Celebration hava – ezt olvashatjuk áprilisban!

Az április 11-15. között, Chicagóban rendezik a Star Wars Celebrationt, amely számtalan új Star Wars hírrel és bejelentéssel kecsegtet, így minden bizonnyal ez az esemény lesz a hónapban a rajongók legizgalmasabb időszaka. Ettől függetlenül a könyv- és képregénykiadás is folytatódik, úgyhogy áprilisban sem maradunk olvasnivaló nélkül!

A hónap közepén a Celebration izgalmasabbnál izgalmasabb panelbeszégetésekkel várja az oda érkezőket, ráadásul mi, itthon maradók sem maradunk információk nélkül, ugyanis a The Star Wars Show LIVE! stream-et biztosít az eseményről. Ennek házigazdái kedvenc műsorvezetőink, Andi Gutierrez és Anthony Carboni, valamint különleges segítőik (Max Scoville, Chastity Vicencio, továbbá  Jordan Hembrough és az Ahsokát alakító Ashley Eckstein) lesznek. A Star Wars Show LIVE! további részletei a hivatalos honlapon olvashatók.  És hogy mikor is kell figyelnünk leginkább az online stream-et? Összeszedtük a Celebration legfontosabb paneljeit, illetve azok magyar idő szerinti időpontjait:

Összeállítás: Földi Bence / Ziro.hu

A havi könyv- és képregényajánlónk szempontjából további paneleket is ajánlunk az olvasók figyelmébe! 

Április 13-án szombaton, magyar idő szerint 19:45 és 20:45 között rendezik az 1976-óta Star Wars könyveket megjelentető Del Rey könyvkiadó Del Rey: Behind the Scenes című paneljét, ahol  Timothy Zahn (Thrawn: Treason), Claudia Gray (Master & Apprentice); Alexander Freed (Alphabet Squadron), valamint Delilah S. Dawson (Black Spire)  beszélgetnek az idén megjelenő könyveikről (ezek címeit lásd zárójelben), illetve más érkező kötetekről.

Egyéb könyves panelek is várhatók. Április 14-én, vasárnap, itteni idő szerint 0:30 és 1:30 között például Paul Duncan, a The Star Wars Archives: Episodes IV-VI kötet szerzője mesél kutatásáról. További két panel pedig a képregényolvasók számára ajánlott. Ugyancsak 13-án, magyar idő szerint 21:30 és 22:30 között várható a Marvel eseménye, ahol a Star Wars: Age of Rebellion írója Greg Pak, valamint a Star Wars: Galaxy’s Edge-miniszériát jegyző Ethan Sacks és mások beszélnek majd. Az IDW kiadó szintén saját panelt rendez, április 15-én, hétfőn, magyar idő szerint 22:45 és 23:45 között. A panelen több szerző is részt vesz, például a már említett Delilah S. Dawson, vagy épp az új Dooku grófról szóló hangoskönyvet jegyző Cavan Scott is.

És akkor az olvasnivalók!

A hónap talán legjobban várt kötete Claudia Gray: Master & Apprentice című kötete, amely egyből a Celebration-t követően, április 16-tól kezdve kapható lesz az amerikai könyvesboltokban. (A Celebration résztvevői valószínűleg már korábban beszerezhetik a regényt, hiszen a rendezvény alkalmából speciális borítóval is kiadták – lásd a nyitóképet). A könyv Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi közös történetét mutatja be, cselekményei pedig  nagyjából hét évvel a Baljós árnyak előtt játszódik, amivel időrendben a legkorábbi kánonregénynek számít.  A regényből egy rövid részlet angolul olvasható a hivatalos honlapon, melyből izgalmas adalékokat tudhatunk meg. A kötetben fontos szerepet fog kapni Qui-Gon és az ifjú Obi-Wan kapcsolata, ez ekkoriban korántsem volt problémamentes. Szintén nagy szerep jut a Jedi Nagytanácsnak is, ugyanis

Yoda, Windu és a többi mester egy helyet ajánlanak fel Qui-Gonnak a Tanácsban. 

Szintén megismerjük a regényből Dooku gróf egy korábbi tanítványát, Rael Averross jedit, valamint egy új bolygót, a Pijalt, amely Qui-Gon és Obi-Wan küldetésének (egyik?) helyszíne lesz. Izgalmasnak ígérkezik! A kötet magyarországi megjelenése júniusra várható, természetesen a Szukits Kiadó gondozásában. További érdekesség, hogy ez utóbbi információ a regény Wookieepedia-oldalára is felkerült. Forrásként az alábbi cikkünkre hivatkoztak (fenn vagyunk a Wookieepedián, emberek! – a szerk.).

7-8 Star Wars-regénnyel és 10-12 képregénnyel készül a Szukits 2019-re
Megtudakoltuk a Szukits Kiadótól, hogy milyen terveik vannak a 2019-es esztendőre Star Wars-fronton. Szukits Gábor, a kiadó egyik vezetője e-mailünkre adott válaszában tételesen bemutatta, hogy mikor milyen megjelenések várhatóak, igaz, egyelőre nem tudott az összes címről beszámolni. RÉSZLETEK ITT.

Április másik könyves újdonsága Gina McIntyre kötete, amely a Star Wars Icons: Han Solo címet viseli. Mint a címből is sejthető, a könyv központi alakja a galaxis legvagányabb csirkefogója, ám nem mint főhős, hanem mint ikon. A könyv nem regény, hanem háttérkötet, Han Solo karekterének kitalálásáról, megformálásáról szól – rengeteg interjúval, látványtervvel és színfalak mögötti fotóval megspékelve!

A képregényes fronton is várhatóak újdonságok. A futó szériák közül a hónapban befejeződik a Solo: Egy Star Wars-történet képregény-adaptációja, míg a Star Wars, a Vader: Dark Visions, a Doctor Aphra, a Star Wars: Adventures sorozatok, valamint az Elveszett csillagok mangaváltozata tovább folytatódnak.

Security Check Required

No Description

Időzzünk el inkább az ehavi újdonságoknál, ugyanis van ezekből bőven!

Komoly felhozatallal érkezik az Age of Rebellion széria, melynek ehavi hőse Leia hercegnő, míg áprilisi gonosza Tarkin nagymoff. A Leia szám közvetlenül A Jedi visszatér előtt játszódik, amikor a hercegnő Boushh identitását felvéve Han Solo kiszabadítására készülődik.  Ezt az álcát azonban nem mással kell elhitetni, mint a marcona trandoshai fejvadásszal, Bossk-kal!  Chewie és Lando szintén felbukkan a füzetben! A két „rendes” füzet mellé ráadásul egy különszám is érkezik április 17-én. A Specialban három történet kap helyt, különböző szerzők tollából. A Doctor Aphrát is jegyző Simon Spurrier és Caspar Wijngaard története egy újabb fejvadászra, IG–88-ra fókuszál, míg Marc Guggenheim és Andrea Broccardo a Dagobah-n bújdosó Yoda mestert helyezi középpontba. Számomra a legérdekesebbnek azonban a harmadik történet ígérkezik, Jon Adams tollából és ceruzájából.  Ez ugyanis a Lázadás két méltatul mellőzött hősének, Biggs Darklighternek és Jek Porkinsnak a történetét meséli el! 

Ziro.hu

Nem lehet betelni ezzel a borítóval 😀 Az érkező Age of Rebellion különszáma #Biggs&Porkins 😀

Szintén április 17-én érkezik az Alexander Freed várva-várt Alphabet Sqandronját felvezető képregény-mini, Star Wars: TIE Fighter címmel.  A sorozat az endori csata után játszódik és a a Shadow Wing nevű elit TIE osztagot követi nyomon.    Írója pedig nem más, mint Jody Houser, aki például a Thrawn és az Age of Republic képregényeket is szerezte.  Az utolsó ehavi képregényes újdonság szintén “felvezető” szepet tölt be, ugyanis a Galaxy’s Edge parkhoz készült. A nemes egyszerűséggel Star Wars: Galaxy’s Edge címre hallgató  ötrészes miniszéria Batuu és a Black Spire Outpost (Fekete Orom) törvényen kívüli világát mutatja be. A képregényben találkozunk Dok-Ondarral, egy ithori régiséggyűjtővel, és megtudhatjuk mi történt, amikor az Első Rend eléri a Vad Űr határát. A képregényben több éra története fonódik össze, köztük egy Han Solo – Chewbacca kaland is. A minit az Age of  Republic: Special Mace Windu történetének szerzője, Ethan Sacks írja, a rajzokért pedig Will Sliney felel.

A könyves és képregényes megjelenések mellé egy hangoskönyvet is fel kell vennünk a listára, mely április 30-ra várható.

Ventress- és Dooku-központú hangoskönyv érkezik
A Del Rey kiadó a múlt héten friss hírként jelentette be Cavan Scott érkező alkotását, mely a Dooku: Jedi Lost címet viseli. A könyv főhőse Asajj Ventress, aki a titkoztatos Dooku gróf múltja után nyomoz. A regény formabontó újítás, ugyanis egyelőre csak hangoskönyv verzióban jelenik meg, a munkálatokon pedig egy egész csapat „hang” dolgozott:

A hivatalos szinopszis:

„Darth Tyrannus. Serenno grófja. A szeparatisták vezetője. Egy vörös fénykard, amelyet a sötétben aktiváltak. De ki volt ő, mielőtt a sith jobbkeze lett? Amikor Dooku egy új tanítványt keres maga mellé, lassan fény derül a Sith Nagyúr titkaira. Dooku élete legelején kivételezett helyzetben volt – családja kőfallal körülvett birtokán született, amely felett ott lebegett a Temetőhold, ahol ősei nyugodtak. De hamar felfedezik jedi-képességeit, és elviszik otthonról, hogy aztán a legendás jedimester, Yoda tanítsa meg az Erő használatára. Ahogy az ereje nő, Dooku egyre feljebb lép a ranglétrán, összebarátkozik egy másik jedivel, Sifo-Dyasszal, és saját padawant fogad maga mellé – közben próbálja elfelejteni az életet, amelyet egykor élt. Ám eközben furcsamód lenyűgözi őt Lene Kostana jedimester és a Rendtől kapott küldetése: a sith relikviák gyűjtögetése, amelyre azért van szükség, hogy felkészüljenek a jedik leghalálosabb ellenségeinek esetleges visszatérésére. Dooku a jedik világa, az elveszett otthonához kötődő kötelezettségek és relikviák vonzó ereje között őrlődik, és közben próbál a fényben maradni – még akkor is, amikor elkezd rájuk ereszkedni a sötétség.”

Végezetül tekintsük át, hogy mi érkezik a magyar piacra, a Kolibiri és a Szukits kiadók ugyanis egyaránt készülnek újdonságokkal.

A Kolibri kínálatában az említett Cavan Scott egy korábbi gyerekkönyve várható április 10-én. A kötet a Star Wars: Dönt és lapozz sorozatba tartozó kaland- és szerepjátékkönyv. A ’90-es években népszerű műfaj lényege, hogy az olvasó/játékos döntéseinek köszönhető, hogy merre halad a cselekmény, melyik valósul meg a lehetséges több mint húsz befejezés közül. A történet az Obi-Wan és Anakin küldetése címet viseli, a két főhős a fogságba ejtett Yoda mester kiszabadítására indulnak.

A Szukits kiadó gondozásában két újabb képregény érkezik április végén. Az egyik Charles Soule hatalmas sikert arató Darth Vader: a Sith sötét nagyura sorozatának második kötete, mely a Jedik hagyatéka címet viseli. A lebilincselő történet a 66-os parancsot túlélő Jedi-levéltáros, Jocasta Nu mester harcát mutatja be a Főinkvizítorral, illetve magával Vader nagyúrral.  Kihagyhatatlan olvasmány!  A másik érkező képregény Matt Owens miniszériájának kötete, mely a Mace Windu: a Köztársaság védelmezője címet viseli. Windu története ugyancsak izgalmas, ráadásul rajta kívül Kit Fisto mester is fontos szereplő lesz, valamint két új jedit is megismerhetünk. Ráadásul a kötetek cselekménye összefügg az említett Vader-sorozattal is!

Jó olvasást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink