Német romantikus festő ihlette meg a Zsivány Egyes magyar grafikusát

(Facebook / Art of Saby Menyhei)

Menyhei Szabolcs Az élet lépcsőfokai c. Caspar David Friedrich-festmény starwarsos verzióját készítette el.

„Tisztelgés az egyik kedvenc Caspar David Friedrich-festményem előtt” – írta Facebook-oldalán Menyhei Szabolcs, majd közzétette az alábbi videót:

Art of Saby Menyhei

Tribute to one of my favourite Caspar David Friedrich paintings (Stages of Life).

A kép eredetijét Caspar David Friedrich festette. A korai romantika egyik német alapítója leghíresebb alakja gyakran a természetről festett, képei a tájat metafizikus–transzcendens módon ábrázolták – legalábbis a Wikipedia szerint. Friedrich öt évvel a halála előtt, 1835-ben készítette el Az élet lépcsőfokai (Die Lebensstufen) c. festményét. Ezen öt, különböző távolságban látható hajó szerepel, amelyek az élet öt szakaszát szimbolizálják. Az emberalakok állítólag Friedrich családját ábrázolják, a legidősebb alak maga a festő.

Caspar David Friedrich: Az élet lépcsőfokai (1835) (Wikimedia Commons)

A festményt tehát Menyhei Szabolcs álmodta újjá a messzi-messzi galaxis miliőjével (nem ez az első ilyen műve, korábban egy Rembrandt-képet gondolt újra). Menyhei megannyi Disney-produkció mellett a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történeten is dolgozott. A Szegeden, rajztanárként végzett grafikus eleinte rajzfilmek háttereit festette, majd hollywoodi szuperprodukciók (Thor, Ant-Man, stb.) után tevékenykedett a Zsivány Egyesen, a projekt során virtuális környezettel – valós díszlet kiegészítése, vagy teljes 3D-s jelenet – foglalkozott. Legutóbb egyébként a Bosszúállók: Végtelen háborún dolgozott.

Magyar grafikus dolgozik a Zsivány Egyesen

A világ egyik legmenőbb filmes trükkcégénél, az Industrial Light & Magicnél (ILM) dolgozik 3D generalistként Menyhei Szabolcs, aki Szegeden szerzett rajztanári diplomát, dolgozott is az oktatásban. „Ekkor keresett meg egy volt tanárom, hogy lenne-e kedvem segíteni rajzfilmhátterek festésében” – mesélte a Meshmagnek adott interjúban. Menyhei elvállalta a feladatot, egyre több rajzfilmen és filmen kezdett dolgozni.

Érdemes követni a Facebook-oldalát és az Instagram-profilját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink