Budapesten is játszható a Vader Immortal – ki is próbáltuk!

Már több alkalommal cikkeztünk a Star Wars idei VR játékáról, a Vader Immortalról, ám ezúttal én is kipróbálhattam, köszönhetően a Play VR Budapest Virtuális Valóság és szórakoztató központnak.  A cikk tehát részben egy VR terén tapasztalatlan, ámde annál kiváncsibb cikkíró élménybeszámolója, részben viszont az, ami eddig még nem volt: egy mustra arról, hogy mit is ad a „Halhatatlan Vader” a kánonhoz és a Star Wars világához!

Olvastam a Ziro.hu-n a játékot megelőzően megjelent infókat, láttam a Vader Immortal trailerét, valamint a honlapunkra élménybeszámolót író Kiss Norbert (Magyar VR Közösség) is sokat mesélt és magyarázott nekem, tudatlannak. Ettől függetlenül teljesen esetlenül, a Play VR üzletvezetőjének, Jánosa Mártonnak a türelmes segítségével kezdtem a játékot. Először szokatlan volt a szemüvegen elém táruló látvány és a kontrollernek is át kellett lényegülnie a kesztyűs kezeimé, miközben a droid másodpilótám nyavalygott mellettem, hogy nyomjak meg mindenféle gombokat és kapcsolókat, amik akár a hátam mögött is lehettek.

Az elsőtisztem, ZOE3 és a hajóm, a Windfall

Ez volt a játék „neheze”, de tökéletes bevezetés volt arra, hogy  az efféle élményeket alig ismerő játékos is ráérezzen arra, hogyan kell fogni, kapcsolni, húzni, s előrébb haladni a játékban. Nem is tart sokáig ez a bevezető szakasz, ugyanis épphogy felfedeztem a hajót és ZOE3 társaságában kijavítottuk a hibákat  már ki is rántott a hipertérből egy Interdictor.  Már itt csúcsra hágott bennem az izgalom, hiszen az Interdictor az egyik kedvenc birodalmi csillagromboló-típusom, amely életnagyságban úszott el gyönyörűen és ijesztően kicsiny hajóm felett. Ettől kezdve felpörögtek az események.

Mustafar. TIE vadászkíséret. Ijesztő birodalmi admirális. Rohamosztagos kíséret. Birodalmi vallatódroid. VADER.

Az ILMxLAB lenyűgöző munkát végzett, a látvány lélegzetelállító és hihető volt. Például egy ideig Vader kastélyának külső peremén kellett sétálnom,  ahol elém tárult a Mustafar kietlen pokla.  De a belső tér is aprólékosan lett megvalósítva, lett légyen szó a birodalmi börtöncelláról, egy hangárról, a hajóm belső teréről vagy éppen Vader kastélyának titokzatos kamráiról. Társaságom is akadt, az említett ZOE3 mellett  egy mustafari (méghozzá a faj északi alfajának egy egyede), Vylip Foma  indított el menekülőutamon – de persze Vader elől senki sem menekülhet, főként nem a saját kastélyából.

A mustafari kaland első szakasza ettől függetlenül a menekülésből áll, s a készítők mindent megtettek azért, hogy élethűvé varázsolják: bedöglött lift, zárak szerszámokkal vagy nyers erővel való feltörése, vagy épp létrákon mászkálás. És igen, a kezemmel (pontosabban a kezembe simuló kontrollerrel) minden egyes fokot meg kellett fogni, hogy fel- vagy éppen lejussak, és tényleg átadta a létránmászás minden báját, pláne amikor letekintettem az alattam tátongó mélységbe.  A tériszonyosok legyenek fokozottan óvatosak, hiszen a játék nem egy pontján kerül számukra nem szívlelt szituációba az ember.  Na és a mélység csak egy dolog, ott vannak természetesen a rohamosztagosok is (fel is tettem a kezem megadásként, mikor elkaptak). Zseniális élmény volt, amikor teljesen élethű rohamosztagosok lövöldöztek rám, különösen mivel  a fénykardommal nemcsak elháríthattam az energianyalábokat, hanem mint egy valamire való Star Wars karakter, vissza is küldhettem azt a támadóimra.  A fénykard a Star Wars kvintesszenciájának elemi része, és egy jól kivitelezett, élethű fénykardharc a legtöbb rajongót ujjongó kisgyerekké változtatja. Én is egykettőre „átadtam magam az Erőnek” és bár a lábamhoz semmiféle kontrollert nem csatoltak, mégis igyekeztem ráállni a régen tanult vívóállásra, s heves és gyors mozdulattal hárítani különféle támadóim lövéseit, vagy éppen vágásait és szúrásait.

Már csak a fénykardpárbaj miatt is érdemes kipróbálni a játékot!

Egyetértek Kiss Norbert korábbi beszámolójával, hihetetlenül élethű.

„Játszottam a Vader Immortallal, fenomenális élmény!”
„Tökéletesen megtapasztalhatod milyen fénysebességre gyorsítani egy hajót, milyen amikor egy csillagromboló megjelenik feletted, és amikor beáll eléd VADER… Még mindig libabőrös vagyok! Ahogy a történeten haladtunk és a szabadulásom után szó szerint megmásztam jó pár létrafokot (igen, neked kell csinálni, nem billentyűzet meg egér), életemben először fogtam a kezemben igazi fénykardot és harcoltam is vele! Egyszerűen fenomenális élmény, alig várom, hogy újrakezdjem!” RÉSZLETEK ITT!

A játék közel egy óra alatt végigjtászható, még akkor is, ha az ember megáll bámészkodni a Mustafaron, vagy éppen Vader kastélyának eddig nem ismert termeiben. A feszes hajsza mellett azonban a történeten is dolgoztak, ugyanis a játék végére többet megtudunk a Mustafarról, a mustafari népről,  Vader megszállott mustafari kutatásáról, valamint arról is, hogy én, egy békés törvénytisztelő  csempész-söpredék mi a fészkes fenét keresek itt egyáltalán.  A háttértörténetről a továbbiakban majd a képek alatt, SPOILEResen olvashattok,  de érdemes fenntartani az élményt a saját játékra! Melyet ti is kipróbálhattok az említett üzletben.

Play VR Budapest
A Play VR Budapest Magyarország legnagyobb virtuális valóság szórakoztató központja, ahol 200 m2-en, 8 VR eszközzel merülhetsz el a virtuális valóságban, egyénileg, párosan, vagy akár hatszemélyes VR multiplayerben. Az eszközparkunk folyamatosan bővül, jelenleg 6 db HTC Vive, 1 db Oculus Rift és 1 db PlayStation VR virtuális valóság szemüveg szolgáltatja a VR élményeket. A VR játékterek 6-7 m2 nagyságúak, a téren belül teljes mozgásszabadságot biztosítanak. A VR játékokat segítőkész játékmesterek segítik, mindenki számára megtalálják a megfelelő VR élményt. Vállalják rendezvények lebonyolítását is, a VR tökéletes családi, szülinapi vagy csapatépítő program. ÁRAK ÉS RÉSZLETEK ITT!

A mustafari Vylip Foma

Mustafari papnő

A játék egy újabb izgalmas fejezetet fed fel Mustafar hányattatott történetéből. Kiderül, hogy a játékos, a „csempész” okkal került Vader Interdictorának hálójába, ugyanis egy bizonyos Lady Corvax leszármazottja, annak a nőnek aki az egykor virágzó és zöldellő bolygót lángoló pokollá változtatta. A békés Mustafart ugyanis egykor támadás érte (talán Momin nagyúr?), ennek során az úrnő férje elhalálozott, mire Lady Corvax mindent megtett azért, hogy szerelmét visszahozza a halálból. Ehhez a mustafari nép legszentebb eszközét,  az úgy nevezett Bright Start használta fel, ám a nagyhatalmú ereklye ahelyett, hogy a holtat visszahozta volna az egész bolygót vörös pusztasággá változtatta.  Nos ezt a Bright Start keresi Vader, aminek a kulcsát csak Corvax egyik leszármazottja használhatja. Na és miért is keresi Vader annyira ezt a nagyhatalmú és veszélyes eszközt? Bizonyára kitaláltátok: ugyanazért, amit Momintól is remélt a  kastély felépítésével a Sötét Oldal mustafari fókuszpontjától:

Attack Of The Clones Padme GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ez persze még csak a játék első epizódja, így a következőekből jó eséllyel még többet megtudunk majd a Mustafar múltjáról.

Nyitókép: Darth Vader a Vader Immortalban (ILMxLab / Entertainment Weekly)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink