Timothy Zahn: Utáljátok inkább a rabszolgaságot!

Timothy Zahn a The Verge fotóján

A Thrawn-regények szerzője egy interjúban mesélt egyebek között arról, milyen együtt dolgozni a Story Grouppal és mit gondol a rajongói kultúra átalakulásáról.

Ezen a héten jelent meg angolul Timothy Zahn új kánonregénye, a Thrawn: Alliances (Szövetségek), melyben az immár főadmirálissá előléptetett Thrawn és Vader Nagyúr kénytelenek közösen útra kelni az Ismeretlen Területek határára, a Vad Űrben fekvő Batuura, hogy megtalálják azt a zavart az Erőben, amit az Uralkodó megérzett. A két főhős azonban nem először jár ezen a helyen, a klónok háborúja idején ugyanis az akkor még a Chiss Flotta parancsnokaként szolgáló Thrawn és Anakin Skywalker jedi lovag szintén közösen kutatott az eltűnt Padmé Amidala, és informátora után. A regényt – melyről hamarosan mi is beszámolunk könyvajánló, illetve összefoglaló formájában – hatalmas marketing- és hypehullám előzte meg. A várva várt megjelenés alkalmából pedig a The Verge újságírója készített interjút a szerzővel a regényről, Thrawn karakteréről és sok másról.

„Jó a karakterével foglalkozni, ugyanis inkább antagonista, mint gonosz, aminek köszönhetően az olvasók inkább együttérezhetnek vele, mint például Grievous tábornokkal. Thrawn mindig is okosabb volt, mint egy átlagos birodalmi tiszt, aki arra kényszeríti a »jófiúkat«, hogy játsszák ki a lapjaikat. Sokkal jobb olyan karakterekkel dolgozni, akik túljárnak egymás eszén, mint a »Kinél van a nagyobb sugárvető?« vagy az »Ezúttal is megmenti a napot a fénykard és az Erő?«”

– magyarázta a szerző, akinek a Star Wars univerzumon belüli munkássága gyakorlatilag összenőtt Thrawn főadmirális karakterével. Bár a kánonba először a Lázadók sorozat 3. évadja, és Zahn Thrawn című kötete vezette be a chiss birodalmi főadmirális alakját, Thrawn karaktere gyakorlatilag egyidős az úgynevezett EU-val. Az 1991-ben megjelent A Birodalom örökösei című regény és folytatásai máig nagyon kedveltek a rajongók körében. Épp ezért a Legendák közé sorolt regényei és a kánon könyvek viszonya is szóba került az interjúban. Így fogalmazott:

„Úgy írtam meg a karakterét ezekben a könyvekben, hogy illeszkedjen minden egyébhez, amit csináltam. Ha a Lucasfilmnél csettintene valaki, és hirtelen minden könyvem kánonná válna, akkor sem kellene nagyon hozzányúlni. Minden összevágna.”

A most megjelent kötet két ikonikus karakter, Anakin Skywalker/Darth Vader és Thrawn közös történetét dolgozza fel, ami hatalmas potenciált rejt magában. Zahn szerint a karakterek az elején bizalmatlanok egymással, de később többé-kevésbé megtanulnak együtt dolgozni. Vader számára ott az Erő, aki Anakin Skywalkerként is az Erőre és a megérzéseire hagyatkozott, emellett kiváló pilóta is volt.  Thrawn ellenben meglát olyasmiket, amiket más személyek nem, számít és mérlegel, míg Vader inkább a nyers erőt képviseli.  Külön szót érdemel a könyv klónháborúk idején játszódó cselekményfolyama. A San Diego Comic-Con keretében a Lucasfilm a sorra jelentette be az előzményfilmek korszakában játszódó történeteket, ám  ezt a sort már Zahn regénye megkezdi, hiszen a klónok háborúja időszakából nem csak Anakin Skywalker kap fontos szerepet a könyvben, hanem felesége, Padmé Amidala is.  Ez a Padmé azonban nem a filmek teszetosza, súlytalan karaktere: „Padménak nem sok szerepe volt az előzményfilmekben, de A klónok háborúja sorozatban sokkalta inkább hús-vér karakterré vált, és ez az a Padmé, akiről írni akartam” – magyarázta a szerző.

És ha már A klónok háborúja, megkérdezték a sorozat visszatéréséről is – hiszen a regény fele az 5. évad eseményei, Ahsoka távozása után játszódik. Zahn ugyan nem tudta, hogy mit forgat Dave Filoni a kalapja alatt, de a regény története csupán néhány hetet ölel fel, így szépen becsusszan az Ahsoka távozása és újra megjelenése közötti időszakba.

Ők őrködnek a Star Wars múltján, jelenén és jövőjén

A kánon kontinuitása mellett a Story Grouppal való együttműködésről és az ezzel járó megkötésekről is mesélt az író.

„A megkötések trükkösek. Először utánanézek a dolgoknak a Wookieepedián, és meggyőződök arról, hogy nem mellőzök olyasmit, ami nyilvánvalóan megtörtént. Az olyan dolgok kapcsán pedig, amelyek még nincsenek lefedve, a Lucasfilm Story Groupra támaszkodom, hogy tudassák velem, hogyha valami olyanon dolgoznak, amiről nem tudhatok. Segítenek fenntartani a megkötéseket, ugyanakkor megtartják a történetek konzisztenciáját, amit nagyra értékelek”

– jelentette ki Timothy Zahn. Mint mondta, jelentősen megváltozott a regényírás folyamata, mióta létezik a Story Group. Korábban csak Leland Chee-re, a Holokron őrzőjére és az ő elképesztő memóriájára, valamint Jennifer Heddle vezető szerkesztőre lehetett számítani. A Story Group létrehozását követően azonban az egész sokkal hatékonyabbá vált. „Ha megkérdeznék a Thrawn kötetről, hogy »Tarkin már abban az időben már nagymoff volt?«, rávághatom, hogy »Abszolút«, mert a Story Group nem jelezte, hogy rossz [az állítás]. Ez nagyon felszabadító, mert kevésbé kell tartanom attól, hogy falnak ütközöm, tudom, hogy ezek a srácok figyelmeztetnének” – fogalmazott a szerző.

Az interjúban rákérdeztek a rajongói kultúra átalakulására is. Zahn véleménye szerint általánosan több a gyűlölködés, köszönhetően az internet adta anonimitásnak.

„Az emberek nem jönnek oda hozzám, hogy hozzám vágják: »Utálom a könyveidet!«, de az interneten megtehetik, mert alapvetően anonim, akkor is, ha ott van a nevük. Sosem kell szemtől szembe állnod azzal, akibe belekötsz”

– mesélte a szerző. Zahn bizarrnak tartja, hogy egyes rajongók a színészeken és színésznőkön vezetik le azt, ha valami nem tetszik nekik a filmekben, és elítélte Az utolsó Jedik óta felerősödő gyűlölethullámot is:

„Felléphetsz, hogy helyteleníts valamit, de ezt gyűlöletté alakítani rossz, ráadásul pazarlás is. Több dolog is van a világon, ami inkább megérdemelne némi utálatot, mint a filmek, univerzumok vagy fan cuccok. Még mindig rengeteg helyen van rabszolgaság a világon! Tartsátok meg az utálatotokat annak! Mit szóltok srácok?”

One thought on “Timothy Zahn: Utáljátok inkább a rabszolgaságot!”

  1. Pingback: Három éve derült ki, hogy Thrawn visszatér • Ziro.hu
  2. Trackback: Három éve derült ki, hogy Thrawn visszatér • Ziro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink