[EBSZ] Koréliai hajsza: nekünk nagyon tetszett!

Rae Carson Koréliai hajsza című regénye (eredeti címén Most Wanted) a közelmúltban jelent meg a Szukits Kiadó gondozásában. A kötet a Solo: Egy Star Wars-történet mozifilm háttereként szolgál, az Egyesült Államokban a filmmel egyidőben látott napvilágot. Úgy is mondhatjuk, hogy a könyv a Solo multimédiás projekt része, ahogy egyebek között A végső dobás című regény is. Elolvastuk, véleményeztük!

Rae Carsonra érdemes lesz oda figyelni, mert megvan az esélye arra, hogy olyan Star Wars-írók mellett emlegessük, mint Claudia Gray vagy Timothy Zahn. Eddig Star Wars téren csak novellákat kaptunk tőle, de itt az első teljes regénye ehhez a világhoz: a Koréliai hajsza (Most Wanted). Meg tudom érteni azokat, akiket ez a történet elsőre nem vonz. És tény, hogy akadnak sokkal érdekesebb sztorik is az univerzumban, de egy ilyen hátrányos helyzetből is előnyöset tudott kovácsolni az írónő.

A végső dobás: első blikkre felemás, de fontos regény
Új sorozatot indítottunk, amelynek címe: Egy bizonyos szemszögből [EBSZ]. Fogadjátok szeretettel az első cikkünket, amelyben a Hanról és Landóról szóló regényről alkotunk véleményt. RÉSZLETEK ITT.

A Koréliai hajsza nem bővíti az univerzumot, nem járjuk keresztbe-kasul a galaxist, mint a többi Star Wars történetben. Ennek ellenére is maximálisan működik, és egy igényes kalandregényt kap az olvasó. A könyv nagyon olvastatja magát. Többször azon kaptam magam, hogy nem tudom letenni, és már a következő fejezetet falom. A karakterek is remekül vannak kezelve, és maximálisan jól működnek együtt. És habár ismerjük a későbbi eseményeket a Solo-filmből, mégis képes elérni azt, hogy izguljak értük pedig tudjuk, hogy úgyis megússzák. Ami miatt jelentős lehet a regény az Han és Qi’ra kapcsolata és annak kezdete. Magáról Qi’ra karakteréről is többet megtudunk és sokkal teljesebb képet kapunk.  A film karakterek terén tapasztalt hiányosságait e regény remekül kijavítja. 

(Bede Attila)

pixelrey: Qi’ra…you and I will be working much more closely from… on Make a GIF

Browse MakeaGif’s great section of animated GIFs, or make your very own. Upload, customize and create the best GIFs with our free GIF animator! See it. GIF it. Share it.


A könyv kitűzött céljának tökéletesen megfelel, remekül megismerteti velünk a fiatal Han Solo, valamint Qi’ra gondolkodását, személyiségét. A kettejük gondolkodásmódja közötti különbség talán kissé sablonosan egyszerű, de az ellentétük épp ezért hatásos: Han Solo meggondolatlan, mindig a megérzéseire hallgat, úton-útfélen barátokra tesz szert; ezzel szemben Qi’ra igazi stratéga, mindent megtervez, féltve őrzi titkait és magányos. Valószínűleg emiatt az elemi ellentét miatt működik párosuk kiválóan, és hatnak személyiségeik egymásra.

A film kapcsán felvethető, hogy az ifjú Solo, amikor Qi’ráról van szó, akkor naiv hősszerelmesként viselkedik, a könyvben azonban visszaköszön az a jól ismert hansolós pajkos élcelődés, amit a klasszikus trilógiában Leiához fűződő románcát is végigkíséri. És ha már Solo: a könyvnek hála belepillanthattunk Han Solo személyiségének mélyébe, még jobban megismerve a karaktert! Természetesen Han személyiségének kvintesszenciája nem más mint Csubakka. Bár Csubi nem szerepel a könyvben (igaz, egy epizódszereplő vukit azért kapunk legalább), de megismerjük Solo azon oldalát, ami Csubihoz fűződő barátságát, vagy épp a Kashyyyk felszabadítására tett elkeseredett kísérletét is jobban megvilágítja.

Han Solo ugyanis egy igazán jószívű gazfickó.

Figyel más lényekre, számára egy idegen, vagy egy droid is értékes személyiség, és nem hagyja cserben barátait. Ez az a Han Solo, aki a Halálcsillaghoz is visszarepül később, hogy Luke Skywalker segítségére legyen!

Han Solo GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Han és Qi’ra párosa mellé azonban egy harmadik szereplő is társul, a rodiai Tsuulo, aki – főszereplő lévén – igazán rákerülhetett volna a kötet borítójára is… Tsuulo egyfelől egy hűséges barát és kiváló mérnök (ismerős, Csubi?), másrészről rajta keresztül belepillanthatunk abba is, hogy az átlagemberek  átlagrodiaiak hogyan gondolkodnak az Erőről – évekkel a Jedi rend bukása után.  A trió három különféle hozzáállást is jelképez: Han a szerencse és az ösztön; Qi’ra a tervezés; Tsuulo pedig a hit. (Éppen ezért a könyvből az is más megvilágításba kerül, hogy az idősebb Han miért is tartja humbugnak az Erőt).

7-8 Star Wars-regénnyel és 10-12 képregénnyel készül a Szukits 2019-re
Átlagosan minden hónapra jut majd egy gyűjteményes képregénykötet a Szukits Kiadó jóvoltából a 2019-es esztendőben. Érdemes félretenni, mert remek címekkel készül a szegedi könyvkiadó. RÉSZLETEK ITT.

A könyv nagyon gyorsan végigolvasható, akciódús, mozgalmas, dinamikus.  Hatalmas dicséret a Szukits Kiadónak a címválasztásért, a magyar cím még jobban kifejezi a regény tartalmát, mint az eredeti.  Valóban egy óriási hajszáról van szó, végig a Korélián, sőt kicsit azon is túl! A könyv ráadásul a galaktikus alvilág egy újabb szeletét is megvilágítja, a filmben látott Fehér Férgek mellett igazi nagypályások is megjelennek, mint a kánon egyik leggyakrabban visszatérő szervezete, a Droid Gotra, illetve egy új, helyi kalózcsapat, a Kaldana szindikátus. A könyvből kiderül, hogy ezt az alvilágot mennyire szétszabdalja az egymással szembeni rivalizálás és gyűlölet, amivel szemben Han, Qi’ra és Tsuulo csak együtt tudja eredményesen felvenni a kesztyűt.

(Kádas István)


Az [EBSZ] összes részét ide kattintva lehet megtalálni. Kommentben véleményt is mondhatsz a sorozatról vagy a taglalt alkotásról akár itt, akár a Facebook-oldalunkon.

Nyitókép: Részlet Rae Carson: Koréliai hajsza c. regényének borítójából (Kobo.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink