Nem, Palpatine nem Anakin apja

Hiába terjed pár kattintásvadász oldalnak köszönhetően, hogy Sheev Palpatine lenne Anakin Skywalker apja – amit szerintük egy képregény „hivatalosan is megerősít”, „visszaemel a kánonba”, valójában erről szó sincs.  A cikk SPOILERES. 

Írta: Földi Bence és Kádas István

Megannyi Star Warsszal (is) foglalkozó portálon futott át futótűzként, hogy egy frissen megjelent képregény álltólag végre megerősíti, illetve ismét kánonba emeli, hogy Palpatine (illetve Darth Sidious) az apja Anakinnak (vagy legalábbis köze van a „midikloriánok nemzette” fiú születéséhez).  Ám ez így ebben a formában nem igaz.  Nézzük, mik a tények?

 • A Charles Soule ártal írt nagy sikerű Darth Vader: Dark Lord of the Sith képregénysorozat 25. füzetében valóban van egy olyan jelenetsor, amit a figyelmetlen olvasó ekképpen értelmezhet. Azt láthatjuk, mintha Sidious a Sötét Erő révén „megtermékenyítené” Anakin anyját, Shmit.
 • A Legendákban is úgy volt, hogy Palpatine-nak köze volt Anakin születéséhez.
 • Palpatine mestere, Darth Plagueis állítólag annyira erős volt, hogy képes lehetett rávenni a midikloriánokat, hogy teremtsenek életet.

Csakhogy a képregényben  egy sith látomás részeként szerepel a fenti jelenet.  A látomások pedig gyakran félrevezetőek lehetnek, ahogy azt Yodától tudjuk. Nézzük meg tehát alaposabban mi is történik a képregényben!

 • A sorozat zárófüzete egyben a  Fortress Vader történetfolyam zárása is, amely Vader mustafari erődjének építését meséli el. Ebben az ifjú sith nagyurat egy ősi, különc és eretnek sith, Momin nagyúr segíti. Róla korábban mi is írtunk, itt.
 • Vader új erődje a Sötét Oldal segítségével képes megnyitni egy rejtélyes átjárót, amelyen keresztül a rég elhunyt Momin is visszatér az életbe. Bár Vader végez Mominnal, az ősi sith korábbi ígérete szerint Vader az átjáró segítségével újra láthatja Padmét.
 • Vader valójában egy sötét oldali látomás részese lesz, a Padméhoz vezető út során újra  látja múltjának meghatározó eseményeit  (fogatverseny, találkozás Padméval, közös harcok Ahsokával), de  a jövőjébe is bepillant  (a Lázadók animációs sorozatban látható Ahsoka–Vader párbaj).
 •  A látomás azonban több ponton határozottan ellentmond a filmekből ismert „valóságnak”.  Vader leszámol a jedi rend legtöbb tagjával, áldozatai között azonban olyanok is szerepelnek, mint Yoda mester, illetve Mace Windu.
 • A képregény epikus összecsapása pedig a két apafigura, Palpatine és Obi-Wan küzdelme, mely a sith nagyúr győzelmével végződött. Nos, mint tudjuk, a kánon szerint ez sem így történt.
 •  Vader végül legyőzi Palpatine-t és egy erkélyen rátalál Padméra. A nő azonban kijelenti, hogy Anakin Skywalker meghalt, s leugrik a balkonról. A látomás utolsó képsorai Vader dühét, és egy titokzatos ellenfél (mi persze tudjuk, hogy Luke) felbukkanását ábrázolja.

Vader látomása nem más, mint egy  igazi misztikus illúzió, mely valós és valótlan elemeket egyaránt vegyít. Nem csoda, hogy Matt Martin, a Lucasfilm Story Groupjának tagja – aki már nekünk is csepegtetett információt – egy Palpatine apaságát taglaló tweetre válaszul azt írta,  „nem szabad ezt szó szerint értelmezni”. 

Matt Martin on Twitter

@NbreckEdit That’s not meant to be taken literally… and no. I said subtle!

Mindezekből az alábbi feltételezhető magyarázatokra következtethetünk:

 • Az amúgy is megrendült identitású és elméjű sithet még jobban elbizonytalanította az Erő sötét oldala.
 • A Lucasfilm ki akart babrálni a héterekkel: most főként azok szidják a Disney tulajdonában álló Star Wars franchise alakítóit Palpatine állítólagos apasága miatt, akik korábban mindig a Bővített Univerzum sztorijait szerették volna a kánonban látni.
 • Annyi bizonyos, hogy  a sztori egy kikacsintás a Legendák felé.  Könnyen lehet, hogy a későbbiekben valóban kánon lesz, de egyelőre ez még nem történt meg.
 • A történet szintén  kikacsintás a legtöbbet bírált Az utolsó Jedik felé is.  Amikor Vader leszámol a jedikkel, Kylo Ren emlékezetes mondatát olvashatjuk a múlt eltörléséről: „let the past die, kill it if you have to”.
 • A jelenleg kánonnak számító verzió szép párhuzamot rajzol a szeplőtelen fogantatással. Ha netán később kanonizálják Palpatine szerepét Anakin fogantatásában, akkor e bibliai párhuzamot dobják majd a kukába.

Összegezzünk! Egyelőre nem számít kánonnak, hogy Palpatine-nak köze van Anakin születéséhez, ezt a látomás egyéb részletei, valamint a Lucasfilm Story Group tagjának kijelentése is aláhúzza. Ugyanakkor a jelenetsor kikacsintás a Legendák és Az utolsó Jedik felé, ráadásul a kánont és annak jelenlegi alakítóit eszetlenül utáló embereket is összezavarhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink