza, Sheev Palpatine csak elvétve szerepel a kötetben.  Csak tippelni lehet ennek okára, az azonban nem tűnik jó érvnek, hogy nem akarták elspoilerezni Palpatine visszatérését, hiszen arra a tavaly április Celebration óta azért lehetett számítani.

Emperor Palpatine – Roll It Again

The one and only Emperor Palpatine (Ian McDiarmid) tells the people upstairs to “Roll it again”

A megannyi in-universe információ mellett egy, a filmkészítés folyamatába bepillantást engedő zárófejezet is bekerült a kötetbe. Ugyan a jövőben megjelenik majd a The Art of The Rise of Skywalker c. művészeti album a tengerentúlon, Az ébredő Erő esetében olvashattunk utoljára magyarul e sorozatba tartozó könyvet. Ám  a Képes útmutató révén mégis betekinthetnek a kulisszák mögé a magyar rajongók is,  a karaktertervezéstől a lények és droidok megalkotásán át a járművek kiötléséig sok minden kiderül ezen oldalakról.

Akármit gondol is az ember a Skywalker koráról, vagy a Képes útmutató borsos áráról, ez egyértelműen olyan kötet lett, amelyiknek ott a helye a rajongók polcain.

Pablo Hidalgo: Star Wars: Skywalker kora – Képes útmutató. Kolibri, 2019. 6999 Ft.

Nyitókép: Star Wars: Skywalker kora – Galaktikus kalauz és Képes útmutató (Földi Bence / Ziro.hu)

Legfontosabb posztjaink