Száguldás és életveszély – 20 éves lett az Episode I: Racer videojáték

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon – a Baljós árnyak amerikai mozipremierje előtt egy nappal – jelent meg a Star Wars Episode I: Racer videojáték (továbbiakban Racer) PC-n és Nintendo 64-en. Ideje megemlékezni és újra elővenni ezt a klasszikus fogatversenyzős játékot.

A Baljós árnyak multimédiás projektjéhez két videojáték is készült 1999-ben. Áprilisban ünnepeltük a The Phantom Menace játék évfordulóját, ám amíg az egy kardozós akció-RPG volt, a Racer a film leglátványosabb jelenetét, a fogatversenyt tette játszhatóvá.

Mentsük meg Amidala királynőt! – 20 éves lett a The Phantom Menace videojáték
Idén ünnepeljük a Baljós árnyak narratíváját feldolgozó és azonos címen megjelent Star Wars: Episode I – The Phantom Menacet is. Ideje leporolni és megemlékezni az egyik közkedvelt Star Wars játékról. RÉSZLETEK ITT.

Az autóversenyzős szimulátorok a videojátékok egyik legrégebbi műfaja, a ’90-es években általánossá vált 3D-s grafikával olyan népszerű sorozatok futottak, mint a Need for Speed, a Gran Turismo Playstationön, a Nintendo Mario Kart 64 vagy a Sega Rally Champion, csak hogy néhányat említsünk. Lucas maga is nagy autóverseny-rajongó, egyebek között ez ihlette az American Graffiti c. filmjét és a Baljós árnyak fogatversenyét is, így adva volt a lehetőség egy Star Wars témájú versenyzős játéknak.

A fejlesztés

Shadows of the Empire: vissza a ’90-es évekbe!
Az 1990-es évek közepére, a múlt eme izgalmas időszakába térünk vissza, hogy felelvenítsük az egyik legjelentősebb, nagyszabású Star Wars multimédiás projektet, a Shadows of the Empire-t. RÉSZLETEK ITT.

A fejlesztést a LucasArts fő csapata végezte, akik a Shadows of the Empire kiadása után szinte rögvest neki is láttak a Racernek 1998-ban. A munka két évig tartott, párhuzamosan a Baljós árnyak utómunkálataival. A grafikus motorhoz többfajta programozható felületet (API) is teszteltek, végül a projektvezető Brett Tosti és csapata a Direct3D mellett döntött.

Ahhoz hogy valódi fizikát tudjanak szimulálni a játékhoz, Lucas rövid nyersanyagokat adott nekik a készülő filmből.

Tosti szerint a játék majdnem egy időben készült el a filmmel. A LucasArts rengeteget merített a Baljós árnyakból. A Tatuin környezetét egy az egyben lemodellezték a filmbeli díszletekből, akárcsak a hajókat vagy a karaktereket is.  A Skywalker Sound hangeffekjeit és John Williams filmzenéjét is felhasználták a játékhoz. 

Érdekesség, hogy a játék eredetileg Star Wars: Podracer címen készült, de mikor a LucasArts megtudta, hogy egy másik cég már kiadott egy játékot, amelynek a címében a pod szó is szerepelt, megváltoztatták Episode I: Racer-re. Egy másik projektvezető, John Knoles szerint a LucasArts célja az volt, hogy egy valódi verseny sebességérzetét keltse a játék, ahol a játékos úgy érzi, mintha őrült sebességgel száguldana egy fogatban ülve. Az eredmény természetesen magáért beszélt,

a Racer az egyik valaha készült legjobb scifi versenyzős akció-arcade szimulátor játék lett.

Ilyen volt a Racer

Nintendo 64 Longplay [048] Star Wars Episode I: Racer

http://www.longplays.org Played by: Mad-Matt Probably the only good game to come from the Episode 1 movie license. I was always disappointed it never came out on the PS1. The wait between wipeout 2097 and Wip3out was a long one and this game would have done nicely.

A játékot elindítva egy vicces LucasArts intro videó adja meg az alaphangulatot (akkoriban minden játékuknál így ment ez). A menü egyszerű és letisztult, három játékmódból választhatunk. Az első, a Tournament mód az egyszemélyes kampány, itt versenyezhetünk végig a bajnokságokon, egyre nehezebb pályákat kapva. A filmhez hasonlóan három kört kell megtennünk, lehetőleg elsőként befutva és egyszerre nyolc fogat versenyezik velünk együtt.

A filmből ismert 23 fogat közül választhatunk, mindegyik egyedi kinézettel, versenyzővel és technikai képességekkel rendelkezik. A sikeres versenyért pénzt kapunk, amelyből fejleszthetjük a fogatunkat, eladhatunk vagy vehetünk új alkatrészeket, droidokat Wattotól. Az újak drágák, a roncstelepről bányászva olcsóbb, de rosszabb minőségűek várnak ránk. Kezdőként az amatőr ligában, majd a haladó és végül a profiban mutathatjuk meg, hogy milyen jók vagyunk.

Összesen nyolc bolygót modelleztek le, azon belül huszonöt pályát, amelyeknek mind eltérő adottságokkal rendelkeznek.

Van, amelyik szűkösebb, van, amelyik akadályokkal teli, vagy elágazó, de van olyan is – mint az Oovo IV – ahol az aszteroida öv miatt fogatunk súlytalanságban pörög a pályán.  Ez igen nehéz, de egyúttal izgalmas élményt nyújt. 

A másik egyszemélyes mód a Free Race, itt a Tournamentben feloldott pályákat gyakorolhatjuk be és javíthatunk egyéni eredményeinken. A harmadik egy többjátékos multiplayer mód, egyszerre nyolc játékos versenyezhet a helyi hálózaton. Online szerver támogatás nem járt hozzá, a LucasArts szerint technikai problémákat okozott, az elkészült multiplayer módhoz viszont a Jedi Knight: Dark Forces II. kódjait is felhasználták. Minden platform megkapta a multiplayert, Nintendón és Segán osztott képernyős megoldás, míg PC-n helyi LAN hálózatos, ám a Windows és Macintosh rendszerek eltérő hálózati protokollon működtek. Az irányítás PC-n billentyűzettel történik, de érdemes hozzá beszerezni egy joystickot.

A fogatunk könnyen sérül az ütközések miatt, nem árt óvatosan száguldozni. A fogat két motorjára nem árt vigyázni, mert koccanásokra könnyen sérül, az ütközéses halál után egyből újra éledünk ugyanazon a pályarészen, csak közben lehagynak a többiek. Ha elérjük a fogat maximális sebességét, a boost egy energiafröccsel képes ezt tovább növelni (mint a versenyautóban a nitro, azaz a dinitrogén-oxid), csak ezzel hamar túlmelegszik a két motor és meghibásodik.

Vannak apró hibák a játékban, többnyire a textúrák terén, de ennyi év távlatából nézve nem érdemes ezzel foglalkozni, mert mind játékmenetben, mind grafikailag a játék bőven megállja a helyét még ma is.

Pozitív visszhang

A játékot 1999. május 13. és 15-e között megtartott E3-on leplezték le, nem sokkal a film amerikai mozipremierje előtt. Az E3 sajtókonferenciáján az Anakint alakító Jake Lloyd promotálta a játékot, aki természetesen szinkronizált is. Mellette Andy Secombe (Watto), Lewis Macleod (Sebulba), ill. Scott Capurro és Greg Proops (Beed és Fode Annodue) is kölcsönözték hangjukat a játékhoz.

A Racer egy nappal a mozipremier előtt, május 18-án jelent meg Windows PC-re és Nintendo 64-re, majd később Sega Dreamcastre, de még Game Boy Colorra is.  Playstationre ugyan bejelentették, de ennek a megjelenése végül elmaradt.  Mindegyik porton más-más exkluzív kiadásokat adtak ki a játékhoz.

A Racer nagyon pozitív értékeléseket kapott, a kritikusok és a rajongók is szerették. A Computer Gaming World 1999 legjobb versenyzős játékának díjára nevezte, amelyet végül a Need For Speed: High Stakes vitt el. 2004 márciusában a GMR magazin  minden idők ötödik legjobb Star Wars játékának nyilvánította.  2015-ben a PC Gamer listáján már a harmadik helyen szerepelt és több egyéni Top 10-es Star Wars játék listába beveszik a mai napig. Magasan vezette az eladási listákat 3,12 milliós értékesített példánnyal. 2011-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mint a világon legtöbbet eladott sci-fi versenyzős játék.

A játék utóélete

2000-ben jelent meg Star Wars: Racer Arcade a japán AM5 fejlesztésében és a Sega kiadásában. Ez egy játéktermi, pénzbedobós árkád verziója volt a Racernek, amelyhez lemodellezték Anakin fogatjának pilótafülkéjét is. Tartalmilag a Racer egy kicsinyített verziója volt, kevesebb pálya és négy versenyző karakter közül lehetett választani.

2002 februárjában jelent meg a Racer folytatása, a Star Wars: Racer Revenge kizárólag Playstation 2-re a Rainbow Studios fejlesztésében. Ugyancsak single és multiplayer móddal is rendelkezett, a történet pedig egy nem hivatalos folytatása a Baljós árnyaknak, amelyben 8 évvel a tatuini verseny után Sebulba visszavágót játszik Anakin ellen, akit itt már Hayden Christensen szinkronizált.  Ez a folytatás azonban nem lett olyan sikeres és közkedvelt, mint elődje. 

A Racer az évek során kultikus státuszba emelkedett.

Népszerűségét mutatja, hogy 2018. május 4-én megjelent a felújított digitális jog (DRM) mentes változata a GOG-on, majd Steamen és EA Originen is megvásárolható lett. A Kotakun cikkeztek is ez alkalomból, az írásban hosszan fejtegették, hogy  a Racer mennyire jól kiegészítette, bővítette a Baljós árnyakat,  továbbá megismertette és megszeretette a rajongókkal az új helyszíneket, karaktereket, lényeket.

A teszthez mi is a GOG-os verziót használtuk, amely remekül futott egy Windows 10-es gépen. A rajongók újra felfedezték maguknak a játékot, valaki pedig idén el is készítette felújított grafikával Unreal 4-es motorra. Érdemes ezt is kipróbálni, mielőtt az EA lelövi.

StarWarsRacer_2018 (Copy).rar

No Description


Források: EA Origin; Gamestar 1, 2; GOG; Kotaku 1, 2; Puliwood; Steam; Wikipedia; Wookieepedia

Nyitókép: Az Episode I: Racer reklámja a GOG-on (GOG.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink