Az előzménytrilógia érájának reneszánsza jön

A 2018-as San Diego Comic-Conon bejelentett kiadványok címlapjai (StarWars.com)

A San Diego Comic-Conon (továbbiakban: SDCC) számos fontos bejelentés hangzott el, amelyek a Lucasfilm történetmesélésének új irányát mutatják.

Az előzménytrilógia korszakának reneszánsza persze logikus, első körben a klasszikus trilógia világát népesítették be (újra) kánon könyvekkel, képregényekkel a Lázadók animációs sorozattal, na és az eddigi két antológiafilmmel. A hagyományos éra mellett persze hozzákezdtek kiépíteni a VII. és VIII. epizódok háttérvilágát is, de az előzmények korszakának sokszor hangoztatott mellőzése sem volt teljes mértékben igaz: képregényes és könyves fronton néhány kötet megjelent ebből az időszakból is.

Most azonban úgy tűnik, a korábbiaknál nagyobb erőkkel bővítik majd az előzményfilmek világát. Ehhez kacsolódik természetesen az SDCC legnagyobb bejelentése, A klónok háborúja sorozat visszatérése, amelynek kapcsán itt írtunk bővebben:

A klónok háborúja: a múltból érkező jövő

Míg csütörtökön A klónok háborúja folytatását, addig pénteken új regényeket és képregényeket jelentettek be. Az SDCC egyik mega-paneljén ugyanis 13 Star Wars-író tartott kerekasztal beszélgetést, ennek során új műveket is bejelentettek. Az egyik ilyen az Ahsoka-regényt is szerző E. K. Johnston Queen’s Shadow (A királynő árnyéka) címet viselő kötete, mely a Baljós árnyak és A klónok támadása között játszódik, főhőse pedig a Naboo királynőjéből a bolygó szenátorává váló Padmé Amidala.  Padmé új megbízatása során még jobban el kell mélyedni a galaktikus politika sűrűjében – legnagyobb örömünkre!  A kötet olvasásáig azonban még várnunk kell egy darabig, ugyanis csupán 2019. március 5-én jön az amerikai boltokba. Nem sokkal korábban, február 26-án jelenik meg a másik bejelentett regény is, mely az Elveszett csillagok, a Vérvonal és a Leia – Az Alderaan hercegnője után már a negyedik Star Wars könyve lesz Claudia Gray írónőnek. A kötet a Master and Apprentice (Mester és tanítvány) címre hallgat, s a Baljós árnyak előtti időszakban fog játszódni, főhőse pedig Qui-Gon Jinn és padawanja, az ifjú Obi-Wan Kenobi lesz. Ha hozzám hasonlóan másoknak is kedves gyerekkori olvasmányélményei a rövidke Jedi Növendék füzetek, azok bizonyára izgatottan várhatják a február végét.

Szintén több fontos bejelentés született képregényes fronton is. Decemberben indul a Marvel Comics új, „három az egyben” képregénysorozata, amely a Star Wars három korszakába kalauzol el bennünket. Az Age of Republic (A Köztársaság korszaka) szerzője Jody Houser, az Age of Rebellioné (A Lázadás korszaka) Greg Pak, míg az Age of Resistance (Az Ellenállás korszaka) sorozaté Tom Taylor lesz.  A sorozat „maxi” lesz, tehát 30 füzettel számolhatunk.  A történetek egy-egy hős, illetve gonosz köré szerveződnek, havonta két szám jelenik majd meg: egy hős és egy gonosz. Az első füzetek az Age of Republic körébe tartoznak, a Qui-Gon és a Darth Maul alsorozatok első számai lesznek. Az előzmények érájának további „párosításai”: Obi-Wan Kenobi és Jango Fett; Anakin Skywalker és Dooku gróf; Padmé Amidala és Grievous tábornok.

Szintén fontos képregényes bejelentés, hogy a korábbi filmekhez hasonlóan a Solo: Egy Star Wars-történet is megkapja a maga képregényadaptációját, mely októberben indul. Az ötrészes minisorozat írója Robbie Thompson, rajzolója Will Sliney, a borítókat pedig Phil Noto és Leonard Kirk készítik.  A szerző a filmben nem látott jelenteket is ígér! 

A Marvel mellett az IDW is érdekességekkel készült a Comic-Conra. Bejelentették ugyanis a Cavan Scott által írt Tales from Vader’s Castle című sorozatot, melynek lapjain olyan szereplőket láthatunk viszont, mint Hera Syndulla, Kanan Jarrus, Chopper, az ifjú Han Solo és Csubakka, az ewokok, na és persze maga Vader nagyúr!

Végezetül pedig egy-két további érkező cím. Már korábban bejelentették, hogy októberben jön egy új referenciakönyv az Amy Ratcliffe által írt Star Wars: Women of the Galaxy (A galaxis női), mely 75 női szereplőt (köztük Leia Organa, Rey, Jyn Erso, Maz Kanata, Rose Tico, Iden Versio, Ahsoka Tano) mutat be, életrajzukon kívül kulisszatitkokkal kiegészítve és gazdagon illusztrálva. Továbbá új gyerekkönyvek is érkeznek, mint a kánonnak nem minősülő Jedi Akadémia sorozat következő kötete; a Star Wars: Search your Feelings (Vizsgáld meg az érzéseidet); a Star Wars: Chose Your Destiny (Válaszd meg a végzeted) második kötete A Luke and Leia Adventure (Luke és Leia egy kalandja) címmel; a modellt is tartalmazó Millennium Falcon 3D Owner’s Guide (Ezeréves Sólyom 3D tulajdonosok kézikönyve); valamint elindul a Flight of the Falcon (A Sólyom repülése) sorozat, melynek rögtön két kötetének címét és témáját is megismerhetjük. Az első, Justina Ireland tollából a Lando’s Luck (Lando szerencséje), mely október 2-án érkezik és Lando Calrissian, L3−37, valamint természetesen a Millenium Falcon lesznek a főhősei. A második kötet január 8-án várható, ez már Han és Csubakka története lesz, akik szembetalálkoznak hírhedt kalózzal, Hondo Ohnakával! A kötet szerzője Lou Anders, mindkét könyvet Annie Wu rajzai színesítik.

Izgalmas hónapok elé nézünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink