A Star Wars eddigi legjobb évéből a Kolibri is kiveszi a részét

Összesen kb. 25–30 (gyerek- és kézi)könyvvel készül a budapesti kiadó 2019-re. Most először jelentetnének meg magyar fejlesztésű köteteket is.

Ahogy korábban a Szukitsot, úgy a honi Star Wars könyvkiadás másik szereplőjét, a Kolibri Gyerekkönyvkiadót is megkérdeztük arról, milyen köteteket terveznek kiadni 2019-ben. A kiadó Disney divízióját vezető Pap Zoltánnal – aki egyben a Kolibri kiadóigazgatója is – ültünk le, hogy kivesézzük a témát, de beszélgettünk úgy általában a Star Wars könyvkiadásról, annak menetéről, valamint a Kolibri e téren elért sikereiről is.

Mint mondta, nehéz konkrét könyvszámot mondania, mert sok olyan kötet jöhet a második félévben a IX. epizód, valamint A Mandalore-i és A klónok háborúja miatt, amelyekről még nincsenek meg a konkrét tervek. Példaként a IX. epizódhoz tervezett útmutatót említette: az antológiafilmek kivételével eddig minden alkalommal kiadtak egy képes útmutatót és egy járművek keresztmetszeteit tartalmazó kötetet is. Ahogy azonban most állnak a tervek, úgy fest, hogy az antológiafilmes gyakorlatot alkalmazza majd a Disney a IX. részt esetében is, azaz hosszabb lesz a képes útmutató, amelyben néhány jármű-keresztmetszet is szerepelhet. – Ám ez még nem eldöntött – tette hozzá Pap Zoltán.

Minden út Bolognába vezet

Pap Zoltán a Ziro.hu-nak elmondta, hogy  az őszi tervekről konkrétabbat az idei bolognai könyvvásáron (április 1–4.) tud majd meg.  Állítása szerint a keddi napon a Disney tart a világ minden pontjáról érkezett licenccel rendelkező könyvkiadóknak egy hatalmas showműsort, ahol beszélnek a különféle produkciókhoz – így a Star Warshoz is – kapcsolódó könyves terveikről.

„Az orruk előtt kell kikapcsolnunk a mobilunkat, majd betenni egy borítékba, lezárni azt és a székünk alá helyezni. De a konferenciaterem fölött körbefutó folyosóról is figyelik, hogy senki ne kattintson el egy fotót sem”

– mesélte portálunknak Pap Zoltán. A kiadóigazgató elárulta, másnap – azaz április 3-án, szerdán – egész napos fejtágításon vesznek részt, ahol részletesen is átveszik a terveket, így ő is ott találkozik majd először a konkrétumokkal.

Mint mondta, ő is csak a korábbi gyakorlatból tippel arra, hogy a tavasszal folytatódó Ellenállás animációs sorozathoz, az ősszel érkező A Mandalore-i élőszereplős sorozathoz, valamint az Entertainment Weekly információi szerint még idén képernyőre kerülő A klónok háborúja animációs sorozat záróévadához is érkeznek majd könyvek.

Ilyen időbeosztással készülnek a Star Wars kézikönyvek
Pablo Hidalgo a Twitteren mesélte el, milyen határidőkkel készítette el a Képes útmutatót a Solo: Egy Star Wars-történethez. RÉSZLETEK ITT.

Csak az USA

Beszéltünk arról is, hogy a Disney+ streaming-szolgáltatás bevezetése késhet Európában – ő 2021-2022-re tippeli, más források 2020-ról írtak –, illetve hogy ez hatással lehet-e a hazai könyvmegjelenésekre. Pap Zoltán erre a kérdésre úgy válaszolt, hogy a Disney nagyon USA-centrikus.

A kiadóigazgató szerint a központot az amerikai megjelenés érdekli, ezért szokott előfordulni, hogy nem jönnek ki a Kolibri könyvei a filmek megjelenésének napjára, mert Magyarországon mostanában hamarabb forgalmazzák a filmeket, mint az Egyesült Államokban. Éppen ezért úgy véli, hogy mivel az amerikai megjelenéssel foglalkoznak a Disney-nél, simán megjelenhetnek majd úgy is a Disney+-os tartalmakhoz elkészült könyvek, hogy esetleg itthon még nem lehetett megnézni azokat a streaming-szolgáltatás bevezetésének esetleges késése miatt.

Így fest a könyvespolc Pap Zoltán, a Kolibri kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője irodájában (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

Új partnerség

Pap Zoltán boldogan jelentette be azt is, hogy  új partneri szerződést kötöttek a Disney-vel a 2019–2020-as évekre.  Ennek két fő újdonsága van. Az egyik, hogy  nemzetközi jogokat kapott a Kolibri.  Ez röviden annyit jelent, hogy az exjugoszláv országokban, valamint Albániában a Kolibrin keresztül lehet Disney-licences könyvet kiadni. Ez azért pozitív, mert ha például egy szerb kiadó is szeretne valamennyi példányt az egyik kötet szerb változatából, akkor hozzácsapják a magyar példányokhoz és együtt nyomják ki azokat, így mindkét félnek olcsóbb lesz az előállítás. (Emellett más, bonyolult könyvszakmai előnyei is akadnak, de ebbe most ne menjünk bele.)

A másik újdonság, hogy a Disney-től a licenccsomag részeként  a Marvelt is megkaparintotta a Kolibri  (ezt is nemzetközi jogokkal, az előbbi kör mellett Csehországban és Szlovákiában is a magyar kiadó birtokolja a jogokat). A Marvel tekintetében 6–8 címet szeretnének kiadni, főleg nagyalakú, enciklopédia- és képes útmutató szerű albumokat. Pap Zoltán érdekességként megemlítette, hogy mennyire eltérőek a régió piacai: Szerbiában a Marvel és a képregények nagyon népszerűek, Magyarországon pedig inkább a Star Wars-tartalmak – utóbbi franchise regionális szinten kimagaslóan ismert.

7-8 Star Wars-regénnyel és 10-12 képregénnyel készül a Szukits 2019-re
Átlagosan minden hónapra jut majd egy gyűjteményes képregénykötet a Szukits Kiadó jóvoltából a 2019-es esztendőben. Már most érdemes félretenni, mert remek címekkel készül a szegedi könyvkiadó. RÉSZLETEK ITT.

Végül is mi várható?

A Kolibri Disney divíziójának vezetője és kiadóigazgatója nem akart túl sok konkrétumot elárulni a 2019-es tervekről, mert állítása szerint, még nagyon képlékeny, hogy mikor mit sikerül megjelentetni.  Összesen mintegy 25–30 különböző címmel terveznek. 

Annyi bizonyos, hogy a IX. epizódhoz jön valamilyen képes útmutató az év végén, valamint az Ellenállás animációs sorozathoz is érkeznek gyermekkönyvek, foglalkoztatók. Feltehetően A Mandalore-ihoz és esetleg A klónok háborújához is kiadnak majd valamilyen albumszerű könyvet.

Kérdésünkre Pap Zoltán elárulta, hogy  elgondolkodnak azon is, hogy a Baljós árnyak bemutatásának 20. évfordulójához is érkezzen valami, de ez leghamarabb ősszel esedékes  – ami annyira nem is vészes, tekintve, hogy a magyar bemutató szeptemberben volt. Nagyon nagy öröm, hogy nyárra tervezik az eredetileg 2016-ban megjelent Star Wars: Propaganda c. kötet magyar kiadását – mi is láttuk, hogy a rajongói csoportokban újra és újra felmerül, hogy miért nem jelent még meg.

Fontos még megemlíteni, hogy

a Kolibri a saját SW-történetében először magyar fejlesztésű könyvek kiadását is tervezi – azaz nem fordítást jelentetne meg, hanem magyar szerző által írott kötetet.

Pap Zoltán erről bővebbet azonban egyelőre nem akart elárulni, mert még zajlik az engedélyeztetési folyamat a Disney lengyelországi regionális központjában. „A Disney rugalmasságán is múlik” – mondta bizakodóan Pap Zoltán. Reménykedjünk!

Nyitókép: Pap Zoltán, a Kolibri kiadóigazgatója és a Disney divízió vezetője az irodájában (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink