Whitaker elárulta, miért szerette eljátszani Saw Gerrerát

Forest Whitaker mint Saw Gerrera a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben (StarWars.com)

Az amerikai színész kedvelte a karaktert, mert morális dilemmán lehetett elgondolkodni miatta.

Forest Whitaker Saw Gerrerát alakította a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című 2016-os antológiafilmben, majd a Lázadók animációs sorozatban is ő adta Gerrera hangját. A People TV-nek a szerep kapcsán azt mondta, szerette eljátszani a jedhai milícia vezetőjének karakterét.

„Olyan karakter, aki az elnyomás ellen harcolt, olyan sötét erőkkel, amelyek károsak az emberiségre, ugyanakkor átvette az ellenség némelyik módszerét, hogy képes legyen győzni, mert úgy gondolta, a végeredmény fontosabb”

– jelentette ki a színész, aki szerint jó, hogy ilyen kérdéseken el lehet gondolkodni. Beszélt arról is, hogy tetszik neki a magunkba nézés koncepciója, mert így szerinte megtudhatjuk, mire vagyunk képesek és felismerhetjük, bármikor történhetnek csodák.

Saw Gerrera karakterét én is azért szerettem igazán, mert megmutatta, a Lázadók Szövetsége előtt két út is állt, ő maga pedig a kevésbé erkölcsöset választotta. Gerrera (sőt, az egész Zsivány Egyes) rávilágított arra, hogy a lázadók sem feltétlenül jófiúk, hogy alkalmasint terroristának is lehet nevezni őket, ahogy ezt a Birodalom nem egyszer meg is tette. „Különleges alakulataik mesterei ennek a taktikának (a gerillahadviselésnek – a szerk.) […]. Tagjainak lételeme a szabotázs és a gondolkodás nélküli pusztítás”, emellett az emberrablás, a bolygóméretű lázadások szítása és a terrorizmus – ez volt a Birodalom meghatározása a (sajnos nem kánon) Birodalmi kézikönyvben.

A Lázadók animációs sorozat negyedik évadának harmadik epizódjában Gerrera és Mon Mothma vitatkozott, ekképpen (kapcsoljátok be a feliratot, ha szükséges):

Saw Gerrera vs Mon Mothma (Rebels S04E03)

Courtesy of Lucasfilm, uploaded only for educational purposes.

Mon Mothma láthatóan ragaszkodott a háborúskodás íratlan szabályaihoz, ám Saw Gerrera kész volt megszegni ezeket a cél érdekében. Nem csoda, hogy később a Lázadók Szövetsége szakított Saw Gerrera a Zsivány Egyesben is látott milíciájával. Összességében a Zsivány Egyes és Saw Gerrera karaktere tényleg arra jó, hogy elgondolkodhatunk azon, a jó cél érdekében meddig lehet elmenni.

Részben erről, valamint a Halálcsillag elpusztításának dilemmáiról beszéltem a Magyar Star Wars Klub által szervezett III. Országos Star Wars Rajongói Találkozón (2017. november 11.) megtartott előadásomban:

Földi Bence: A Halálcsillag elpusztításának dilemmái

A III. Országos Star Wars Rajongói Találkozón (2017. november 11.) elmondott előadásomban az alábbi kérdésekkel foglalkoztam: – Mit jelentett a Halálcsillag a Birodalom számára? – Miért kellett elpusztítani a Halálcsillagot? – Alderaan lakosai vs. Halálcsillagon szolgálók –  kollektív bűnösség elve? – Terroristák-e a lázadók?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink