Egy nehéz nap Canto Bight-i éjszakája

A legfontosabb, amit el lehet mondani a Canto Bight c. kötetről, hogy – és bocsánat a nagybetűk miatt, de – MOCSOK JÓ! Nagyon szórakoztató 360 oldalról van szó, megéri minden fillérét.

Az utolsó Jedik mellé készült novella-gyűjtemény, a Canto Bight négy történetet tartalmaz. Négy író (Saladin Ahmed, Rae Carson, Mira Grant, John Jackson Miller) írta ezeket, mindegyik Az utolsó Jedikben megismert Cantonica bolygón, és azon belül is Canto Bight városában játszódik. Még azoknak is merem ajánlani, akik nem feltétlen rajongtak ezért a helyszínért, mert lehet, hogy ezek után másképpen tekint majd rá. (Egyébként ez volt az a helyszín, ahol Az utolsó Jedik magyarja, Nemes Zoé felbukkant a filmben – a szerk.)

Külön tetszik, hogy  az egésznek sajátos atmoszférája van,  és habár a történetek nem váltják meg a világot, mégis rendkívül szórakoztatóak és fordulatosak, mindegyik befejezése mosolyt csalt az arcomra. Az még inkább tetszett, hogy a történetek egymásra is utaltak itt-ott.  Itt nincs Ellenállás, se Első Rend, se háború.  Ugyan megemlítik mindezeket, de nem hangsúlyosak, aminek indoklását is megkapjuk, ráadásul nem is igazán hiányoznak a sztorikból.

A történetek többségében egy (vagy több) „ártatlan” karaktert helyeznek a középpontba, akiknek meggyűlik a bajuk a város alvilágával, vagy belekeverednek a nagyok mocskos hatalmi harcába.

Pár mondat – spoilermentesen! – az egyes novellákról:

Saladin Ahmed, Rae Carson, Mira Grant, John Jackson Miller: Star Wars: Canto Bight. Szukits Könykiadó, 2018. 320 oldal, 3790 ft

Saladin Ahmed: Játékszabályok

A történet főhőse Kedpin Shoklop egy wermal páracsapda-eladó, aki megnyert magának egy utazást a Canto Bightra. A rendkívül naiv kereskedő a saját bőrén tapasztalja meg, hogy  a csillogó álmok városa bizony a felszín alatt nagyon is romlott,  és ha nem elég elővigyázatos, akkor hamar áldozatává válik. Bele is keveredik egy sötét ügybe saját akaratán kívül, ami majdnem az életébe kerül, ám végül barátságot köt azzal a törvényen kívülivel, aki eredetileg a hóhéra lett volna.

Mira Grant: Álombor

Ebben a novellában egy Derla Pidys nevű, állítólag galaxisszerte ismert borkereskedővel ismerkedhetünk meg, aki egy különleges bor beszerzése érdekében érkezik a városba. Ám az üzletet nem üti nyélbe könnyen, hiszen másnak is fáj a foga a különleges italra, olyasvalakinek, aki bármire képes, hogy megszerezze.  Talán a négy mű közül ez a legfordulatosabb,  és a végkifejletig öröm volt végig pörgetni.

Rae Carson: Ne szólj szám, nem fáj fejem

Itt egy Lexo Sodger nevű dor namethiai masszőr őrült napját nézhetjük végig, amelynek során Canto Bight egyik fejesének, a Nagy Sturg Gannának az aljas játékba keveredik. Ganna elraboltatja Lexo Sodger nevelt lányát (akit utóbbi a sajátjaként szeret, úgy is, hogy nem egy fajba tartoznak). Ganna terve, hogy a lánnyal zsarolja meg Sodgert annak érdekében, hogy utóbbi neki dolgozzon, és segítse mocskos jövőbeli tervét. Ám a gengszter azzal nem számol, hogy nem egy hétköznapi masszőrrel van dolga, akit könnyű csapdába csalni. Lexo mindent megtesz, hogy visszaszerezze a lányát, és ezért  képes múltbéli sötét énjét is bevetni… 

John Jackson Miller: Utazás

A könyv utolsó történetében egy Kaljach Sonmit nevű heptooini szerencsejátékost ismerhetünk meg, aki tudtán kívül hatalmas tartozásra tesz szert, amikor kirúgják a kaszinóból. Tudatják vele, hogy másnap reggelig kell rendeznie a számlát, mert nem akárkinek tartozik, és ha nem fizet, az az életébe kerülhet. Balszerencséje ellenére a szerencsejáték a szenvedélye (korábban a munkája is ez volt), és mivel ez az utolsó mentsvára is, beleveti magát az éjszakába. Szövetséget köt három fura figurával, akik hírhedten jó játékosok, és együtt próbálják összenyerni a pénzt. Persze itt sem zajlik le az éjszaka zökkenőmentesen.  Csúfos bukások, óriási nyeremények, és izgalmas játékok  tanúi lehetünk, miközben az idő telik, és a tét egyre nagyobb.

A kötet remek lett, mindenképpen ajánlott olvasmány!

Ziro.hu

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY! Zene: John Pumper: Star Wars: The Last Jedi – “Canto Bight” [Piano Tutorial] (Synthesia) – https://youtu.be/oOvjSseyTbc Linkek: – Spoilermentes kritikám Az utolsó Jedikről…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink