A celebek csillogásán túli Star Wars-világba is beleshetünk

Ha nem csak a legismertebb színészek véleményére kíváncsi az ember, akkor igazán jól szórakozhat Dennis Pellegrom interjúkötetén. Annyira időtálló lett, hogy akár magyarul is megjelenhetne a jövőben.

Aki olvas angol nyelven a Star Warsról, bizonyára belefutott már a holland Dennis Pellegrom weboldalába, a StarWarsInterviews.com-ba. A srác a kétezres évek közepe óta készít interjúkat az univerzumhoz hozzájáruló személyekkel. Mivel már több mint 175 beszélgetésen van túl, elérkezett az ideje annak, hogy az elkészült interjúkat kötetekbe rendezze. Ezek közül jelent meg nemrég az első, amelyet a kiadó – kérésünkre – a Ziro.hu rendelkezésére bocsátott.

Az alapvetően a klasszikus trilógiával és a Bővített Univerzummal foglalkozókat felvonultató kötetet két részre tudnám osztani. Az első harmadában ismert színészekkel beszélgetett a szerző, a második kétharmadában viszont olyan háttéremberekkel, akik apró hozzájárulással vettek részt a Star Wars galaxisának építgetésében.

 Ez a felosztás annak függvényében válik előnyére vagy hátrányára a kötetnek, hogy az azt olvasó milyen elvárásokkal veszi kézbe a Star Wars Interviews I.-et.  Ha ugyanis oly mértékű szenzációs háttér-információra vágyunk, amelyeket csak a forgatásokról készült kisfilmek képesek kiszolgálni, akkor csalódhatunk. Ám abban az esetben, ha a filmkészítés csínját-bínját is szeretnénk megismerni, akkor remek forrásanyagot találunk az interjúkötetben.

Dennis Pellegrom főként A Jedi visszatérre koncentrál a kötetben, ennek feltehetően az az oka, hogy 1983-ban azt a filmet látta moziban először. Én speciel a klasszikus trilógiából azt szeretem a legkevésbé, de ez sem igazán befolyásolta az interjúk élvezhetőségét. Úgy fest, Pellegrom a bábosokat is nagyon kedveli, sok interjú van különféle lények mozgatóival. Ez azért is érdekes, mert erről a miliőről relatíve kevesebbet tud egy mezei mozilátogató, mint a showbiznisz sztárokkal teli csillogó világáról. A kötetből ráadásul nemcsak a filmkészítés nehéz folyamatáról szerezhet új információkat a figyelmes olvasó, hanem a számítógépes játékok hőskorának küzdelmes éveiről, valamint arról is, miként viselkedett a rajongóbázis a ma már Star Wars Celebrationként ismert mega-rendezvények elődjein.

Ritkán szoktam angol nyelven ennyire pörgetni egy kötetet, de ezt tényleg gyorsan kiolvastam. Ez nem csak az interjúalanyok, hanem a beszélgetéseket lejegyző Pellegromot is dicséri, hiszen  a szövegek emészthető hosszúságúak, a válaszok többnyire nem nyúlnak hosszúra, ráadásul a kérdező sem megy bele túl mélyen részletkérdésekbe, elősegítve a közérthetőséget.  A szerzőt csupán annyiban illeti kritika, hogy interjúi sokszor nem kifejezetten életszerűek, ritkán kérdez vissza, illetve előfordul olyan is, hogy olyasmire kérdez rá a beszélgetés második felében, amiről az alany már beszélt korábban.

Összességében tényleg remek, könnyen olvasható könyv lett a Star Wars Interviews I., amelynek értékéből még az sem von le, hogy a beszélgetések többsége a kétezres évek második felében készült el, a tízes évekből már alig találunk interjút. Pellegrom ugyanis – az akkor belebegtetett élőszereplős sorozattól eltekintve –  olyan témákra kíváncsi, amelyekre időtálló választ adtak az interjúalanyok.  Éppen ezért akár az sem lepne meg különösebben, ha a könyv – amelyet további három kötetben folytatnak majd – a jövőben magyarul is megjelenne. Érdemes lenne lefordítani.

A könyvet meg lehet vásárolni például az Amazonon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink