„Játszottam a Vader Immortallal, fenomenális élmény!”

Az Oculus Questre tervezett Vader Immortal elnevezésű projekt kapcsán nem először írunk: Dolmány Gergely több cikkében ismertette a játék kapcsán szárnyra kelt híreket. A Vader Immortal azóta megjelent, és akár otthon is játszhatunk vele, bár az Oculus Quest nem olcsó mulatság.  Kiss Norbert  azonban azon szerencsés magyar rajongók közé tartozik, akik már végigjátszhatták ezt az élményt, és lelkesen ajánlja mindenkinek. Fogadjátok szeretettel az élménybeszámolóját!

Van egy – sajnos Magyarországon talán anyagi okok miatt nem elterjedt – őrület a világon, ami már lassan több mint 10 millió embert vonz:

ez pedig a virtuális valóság!

A virtuális valóságot általában úgy képzeli el a magyar ember, hogy beletesz egy mobilt egy dobozba és lencséken keresztül néz videókat. Ez egy olcsóbb fajtája a VR-nek, de a rendes VR élményt csak 10%-ban hozza vissza!

Az alkalmazott technológiákról röviden
VR (Virtual Reality – Virtuális valóság): A virtuális valóság egy számítógépes környezet által létrehozott mesterséges világ. Átéléséhez egy VR-szemüvegre van csupán szükség. Lényege, hogy a felhasználók minél valóságosabbnak éljék meg a technológia által létrehozott élményt, környezetet.

AR (Augmented Reality – Kiterjesztett valóság): A valóság kibővítése, amikor egy kamera vagy egy szemüveg segítségével a valós környezetbe virtuális elemeket vetíthetünk. Ez a technológia ismerős lehet a nálunk is népszerűvá vált Pokémon Go! játékból. Az AR-hez nincs szükség másra, mint egy okostelefonra vagy egy, a célra kifejlesztett szemüvegre, és máris élvezhetjük a technológia nyújtotta előnyöket.

MR (Mixed Reality – Kevert valóság): Ennél a technológiánál a VR és AR előnyeit egyesítették és továbbfejlesztették. A kiterjesztett valóságot azzal fejleszti tovább, hogy a virtuális valóság elemei nem csupán megjelennek a képernyőn, hanem kapcsolatba is tudnak lépni a való világgal. RÉSZLETEK ITT.

A Vader Immortal egy kizárólag az Oculus Questre tervezett játék 1. része, amely a Star Wars világába kalauzol el minket, konkrétan a Mustafar bolygóra.

Vader kastélyát és a Mustafart is jobban megismerhetjük
A Vader Immortal teljesen új megközelítésbe helyezi a videojáték fogalmát. A játékosok az eddig megszokott FPS játékokkal (pl. Doom vagy a Call of Duty) ellentétben sokkal összetettebb és mélyebb szerepet játszanak a történetben. A készítők szerint leginkább egy színpadi előadáshoz lehetne hasonlítani a játékmenetet, ahol a Star Wars univerzum legfélelmetesebb karakterével játszhatunk együtt. A kalandozásunkat csempészként kezdjük, aki mindig is érzett magában valami pluszt ahhoz, hogy Erő-használóvá váljon. Ez az érzés pedig egyre csak erősödik benne, ahogy csillaghajója a Mustafar lávavilága felé közelít. Segítőnk egy ZO–E3 névre hallgató droid lesz, aki Maya Rudolph (A Lego-kaland 2, Az Emoji-film) hangján szól hozzánk, útmutatásokat adva nekünk. A kaland során más megvilágításba kerül Darth Vader. RÉSZLETEK ITT.

Itt meg kell jegyeznem ismét hogy mivel kizárólag Oculusra készült, a HTC termékek nem támogatják, illetve csak olyan helyen lehet kipróbálni ahol már rendelkeznek Oculus Quest termékkel! A játék telepítése után jön egy szépen kidolgozott menü, semmi extra. Start, szokásos long time ago felirat…

ééésss rögtön belerak minket a sűrűjébe!

Tökéletesen megtapasztalhatod milyen fénysebességre gyorsítani egy hajót, milyen amikor egy csillagromboló megjelenik feletted,  és amikor beáll eléd VADER … Még mindig libabőrös vagyok! Ahogy a történeten haladtunk és a szabadulásom után szó szerint megmásztam jó pár létrafokot (igen, neked kell csinálni, nem billentyűzet meg egér), életemben először fogtam a kezemben igazi fénykardot és harcoltam is vele! Egyszerűen fenomenális élmény, alig várom, hogy újra kezdjem!

A történetben haladva Vader egy olyan arcára is fény derül, amin igencsak meglepődtem és a  múltból jövő női hang  is libabőrt okozott. Soha nem gondoltam volna, hogy a Mustafar alatt ilyen dolgok vannak és hogy Vader mit is csinál konkrétan ott, de már kezd világos lenni! A mustafariaknak is megvan a szerepük. Többet erről nem mondok, mert túl spoileres lenne… (Erős a gyanúnk, hogy a játék története ezen a ponton szorosan összefügg Charles Soule-féle Darth Vader: A Sith sötét nagyuracímű képregény mustafari történetfolyamával – a szerk.)

Térjünk tehát vissza a játékmódhoz! A kontrollerek lesznek a kezeid, amelyek teljesen kézre is állnak. A szemüveg belső szenzorokat használ, kijelölhetsz magadnak egy 25*25 méteres területet – lehet az akár egy park vagy bármi, oda mész, ahová akarsz. A legjobb szabadtéren, de akár a szobádban is kijelölhetsz egy területet, aztán max a thumbstickek segítségével teleportálva mozoghatsz. Annyi a hátrány, hogy erős napsütés esetén kint nem használható, mert a napfény levakítja szenorokat:  tehát szabadtéren a legjobb, ha borongós az idő, vagy már este van.  Attól sem kell félni, hogy gyorsan lemerül a készülék, az akkumulátor három órát is bír. A Vader alatt 100%-ról 78%ra esett a töltöttség, szóval csak egy jó powerbank kell és órákig lehet játszani, már ha bírja az ember szusszal.

A játék ugyanis elég fárasztó, sokat kell mozogni, és fél óra trénining után sürgősen  ajánlott egy zuhany!

A végére én is jól leizzadtam, mert harc van benne bőven.  A játék időtartalma különben cirka egy-másfél óra  (ez az Oculus Quest storeban 10 euró).

A videón a lightsaber dojo látható, mely egy mellékszál a fő történet mellett, de talán jól átjön, hogyan is működik a készülék.

További érdekesség, hogy VRchatben különbőző, a Star Wars világból származó karakterekkel tudtok például in-universe kocsmákban beszélgetni.

Mennyi is az annyi? Akik nem akarnak százezreket kidobni egy jó PC-re meg VR szemüvegre, azoknak az Oculus Quest egy tökéletes megoldás, ráadásul olyan cucc, amitől leesik az álluk! Főleg így, hogy már a Star Wars világa is elérhető benne. Ha szeretnétek egy ilyen készüléket, érdemes félretetteni rá, ugyanis ez sem olcsó,  450 euróért tudsz rendelni német Amazonról!  (A magyar boltban történő vásárlást senkinek sem ajánlom: az Amazon minden hiba esetén cserél, a magyar boltoknál viszit az esetleges garanciáltatás miatt hosszú heteket várhatsz, mire lesz valami).

Természetesen a játékot VR termekben is kipróbálhatjátok.  Ha ilyen helre mentek, fontos megbizonyosodni arról, hogy a headseteket a higiéniai előírásoknak megfelelően tárolják-e , a különböző „zug VR-bárok” helyett sokkal biztonságosabb, ha a normális, jó körülményeket biztosító termeket választjátok. Ezek közül ajánlom például a  Play VR Budapestet,  értesüléseim szerint ugyanis hamarosan beszerzik a szükséges platformot és onnantól kezdve náluk is játszható a Vader Immortal! (Ezt az üzletvezető azóta meg is erősítette portálunknak – a szerk.)

VIRTUÁLIS VALÓSÁG SZÓRAKOZTATÓ KÖZPONT
Látogass el a Play VR Budapest Virtuális Valóság szórakoztató központba, ahol felejthetetlen VR élményekben lehet részed! Barátságos és segítőkész játékmestereink elkalauzolnak téged a virtuális valóság világába. A legjobb VR élményekkel és csoportos kedvezményekkel várunk! RÉSZLETEK ITT.

Verdikt: beülhetsz moziba, olvashatsz könyvet (én is sokat olvasok), de ennyire közel a Star Warshoz nem voltam még soha!

Ha a játék és az Oculus Quest felkeltette az érdeklődéseteket, illetve további kérdésetek lenne, Norbert és VR rajongó társai szívesen állnak a rendelkezésetekre a Magyar VR közösség nevű Facebook-csoportban, melyet itt elérhettek.

Nyitókép: A Mustafar a Vader Immortalban (ILMxLAB)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink