A köztársaság hősei – 10 éves a The Clone Wars: Republic Heroes videójáték

A mai napon lett tíz éves A klónok háborúja animációs sorozat alapján készült videójáték, a Republic Heroes. Egy kevésbé ismert szoftver volt ez a LucasArtstól, most itt az alkalom, hogy elővegyük és megnézzük milyen élmény volt vele játszani.

Keletkezés

Mintha csak tegnap lett volna, hogy a Cartoon Networkön elindult Dave Filoni animációs sorozata, A klónok háborúja (pedig a héten volt ennek a 11. évfordulója – a szerk.), és jövőre érkezik az utolsó hetedik évad.

A TV sorozatról kevés játékadaptáció készült, a legismertebb a LEGO Star Wars III: The Clone Wars, a másik ismertebb a Republic Heroes. A játék keletkezéséről nincsenek különösebben izgalmas információk. A LucasArts megbízta az egyik legnagyobb független fejlesztőt, az ausztrál Krome Studiost. Az 1999-ben alapított cég portfólióját nézve, inkább a casual, konzolos játékokra specializálódtak. Első ismerkedésük a messzi messzi galaxissal 2007-2008 tájékán történt, ugyanis ők fejlesztették a The Force Unleashed játékot Playstation 2, PSP és Nintendo Wii konzolokra.

Ugyancsak 2008-ban jelent meg tőlük a kizárólag Wii-ra fejlesztett Star Wars: The Clone Wars – Lightsaber Duels. A klónok háborúja sorozat alapján készült kalandjáték egyfajta előfutára volt a Republic Heroesnak, az első évad néhány epizódját dolgozták fel és a szinkronszínészek mind feltűntek a sorozatból.

Párban a harcban

A Krome Studios, a Lightsaber Duels nyomán egy multiplatform single és coop akciójátéknak tervezte meg a Republic Heroest. A történetorientált kampány időben A klónok háborúja első két évadának eseményei között játszódik. Az animáció és a karakterek egy az egyben a sorozatot idézik, remekül lemásolták a Krome fejlesztői. A szinkronszínészek is mind visszatérnek a sorozatból, mint Matt Lanter (Anakin), Ashley Eckstein (Ahsoka), James Arnold Taylor (Obi-Wan), Dee Bradley Baker (klónok), Tom Kane (narrátor, Yoda, C–3PO), Nika Futterman (Ventress), Ian Abercrombie (Palpatine), Catherine Taber (Padmé), Matthew Wood (droidok), Corey Burton (Dooku, Cad Bane) és Olivia d’Abo (Luminara).

A játék összesen 40 db pályából áll. A történet az első évad eseményeinek a végén veszi fel a fonalat, a Ryloth-i csatába csöppenünk, Anakin és Ahsoka próbálja megtisztítani az utat az érkező klón erősítés előtt. Közben a Juma 9 állomáson Obi-Wan, Plo Koon és Codyék próbálnak megállítani egy támadást, amit egy skakoi szeparatista, Kul Teska vezet. Anakin és Ahsoka később csatlakozik Obi-Wanékhoz és – ahogy a sorozatban lenni szokott – sok váratlan kalandba keverednek együtt. Felbukkan Dooku gróf, Asajj Ventress és Cad Bane fejvadász is. A szeparatisták egy újabb szuperfegyvert akarnak bevetni, a köztársaság hősei pedig igyekeznek szabotálni, ahogy az a sorozatban számtalanszor történt. A játék kampánya szépen kiegészíti a sorozat epizódjait, és összeköti a két évadot.

Érdekesség, hogy Nintendo DS platformon a játék története eltérő lett.

DS-re nem a Krome hanem a Lucasfilm Animation Singapore csapata fejlesztette és dolgozta át a játékot, emiatt a DS verzió története jelentősen eltér a többi kiadástól.

A játékmenet leginkább a LEGO Star Wars játékokra hasonlít. Egyedül és párban is játszhatunk, drop in/drop out coop módban. Ha egyedül játszunk, akkor másik karaktert értelemszerűen a gép irányítja. A TPS nézet fix kameraállásban van, pont úgy, mint a LEGO játékok esetében és a játékmenet is nagyon konzolos, leegyszerűsített.

Irányíthatunk jediket (Anakin, Obi-Wan, Ahsoka, Plo Koon, Mace Windu, Luminara, Kit Fisto, Aayla Secura), klón katonákat (Rex, Cody és a többiek) és egyéb karaktereket (Cad Bane, R2–D2).

 Az egyes karakterekkel változik a játékmenet is, a jedikkel kardozós és platformer ugrálós, a klónokkal inkább egy fedezékrendszeres shooter.  A konzolos játékokból ismert, úgynevezett Quick Time Eventel (gyors reagálási események) igyekeztek a készítők nehezíteni és interaktívvá tenni a játékmenetet. Ez annyit jelent, hogy bizonyos gombokat nyomjunk meg adott időben, amikor az megjelenik a képernyőn.

A platformer ugrálás, mászás irányítása viszont elég rossz lett. A LEGO Star Warshoz hasonlóan, 2D-s ugrálós rejtvények vannak 3D-s síkon megoldva. Ezzel nem lenne gond, de az irányítás miatt, sokszor nem oda ugrik/mászik a karakterünk, ahova mi szeretnénk és ez igen bosszantó tud lenni.

Néhány harci kombóval a jedik átvehetik az irányítást a B2-es szuper harci droidok felett és azok lőfegyvereit felhasználhatják a szeparatisták ellen. A grafika viszonylag jól kidolgozott, de mivel a kamera messze, fixen van elhelyezve, a játék közben sokat nem látunk belőle, csak az átvezető videókban csodálhatjuk meg kedvenc karaktereinket.

Promóció és fogadtatás

A Republic Heroest elsősorban online, egy interaktív weboldalon keresztül reklámozta a LucasArts, amely a Join The Clone Wars nevet kapta és három szekcióból állt. Az egyik a HoloNet News, amely hat hírből és videóklipből állt, illetve rövid szövegek szerepeltek a Bővített univerzumból. A Train szekció két mini-játékot tartalmazott (Jedi Force Jump és a Clone Weapons Training). Ezek a játékok hasonlóak voltak a Republic Heroes játékmenetéhez, továbbá lehetősége volt egy harmadik játékosnak is csatlakoznia a csapatunkhoz. A Holocomm szekció egyfajta videó eligazítás volt webkameránkhoz csatlakozva. A felhasználó belépett a weboldalra, saját személyre szabott karaktert generálhatott magának.

Ez a promóciós megoldás kifejezetten a rajongókat célozta meg és nem a széles tömegeket, így a LucasArts nem számított nagy bevételekre.

2009. október 6-án jelent meg Windows PC-re, Playstation 2-re és 3-ra, Xbox 360-ra, PSP-re, Nintendo DS-re és Wii-ra is.  Többnyire negatív kritikákat kapott,  Chris Roper az IGN-től 10-ből 4,8 pontot adott rá. Erősen kritizálta a játék (szerinte) rosszul kinéző grafikáját és a platformer elemeket, amelyre az irányítás sokszor nem reagál és frusztráló volt. Úgy vélte nem tartalmaz annyit a játék, hogy hosszú ideig érdekelje a felhasználót, legyen az gyermek vagy felnőtt.

Ugyanúgy kritika érte a játék fix nézőpontú kameranézetét. Roper inkább a LEGO Star Wars játékokat ajánlotta a Republic Heroes helyett. A Metacritic.com mindössze 46%-osra értékelte. A Kotaku-s A. J. Glassernek jobban tetszett, bár szerinte is bonyodalmas volt az irányítás és a platformer ugrálás, de függ attól is melyik konzolon játszunk – Wii-on nehezebb, mint PS-en vagy PC-n.

A PC-s verzió Steamen megvásárolható, az Xbox 360-as elérhető az Xbox Marketplace-en, a Playstation Storeban viszont csak a PSP-s változat található meg.

A Republic Heroes egy élvezetes játék volt a LucasArts késői korszakából. Megvannak a hibái, de cserébe kárpótol minket az, hogy egy egyedi történetet és játékot kapunk, amely kiegészíti A klónok háborúja sorozatot. Más hasonló játékadaptáció a LEGO Star Wars III-on kívül nem is készült a sorozathoz, így a rajongóknak mindenképpen ajánlatos kipróbálniuk, ha szeretnék virtuálisan is feleleveníteni a klónháború időszakát.


Források: Kotaku 1, 2; PlayStation Store; Steam; Wikipedia 1, 2; Wookieepedia; Xbox Marketplace

Nyitókép: Részlet a Republic Heroes játékból (Instant-Gaming.com)

Legfontosabb posztjaink