28 éves lett A Birodalom örökösei

Sokak szerint jobb sztori volt A Birodalom örökösei, mint a későbbi hivatalos folytatás, Az ébredő Erő.

„Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában” – kezdődött A Birodalom örökösei ajánlószövege.

Timothy Zahn regénye 1991. május elsején jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, és még abban az évben kiadta itthon a Walhalla Páholy Novák Csanád fordításában. 2005-ben aztán a Szukits is megjelentette Magyarországon, majd később Legendák-fejléccel is megjelent náluk, így a közel négyszáz oldalas kötetnek három féle borítója is ismert itthon. Nyugaton sem csak egy van, miután 2011-ben a könyv húszéves „szülinapján” újra kiadták, valamint ott is megjelent Legends-fejléccel. Képregény is készült A Birodalom örököseiből.

Hogy miért fontos A Birodalom örökösei?  Mert a rajongók ezt tekintették a Csillagok háborúja klasszikus trilógiája folytatásának, azaz a hetedik epizódnak.  Ám miután a franchise-t George Lucas eladta a Disney-nek, a filmstúdió elkaszálta a korábbi Bővített Univerzumot, azaz egyértelművé vált, hogy nem A Birodalom örökösei a klasszikus trilógia folytatása.

Egy éve „derült ki”, miért söpörte el a Disney a Star Wars régi kánonját
Leland Chee egy podkasztban mesélt arról, mi volt az ő személyes motivációja a Bővített Univerzum eltörlésére. RÉSZLETEK ITT.

Érdekesség, hogy a Csillagok háborúja későbbi hivatalos folytatása, Az ébredő Erő története hajaz A Birodalom örököseivel kezdődött Thrawn-trilógiára. Itt is megmaradt a szétszaggatott Birodalomnak egy kisebb sejtje, amely a régi dicsőség visszaszerzésén kezdett munkálkodni.

A sztori szerint  a birodalmi flotta főadmirálisa egy kék bőrű chiss, Thrawn volt.  A sztorit sokan jobbnak tartják, mint Az ébredő Erőt, Thrawnt pedig máig kedvelik a Star Wars rajongói. Olyannyira, hogy megpróbálták visszarántani egy petíció révén a kánonon kívül rekedt Thrawnt a hivatalos Csillagok háborúja-világba. Azt szerették volna elérni, hogy az Egy új remény előtt játszódó Star Wars: Lázadók című animációs sorozatban felbukkanjon Thrawn főadmirális. Azt nem tudni, hogy a petíció hatására történt-e, vagy attól függetlenül, de

Thrawn végül felbukkant a Lázadókban, sőt, a régi Thrawn-trilógia szerzője, Timothy Zahn új, négy kötetes sztorit is letehet az asztalra a karakter főszereplésével (ebből kettő jelent meg eddig, a harmadik nyárra várható).

Szerzőportrék 1.: Timothy Zahn, Thrawn megalkotója
Zahn 1951. szeptember 1-én született Chicagóban, Illinois államban. Az egyetemi tanulmányait a Michigan Állami Egyetemen végezte, ahol 1973-ban BA, 1975-ben MA diplomát szerzett fizika szakon. De hogyan lett bestseller-szerző? RÉSZLETEK ITT.

A kötet a cikkünk megjelenésekor akciós a Szukitsnál:

Star Wars: Thrawn: A birodalom örökösei

Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában.

Thrawn főadmirális egyébként a magyar médiában is felbukkant már: a VS.hu-n a 2014-es Star Wars-napon – azaz május negyedikén – „közölt írást”a kék bőrű birodalmi. „Tudomásunkra jutott, hogy a Földön is sokan tervezik megünnepelni május negyedikét, a lázadók és a jedik gyalázatos bacchanáliáját” – írta a Föld felett cirkáló Chimaera kapitánya a bolygó lakóinak, és figyelmeztette őket, hogy aki a Lázadók Szövetségének tetteit ünnepli, áruló. Hozzátette: „Azt tanácsolom, hogy ha eddig ünnepelte is az árulókat, idén mondjon nemet a humbugvallás dekadens ünnepére. Ehelyett mondjon inkább igent a Birodalomra, mondjon igent a stabilitásra, mondjon igent a békére!”

(A cikk korábbi verziója a Magyar Nemzet Online-on jelent meg 2016-ban.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink