Csillagvadászok nyomában 1. – Az „Ábécé osztag”

Az amerikai könyvesboltok polcain június 11-én jelenik meg Alexander Freed új regénye, az Alphabet Squadron.  Az érkező kötethez remek marketingkampányt generált a Del Rey kiadó azzal, hogy a könyv főhőseinek kilétét fokozatosan fedte fel. Számomra a Star Wars kvintesszenciáját jelentik a vadászgépek és pilóták, úgyhogy gyermeki lelkülettel várom az új kötetet. A várakozást csillapítandó, fogadjátok új, három részesre tervezett minisorozatomat, amelyben először az érkező regényt és karaktereit mutatom be, majd nosztalgiázom a nagysikerű Zsiványkommandó történeteken, végül pedig a kánon vadászgép osztagait mutatom majd be.

Nézzük tehát elsőként az Alphabet Squadron című regényt. Pontosabban regényeket, ugyanis Alexander Freed rögtön egy  trilógiát  ígér nekünk! A szerzőről röviden annyit, hogy

azon kevés író közé tartozik, aki a franchise címének a második elemét a „War”-t is képes kiválóan bemutatni, igazán jó érzéke van a háborús történetekhez.

Freed már a Legendák közé tartozó The Old Republic játékon is dolgozott, annak a leginkább dicsért történetfolyama, a birodalmi ügynök történetszál fűződik a nevéhez, s emellett képregénysorozatot is írt a Régi Köztársaság koráról. A kánonban első regénye szintén egy játékhoz, a Battlefront I.-hez kapcsolódott, annak azonban nem volt történetmódja, így Freed szabad kezet kapott, hogy olyan háborús sztorit faragjon, amilyet csak szeretne. Véleményem szerint kiváló könyv született! Talán nem véletlen, hogy a Lucasfilm szintén Freedre bízta ezek után, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet regényadaptációját.  A Bizonyos szemszögből című novelláskötetben Tartalékterv címen írt egy izgalmas Mon Mothma-történetet, míg a hamarosan érkező Alphabet Squadron trilógiával visszatér a frontvonal sűrűjébe!

Na de mit is tudunk magáról a történetről? A cselekmény az Endor holdjánál vívott sorsfordító ütközet után játszódik,  amikor Yrica Quell hadnagyból és négy pilótatársából az Új Köztárság megalapítja az Alphabet osztagot, azzal a céllal, hogy vadásszanak le egy veszélyes, elit birodalmi TIE-vadász egységet, mely a Shadow Wing (Árnyékszárny) névre hallgat. A címszereplő vadászgép-kötelék neve ugyancsak beszédes, magyar tükörfordítása Ábécé osztag lenne. A mindenképpen és minden nyelven furán ható név magyarázata abban rejlik, hogy  az ötfős osztag öt különböző „betűs” vadászgépből áll,  történetesen egy-egy A-szárnyúból, B-szárnyúból, C-szárnyúból U-szárnyúból, X-szárnyúból és Y-szárnyúból. A cím megjelenésekor többen kritizálták, hogy miért nem aurebesh, a messzi-messzi galaxis ábécéje lett az osztag névadója: nos azért, mert a vadászgépek nevét is anno a mi ábécénkből vették Lucasék.

A történet szereplőiről is  egyre többet megtudtunk, már az elején fény derült arra például, hogy a csapat nem mástól kapja a megbízását, mint a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban megismert  Hera Syndulla tábornoktól. 

Star Wars Hera Syndulla GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars Edit GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Bár Syndulla tábornok ezúttal nem ül pilótafülkébe, meghatározó szerepe van az Alphabet osztag létrehozásában és formálásában. A kiadó szintén közzétette a kötet hátszövegét, vagy legalábbis annak egy részét, mely a saját fordításomban a következő:

– Mennyire ismered az osztagod? – kérdezte Syndulla tábornok

Elég jól, akarta válaszolni Quell, de tudta, hogy ez nem az a válasz, amit a tábornok hallani szeretne.

– Olvastam a kartonjaikat. Beszéltem Adan droidjával és meghallgattam a véleményét. Részt vettem…

– Jól van, te nem az „együtt eszek a pilótákkal” típusú parancsnok vagy, hadd kérdezzem meg így: tudod, hogy az osztagod harcolni fog, de vajon fog harcolni Érted?

Quell nem mondott semmit.

– Tudják, hogy Te fogsz harcolni értük?

A Del Rey egy-egy további mondatot is kiposztolt a könyvből, mint például: „Ők nem voltak hősök, de úgy ünnepeltek, mintha azok lennének” vagy mondjuk „[Yrica Quell] tudta, hogy a büszkesége fogja a vesztét okozni, de ez volt minden, amit ajánlhatott”.  A héten pedig megismerhettük a különleges osztag pilótáit, nézzük hát!

Yrica Quell hadnagy (X-szárnyú)

A kötet címlapján az osztag parancsnoka, Yrica Quell hadnagy kapott helyett. Yrica Quell X-szárnyúja pilótafülkéjéből vezeti az Alphabet osztagot, korábban a 204. számú Birodalmi Vadászraj elit TIE-pilótája volt, ám dezertált. A kiadó leírása szerint Quell, aki igyekszik túlszárnyalni múltja kísérteteit, egy birodalmi hatékonyságával és képességeivel rendelkezik. Senki sem ismeri az Alphabet osztag prédáját úgy mint ő, aki korábban együtt repült az újdonsült ellenséggel. Az acélos tekintete mögött a megváltás vágya bújik meg, és a leghalálosabb küzdelem, amivel szembe kell néznie, a saját bensőjében zajlik.


Kairos (U-szárnyú)

Az U-szárnyút egy titokzatos különc, Kairos vezeti. Kairos távoli, és megismerhetetlen, mint az űr, amiben repül. Ahogy a köpenye eltakarja a nő testét, és szörnyű álarca az arcát, úgy némasága is elrejti múltját. Az összes pilótatársa megérti az Új Köztársaság iránti lojalitását, és az ijesztő erőszakot, amit a nevében hordoz. (A neve egyébként jó eséllyel utalás Ikaroszra, a görög mitológia egyik alakjára, vagy a szintén görög kairosz (alkalmas idő, különleges idő) szóhoz van köze – a szerk.)


Wyl Lark (A-szárnyú)

Amíg Yrica Quell az Alphabet osztag esze, addig Wyl Lark a szíve. Wyl fiatalkorát a békés, távoli szülőföldje repülő lényeinek a hátán töltette, ami  szinte természetfeletti képességet adott a srácnak a repülésre,  valamint sosem múló kedvességet és empátiát. De a háború bizonytalan környezet még egy olyan kedves lélek számára is, amilyen az övé.


Nath Tensent (Y-szárnyú)

Aki a „rosszfiút” vagy a „csibészt” hiányolta a csapatból, az megnyugodhat, ugyanis itt van nekünk Nath Tensent karaktere. A laza viselkedése alapján úgy tűnhet, hogy egy kikötői fajankó, de ne tévesszen meg: Nath Tensent egy igazi túlélő. Túlélte az egységét, túlélte a Birodalmat, és most, hogy Quell hadnagy visszahúzta a háborúba, elhatározta, hogy túléli őt is! Nath volt különben a korábbi egységének az egyetlen túlélője. És vajon kik pusztították el a korábbi osztagát? Nem más, mint a Shadow Wing pilótái – így a bosszúvágy is erős lehet Tensentben.


Chass na Chadic (B-szárnyú)

A csapat ötödik tagja, a B-szárnyú pilótája egy Theelin nő (lilás bőrű, fejszarvakkal rendelkező emberszerű faj, közéjük tartozik például A klónok háborújában felbukkant Latts Razzi fejvadász, vagy a Lázadókban szereplő Gooti Terez  – szerk.), Chass na Chadic. Ha nem lenne szerencséje és ilyen képességei, Chass már rég megtalálta volna azt a mártír sorsot, amit a galaxis csatamezőin üldöz. Ehelyett végignézte, ahogy a hősei eltűnnek egymás után a szabadság nevében, őt hátrahagyva. Most, ahogy az Új Köztársaság felemelkedik és a hullámok fordulnak, Chass sodródik az árral. Az Alphabet osztag harca a Shadow Winggel lehet az esély, hogy új célt találjon az életében, ha meggyőződik arról, hogy ne a halált keresse. Chass egyik kedvenc elesett hőse különben Jyn Erso, illetve nagyon szeret zenét hallgatni és énekelni a pilótafülkéjében a csata alatt.


Shadow Wing

Tekintsünk egy pillanatra az ellenségre is, a Shadow Wing nevű elit TIE-osztagra. Az ő történetüket jobban megismerhetjük az Alphabet Squadron spinoff képregény minisorozatából, mely nemes egyszerűséggel a TIE Fighter címet viseli. A sorozat írója az a Jody Houser akinek például a Thrawn képregényadaptációját, vagy az Age of Republic sorozatot is köszönhetjük. A sorozatból az első két füzet jelent meg eddig, a harmadik június 19-én  érkezik.

A Shadow Wing vagy Ötös Osztag elnevezésű alakulat a 204. számú Birodalmi Vadászraj része, ugyanazé a köteléké, amelyben Yirica Quell is szolgált dezertálása előtt.

A Birodalom bukása előtt az osztagot a birodalmi érdekeltségek védelmére rendelték. Az osztag parancsnoka Teso Broosh őrnagy (Second Lieutenant Commander), helyettese pedig Jeela Brabtin főhadnagy. Az alakulat TIE-interceptorokból és sima TIE-vadászokból áll, műveleti központjának pedig a Pursuer elnevezésű birodalmi csillagromboló (ISD I) számít. Kis érdekesség, hogy az egyik Interceptor-pilóta, Lyttan Dree tanulóévei során az Onyx osztagban szolgált,  az ifjú Han Solo kadéttársaként, sőt barátjaként.  A képregényből megismerhetjük a 204-es parancsnokát is, Nuress ezredest, akit csak „Nagyanyó”-ként emlegetnek.

Nos egyelőre ennyit az „Ábécé osztagról”, illetve megemlíteném, hogy a cikkben szereplő képek a Del Rey kiadó Twitter-oldaláról származnak, a gyönyörű karakterrajzok Jeff Langevin munkáját dicsérik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink