Éld át a mustafari poklot!

A hamarosan megrendezésre kerülő Star Wars Celebration egyik fontos április 12-i panelje a Vader Immortal nevű VR-projektről szól majd. De mi is az a VR és hogyan hasznosítja ezt a Lucasfilm? Új szerzőnk, Dolmány Gergely cikke ezt a kérdést járja körül.

A 2015-ös év nagy változást hozott a Lucasfilm számítógépes játékokat fejlesztő részlegénél. A cég elindította az ILMxLAB-et, amely a virtuális valóság (Virtual Riality – VR) segítségével kívánja átalakítani a játékok által nyújtott élményt. A csapat arra törekszik, hogy a VR, az AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság), az MR (Mixed Reality – kevert valóság), és más feltörekvő technológiák segítségével átálljon a mesemondásról történeti élményre, világokat hozzon létre, ezzel elmélyítve a kapcsolatot a játékos és a karakterek között.

Az alkalmazott technológiákról röviden

  • VR (Virtual Reality – Virtuális valóság): A virtuális valóság egy számítógépes környezet által létrehozott mesterséges világ. Átéléséhez egy VR-szemüvegre van csupán szükség. Lényege, hogy a felhasználók minél valóságosabbnak éljék meg a technológia által létrehozott élményt, környezetet.
  • AR (Augmented Reality – Kiterjesztett valóság): A valóság kibővítése, amikor egy kamera vagy egy szemüveg segítségével a valós környezetbe virtuális elemeket vetíthetünk. Ez a technológia ismerős lehet a (sajnos – a szerző ) nálunk is népszerűvá vált Pokémon Go! játékból. Az AR-hez nincs szükség másra, mint egy okostelefonra vagy egy, a célra kifejlesztett szemüvegre, és máris élvezhetjük a technológia nyújtotta előnyöket.
  • MR (Mixed Reality – Kevert valóság): Ennél a technológiánál a VR és AR előnyeit egyesítették és továbbfejlesztették. A kiterjesztett valóságot azzal fejleszti tovább, hogy a virtuális valóság elemei nem csupán megjelennek a képernyőn, hanem kapcsolatba is tudnak lépni a való világgal.

Az ILMxLAB több különféle projektet hozott és hoz tető alá, hozzájuk köthető például a Star Wars: Galaxy’s Edge élménypark Millennium Falcon élménye, a Smuggler’s Run vagy épp a kiterjesztett valóságra alapozó Project Porg is.

Az ILMxLAB jelenlegi két fő projektje azonban egyértelműen a Secrets of the Empire és a hamarosan érkező Vader Immortal.

A Secrets of the Empire játékélmény megvalósításához a Lucasfilm  külön erre a célra megépített helyszíneket használ a világ különböző pontjain található Disney parkokban.  Szóval ha e projektet ki akarod próbálni, kicsit mélyebben a zsebedbe kell majd nyúlnod.

A Secrets of the Empire

A történet egy elismert forgatókönyvíró, David S. Goyer tollából származik, aki egyebek között A Sötét lovag, a Penge-triológia, valamint a készülő Terminator: Dark Fate (Sötét végzet) forgatókönyvét is jegyzi. A megvalósítást pedig a The Void nevű, virtuális valóságok létrehozásával foglalkozó cég végezte. Először az orlandói Walt Disney World Resorban próbálhatták ki a rajongók a játékot, 2017. december 16-án.

A játéban négy – K–2SO-val kiegészült – rohamosztagosnak álcázott lázadó küldetését követhetjük végig. Cassian Andor százados sürgős üzenete után a csapat a Mustafar olvadt lávával borított felszínén találja magát. A küldetés: megszerezni egy, a Lázádás számára létfontosságú birodalmi fegyvert.  A játékban megoldandó rejtvények, ellenséges egységek – köztük maga Darth Vader – és óriási lávaszörnyek próbálják megakadályozni a csapatot a küldetés teljesítésében. Érdekesség még, hogy a játékban K–2SO és Cassian Andor hangját a mozivászonról ismert színészek (Alan Tudyk és Diego Luna) adják.

Star Wars Mexico GIF by Remezcla – Find & Share on GIPHY

Our thing.

Nézzük magát a játékmenetet és játékélményt! Első lépésként a VR-szemüveggel és speciálishátizsákkal felszerelt játékosok tájékoztatást kapnak a küldetésről, majd megkapják fegyvereiket. Minden játékos rohamosztagosként, egyedi fegyverrel és páncéllal jelenik meg a virtuális térben. A pisztolyok két elsütő billentyűvel rendelkeznek, melyek hüvelykujjal aktiválhatók. A fegyverek újratöltését külön mechanizmus oldja meg a játékos hátizsákján keresztül. A játék egyéb funkciói (gombnyomás, ajtók elhúzása, rejtvények megoldása, stb.) a pisztoly főgombjával érhetők el. A pisztolynak haptikus visszajelzései vannak rezgés formájában.

Ilyen visszajelzést kaphatunk például akkor, amikor Vader összezúzza a fegyverünket.

A haptikus észlelés
„Agyunk a tapintási és a mozgási receptorokból származó ingerületet együttesen értékeli, ezt nevezzük haptikus érzékelésnek. A haptikus érzékelés emlékeztet a látás, illetve a hallás térbeli formáira, a tárgyak formáját, nagyságát, sőt bizonyos mértékig a tárgyak térbeli orientációját, valamint irányokat is észlelni tudunk ily módon.” Bővebben itt olvashatsz erről.

A játékélmény fokozására egyéb eszközöket is felhasználnak a fejlesztők:

  • fűtőtesteket és ventillátorokat a láva és légáramlás szimulálására,
  • padlóba épített eszközök a rezgés és dörzsölés szimulálására,
  • illetve nyomógombok a kódok beírására és rejtvények számára.

A játékteret egy vészhelyzeti kapcsolóval is ellátták arra az esetre, ha teljesen elvesznénk a küldetésben.

A Vader Immortal

Az idén érkező Vader Immortal nevű projektről egyelőre keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy ez is David S. Goyer nevéhez kötődik, egy általa kitalált és elkészített  három részből álló  VR-játéksorozat első darabjáról van szó.

A Vader Immortal cselekménye időben A Sith-ek bosszúja és és az Egy új remény között zajlik, valamint kapcsolódik az előzőleg ismeretett Secrets of the Empire-höz (bár még nem tudjuk pontosan, hogyan). A sorozat első epizódja 2019 tavaszán az akkor megjelenő Oculus Quest nevű VR-játékrendszeren érkezik – azaz  ehhez már nem kell elmenni valamelyik élményparkba. 

A játék az ikonikus Sith Nagyúr,  Darth Vader Mustafar lávavilágában felépített titokzatos kastélyába kalauzolja el a rajongókat. A kiszivárogtatott hírek szerint alkalmunk lesz megtapasztalni a fénykarddal vívást, a sith tanítás kegyetlen módszereit és megpróbálhatunk kiszabadulni a Birodalom fogságából.

Természetesen a Celebrationön további részletek kiderülhetnek majd a projektről. A Vader Immortalról szóló panelbeszélgetés április 12-én lesz, magyar idő szerint 20:30 és 21:30 között. A további fontos paneleket itt gyűjtöttük össze.

Nyitókép: A Secrets of the Empire-höz készült grafika (StarWars.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink