Elképesztően izgalmas könyv jelent meg a KotOR-ról!

A Knights of the Old Republic máig élénk nosztalgiahullámot vált ki a rajongókból, de arról sokan vajmi keveset tudnak, hogyan készült. Spoilermentes kritikánk egy frissen megjelent könyvről, amely ezt a kérdést járja körül.

Minden idők egyik – ha nem a – legnépszerűbb Star Wars játékszoftvere volt a Knights of the Old Republic (a továbbiakban KotOR). Az eredetileg 2003 nyarán, azaz már 16 évvel ezelőtt megjelent RPG-t ma is sokan újrajátsszák,

az pedig, hogy az EA küszködik a messzi-messzi galaxisban játszódó szoftverek terén, felerősítette a KotOR iránti nosztalgiát a rajongók körében.

Arról azonban sokan vajmi keveset tudnak,  hogyan is készült el, miként látták a fejlesztők ezt a folyamatot.  Ám ennek vége, ugyanis Alex Kane újságíró (akinek cikkeit egyebek között itt olvashatjuk: StarWars.com, Polygon, Rolling Stone, Variety) első könyvében pont e témakört járta körbe,

az eredmény pedig egy befogadható hosszúságú, mégis rengeteg információt tartalmazó kötet lett.

A videójátékokról szóló könyvek a legtöbb esetben kétféle hibába esnek: az egyik, hogy a szerző leírja, mit gondol a szoftverről, míg a másik, hogy túlságosan részletesen és szárazon meséli el a fejlesztési fázisokat, ezáltal unalmassá és hosszúvá válik a kötet.  Kane azonban egyik „hibát” sem követi el.  Újságíróként nyilván érzi, hogy ha ír valamiről, nem tolhatja magát az adott téma elé. Személyes véleménye olyannyira nem jelenik meg a lapokon, hogy néhol már egyenesen hiányzik, bár sejtjük persze, hogy a témaválasztását a téma iránti szeretete indokolta. Másrészt – vagy a szerkesztőinek köszönhetően, vagy saját szerkesztői tapasztalatai okán – tökéletesen képes volt megszűrni, hogy mely információkat érdemes belevenni a könyvbe. Ennek eredményeként  egy olyan munka született, amelyben nincsenek átugorni való, unalmas részek,  minden egyes részlet izgalmas újdonságot rejt, amelyek fontosak annak megértéséhez, hogyan készült el a KotOR.

Alex Kane: Five Things I Learned Writing A Book About Knights Of The Old Republic

Set an even longer time ago in a galaxy far, far away, BioWare’s 2003 Star Wars: Knights of the Old Republic wowed players with its compelling characters, lightsaber customization, complex morality choices, and one of the greatest plot twists in both video game and Star Wars history.

A játékszoftverekről szóló könyvek kiadására szakosodott Boss Fight Booksnál – nem túl fantáziadúsan Star Wars: Knights of the Old Republic címmel – megjelent munkában

a készítők saját szavaikkal mesélik el, hogy miként látták a játék elkészítésének folyamatát.

Alex Kane: Star Wars: Knights of the Old Republic. Boss Fight Books, 2019. 128 oldal, 15 dollár (puha fedelű nyomtatott), 5 dollár (eBook)

Alex Kane újságírói munkáját itt is csak dicséret illeti, ugyanis a játékot fejlesztő BioWare, valamint a Lucasfilm megannyi akkori alkalmazottjával felvette a kapcsolatot. A beszélgetésekből kinyert információkat pedig remekül rendszerezte, így az éppen aktuális témához kapcsolódóan legalább két-három személy véleményét is fel tudja villantani.

A kötetet mindenképpen érdemes elolvasnia az angolul tudó KotOR-rajongóknak, ugyanis kiderül belőle, miért is vált olyan különlegessé a játék, milyen inspirációi voltak a készítőknek. Azt is megtudhatjuk, hogy a Lucasfilm 2013-as, Disney általi felvásárlását követően a Legendák körébe sorolt játékból  mit emeltek át később a kánonba.  (Az izgalmasabb részletekről a későbbiekben mi is írunk majd!)

Alex Kane könyve ugyanakkor nem kizárólag azoknak lehet érdekes, akik a KotOR szerelmesei. A szerző a videójáték-készítés hőskorába kalauzolja el az olvasót, aki rövid úton képbe kerülhet azzal kapcsolatban, hogyan is készültek a kétezres évek elején ezek a szoftverek. Ami talán a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy maguk a készítők sem sejtették, milyen sikere lesz a játéknak – hasonló érzést kívánunk Alex Kane-nek is!

Nyitókép: Darth Malak és Darth Revan egy KotOR artworkön (WindowsCentral.com)

One thought on “Elképesztően izgalmas könyv jelent meg a KotOR-ról!”

  1. Pingback: 16 érdekesség a 16 éves KotOR kapcsán • Ziro.hu
  2. Trackback: 16 érdekesség a 16 éves KotOR kapcsán • Ziro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink