Dooku az új Potter! – Dooku: Jedi Lost hangoskönyv-ajánló

Dooku gróf (StarWars.com)

Egy Harry Potter történet a Jedi Nagytemplomban, amelyben Harryből lesz Voldemort. Ehhez tudnám hasonlítani Cavan Scott új, nagyszerű hangoskönyvét, a Dooku: Jedi Lost című produkciót. Egy egész Dooku-életutat kapunk, megismerhetjük a családját, a barátait, a gyerekkorát jedi-tanoncként, az életét padawanként, lovagként és mesterként, de emellett az is kiderül, hogyan is került egyre közelebb a Sötét Oldalhoz. Enyhébb spoilereket tartalmazó könyvajánlónk következik!

A kánont korábban okkal és jogosan kritizálták azzal, hogy túlzottan a klasszikus trilógia korszakára fókuszál, s alig kapunk olyan tartalmakat, amelyek az előzményfilmek idejében játszódnak, sőt, a Baljós árnyak előtti idők az apró információmorzsák ellenére is fekete foltot jelentenek. Nos – feltehetően az említett film bemutatásának 20. évfordulója kapcsán –, a 2019-es év képregényei és könyvei igyekeznek eleget tenni a kánon ezen adósságának, méghozzá kiváló művekkel! Nemrég írtam a szintén áprilisban megjelent, Claudia Gray által írt Master & Apprentice kötetről is, amely szintén az I. epizód előtt játszódik, s története jól összefügg a Dooku hangoskönyvvel, mindkettő remek „olvasmány”.

Újabb kiváló Claudia Gray regény! – Master & Apprentice könyvajánló
Claudia Gray ezúttal is remek regényt írt, amelynek fő érdemei – korábbi műveihez hasonlóan – a karakterei élő és hihető személyisége, motivációinak megértése, valamint a szereplők közötti kapcsolat fejlődésének kidolgozása. A főhősök ezúttal nem egy ifjú, vagy épp tapasztalt Leia Organa, s nem is két fiatal szerelmes, mint Thane és Ciena, hanem egy jedi mester és tanítványa, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi. Spoilereket mellőzve is kijelenthető, hogy a kötet címe tökéletesen kifejezi a tartalmat: a könyv fő mozgatórugója a két karakter közötti kapcsolat, a mester és tanítvány konfliktusoktól és nehézségektől sem mentes kapcsolata, avagy hogyan alakul ki az kölcsönös tisztelet és bizalom a két, eltérő jellemű jedi között, ami már a Baljós árnyakban tetten érhető. RÉSZLETEK ITT.

Rátérve a Dooku: Jedi Lost című munkára, mindenek előtt leszögezendő, hogy a „hangoskönyv” műfajbesorolás nem fedi teljesen a valóságot. Nem egy narrátor olvassa fel ugyanis a megírt kötetet, hanem egy csapat színész adja elő,  úgy, mint a régi rádiójátékokat . Cavan Scott műve inkább azokhoz hasonlít, többnyire a párbeszédeken van a hangsúly. Nincs is narrátor, ezt a szerepet ugyanis a visszaemlékezések töltik be, egyrészt Dooku naplója, másrészt a húgának, Jenzának küldött holoüzenetei. Igen, egyebek között az is kiderül a műből, hogy  Dookunak van egy húga, aki fontos mozgatórugója az egész rádiójátéknak.  A történet kiindulópontja ugyanis a Rattatakról nemrégiben megmentett Asajj Ventress küldetése: az a feladata, hogy találja meg új mestere elrabolt testvérét. Ehhez – illetve az új mesterének megismeréséhez – Ventress igyekszik mindent kideríteni Dookuról, jobban megismerni Serenno urának titokzatos életét. Emellett azonban maga Ventress is fontos utat jár be a történetben, állandóan végigkíséri lelkiismerete, aki korábbi jedi mestere, Ky Narec alakjában kísérti.

A fény és az árnyék csatája: Asajj Ventress
Ventresst ötéves korára már két olyan trauma érte, amibe egy felnőtt is beleroppanna, nemhogy egy kisgyerek. Narec mester azonban magához vette, és mindent megtett, hogy padawanja elinduljon a lelki gyógyulás útján – úgy tűnt végre a sok szenvedés után jó irányt vesz a gyermek Asajj élete. A mester 10 éven át képezte a lányt a Rattatakon, amikor egy újabb trauma ismét sarkaiból fordítja ki az ifjú Asajj világát – a mestere halálával ismét család nélkül marad, és elveszít minden állandóságot, biztonságot az életében. Lehetséges, ha a korábbi megrázkódtatások nem lettek volna, akkor a padawan tovább folytatja tanulmányait egy másik jedi mester alatt, így azonban az ifjonc megtört lelkét a bosszú vezérelte és gyorsan átsodródott a sötét oldalra. Vagyis inkább született éjnővérként visszasodródott: egymás után végezte ki a 12 hadurat – mindegyik halála után egy-egy csíkot tetováltatott a fejére – majd immáron konkurensek nélkül elfoglalta a trónt. Tovább képezte magát, és közben szépen lassan egyre mélyebbre merült a sötétségbe. A Rattatakon találkozott Dooku gróffal is, akit lenyűgözött a lány harci tudása – amit megcsillantott neki az arénában – és bár könnyedén legyőzte párbajban a lányt, mégis tanítványává fogadta. RÉSZLETEK ITT.

A kötet hallgatója tehát Ventresszel együtt fedezi fel az igazi főhős, Dooku Serenno múltját. A történet ezen része Dooku tizenéves korának elején kezdődik, tehát  jó 90 évvel a Baljós árnyak előtt járunk,  ami óriási teret enged Cavan Scottnak ahhoz, hogy új képét mutassa meg a jól ismert Jedi Rendnek, a virágzás/hanyatlás korát, s új karakterekkel, mesterekkel töltse fel ezt a világot. Persze ismerős arcok is akadnak a legöregebb jedik között: természetesen már ekkor is az örökzöld örökifjú örök Yoda mester áll a Jedi Tanács élén, de már Dooku nevelésében is részt vett A klónok háborújában szereplő öreg cosiai jedimester, Tera Sinube is.

Tera Sinube (StarWars.com)

A régi kor jedi mesterei sem csupán felsejlő nevek, Dooku tanoncévei során megismerhetjük például Yula Braylen vagy Lene Kostana mestereket is, akik kiforrott személyiséget kaptak.

Dooku tanoncévei emellett arra is remek lehetőséget adtak, hogy alapos ismereteket kapjunk az ifjoncok neveléséről és életéről. Ez azért különösen fontos, mert a kánonban erről nem nagyon voltak információink.

Talán ezek a korai fejezetek a legjobb részei a történetnek,  olyan, mintha egy Harry Potter regényt olvasnánk hallgatnánk,  csak éppen a Roxfort helyett a coruscanti templom a helyszín. Harry meg Ron helyett pedig Dooku és jóbarátja, Sifo-Dyas (aki később megrendeli a klónhadsereget – a szerk.) a két bajkeverő, Hermione viszont nincs a sztoriban. Kifejezetten a Potter-könyvek hangulatát idézi például az a jelenetsor, amikor Dooku és Sifo-Dyas egy régi padawan naplója alapján felfedezik a Jedi Könyvtár titkos és tiltott részlegét, a Sötét Oldal ereklyéit tartalmazó Bogan Gyűjteményt.

Dooku ifjoncéve során a Jedi Rend problémáit és belső válságjeleit is megismerhetjük.

 Yodán és a Jedi Tanácson is érződik az a fajta hübrisz, amivel Luke Skywalker vádolta a rendet Az utolsó Jedikben.  Yoda és a mesterek többsége például nem hajlandó komolyan venni azt a lehetőséget, hogy a sithek egyszer visszatérhetnek. Pedig felhívja erre a Tanács figyelmét – amolyan női Remus Lupinként vagy Rémszem Mordonként – Lene Kostana, Sifo-Dyas mestere. A sith ereklyékre vadászó Kostana különösen izgalmas alakja a korai idők jedi rendjének. Dookut bár Yoda választja padawanjának, Kostana mester igazi mentorává és barátjává válik, segítve nem csak Sifo-Dyas, hanem Dooku taníttatását is. Dooku természetesen maga is jedi lovaggá, majd mesterré lép elő; a hangoskönyvben mindkét padawanja, a Master & Apprentice-ben megismert Rael Averross, valamint Qui-Gon Jinn is szerepet kap. Dooku mentalitását, illetve Erő-képességeit is megismerhetjük:  az elmaradhatatlan Erő-villámok  mellett például kiderül, hogy legalább olyan jól elsajátította az állatokhoz való kötődést, mint Ezra Bridger a Lázadókban.

Dooku kapcsolatrendszerét azonban már a történet elején is meghatározza egy másik kapcsolat, a családja. Bár a Jedi Rend tiltja az efféle kötődést, Dooku mégis még ifjoncként megismerkedik családjával, s szoros köteléket alakít ki húgával, a már említett Jenza úrnővel. A család többi tagja azonban már nem ennyire nyitott a régi-új rokonra: apja, Gora gróf torzszülötteknek tartja a jediket, és maga kérte, hogy vigyék el tőle a fiát. Dooku bátyja, Ramil sem túl szívélyes a fiúval, édesanyja Anya grófné hozzáállását kevésbé ismerjük, de őt már csak magyar eredetű neve miatt is meg kell említenünk.

Ismét felbukkant egy magyar szó a messzi-messzi galaxisban!
Nekem gyanús volt, hogy ez nem lehet véletlen, hanem beszélő névről lehet szó, ezért a Twitteren megkerestem a szerzőt, hogy tudott-e arról, mit jelent a szó a magyar nyelvben, illetve szándékos volt-e a névadás. „Teljesen szándékos volt” – válaszolta kisvártatva Cavan Scott, azaz direkt került be egy magyar szó a Star Wars kánonába! RÉSZLETEK ITT.

A történetről nem szeretnék sok spoilert elkotyogni, de gondolom már ebből is kiderül, hogy Dooku történetében jelentős mozgatórugó a családjához, valamint a családja által uralt Serenno bolygóhoz fűződő felemás viszonya, ami végső soron a Sötét Oldalra állását is segíti. És ha már Sötét Oldal: Cavan Scott rengeteg easter egget, cameot és elcsepegtetett izgalmas információt sorakoztat fel művében:

epizódszerepet kap például a könyvben az ifjú Sheev Palpatine naboo-i szenátor vagy épp a Kereskedelmi Szövetség;

fontos szerep jut az animációs sorozatokból megismert, bagolyszerű convornak; többet megtudunk a Húsz Elveszett Jedi mesterről, de a Cavan Scott által írt Star Wars Adventures Free Comic Book Day 2019 c. képregényben említett Hakotei Jósai nevű Sötét Oldal használókat is megismerhetjük.

Új sithek és a Húsz Elveszett Jedimester
A koncepció már A klónok támadása film esetében felmerült, a film egyik kivágott jelenete a „Lost Twenty”, azaz „A Húsz Elveszett” címet viseli. A jelenetben Obi-Wan Kenobi és Jocasta Nu jedi levéltáros a Jedi Könyvtár egy termében állnak, melyben különböző fejszobrok találhatók, közöttük Dooku grófé is. A bronzszobrok azt a húsz elveszett jedi mestert ábrázolják, akik a Jedi Rend több évezredes története során valaha elhagyták a rendet, különböző okokból – önként és békében. A huszadik ilyen mester volt Dooku gróf, aki – mint azt jól tudjuk – Darth Tyranus néven később sith nagyúr lett. RÉSZLETEK ITT.

Cavan Scott hatórásnál kicsit hosszabb rádiójátéka tehát egy halom érdekességet és új információt hoz nemcsak Dooku grófról, hanem a jediképzésről, a Jedi Rend tagjainak szabályszegéséről, vagy éppen a Köztársaság békeidőben tapasztalható problémáiról is. A hangoskönyv igazán szórakoztató: a történet izgalmas és érdekes, míg a színészek játéka és a hozzá tartozó hangeffektek is mindent megtesznek azért, hogy szemünket lecsukva képzeletben a messzi-messzi galaxisba utazzunk. Igaz szereplőinek a hangjait néhol nehéz megkülönböztetni (esetleg furcsán is hat például az ifjú Qui-Gon rekedt északír akcentusa), de ettől eltekintve követhető a történet, még angol nyelvtanuláshoz is használható!

Nyitókép: Dooku gróf (StarWars.com)

Exit mobile version